Til innholdet

Prosjektnummer

900517

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900517
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2010
Sluttdato: 30.09.2010

Informasjonsleir for rådgivere i grunnskolen, Møre og Romsdal september 2010

FiskOK er fornøyd med gjennomføringen av Rådgiverleiren 2010. Rådgiverne fikk et innblikk i den marine næringen og yrkesmulighetene en får ved å velge en karriere innen denne næringen.

Man fikk mange positive tilbakemeldinger fra deltagerne som var meget fornøyd med innholdet på leiren, og de vurderer leiren som nyttig for sitt arbeid som rådgiver i skolen. Rådgivere har en rolle i ungdommens valg av utdanning, og det er derfor viktig at disse personene har kunnskap om næringen.

Denne direkte kontakten mellom rådgiverne, FiskOK og næringen håper man skal skape en tettere dialog mellom fiskeri- og havbruksnæringen og grunnskolen i Møre og Romsdal. På sikt kan dette gjøre fiskeri- og havbruksnæringen mer tilgjengelig for elever i grunnskolen. Spesielt i forbindelse med faget utdanningsvalg og andre prosjekter i skolens regi. For å sikre framtidig rekruttering må fiskeri- og havbruksnæringen være synlig på ungdommens arena. Kampen om de riktige personene begynner tidlig. Rapporten “Utdanning på bølgelengde” trekker frem opplevelse som en av de viktigste grunnene til at ungdom velger en marin utdanning.

FiskOK mener dette var et vellykket arrangement, og vil vurdere om man skal gjennomføre tilsvarende leir til neste år. Fiskeri- og havbruksnæringen i Møre og Romsdal har i tiden fremover behov for arbeidskraft. For å sikre rekrutteringen må næringen bedre sitt omdømme og vise mulighetene de kan tilby ungdom.
FiskOK har gjennom flere år erfart at kunnskapene om norsk fiskeri- og havbruksnæring er mangelfull hos mange rådgivere.

Opplæringskontoret ønsker nå å sette fokus på dette området gjennom en informasjonsleir for rådgivere i grunnskolen. Rådgivere har en rolle i ungdommens valg av utdanningsvei, og det er derfor viktig at de er godt oppdatert også innenfor fiskeri- og havbruksnæringen.
• Å øke kjennskapen til norsk fiskeri- og havbruksnæring blant rådgivere i Møre og Romsdal. På sikt bedre rådgivningen inn mot unge som kunne tenke seg en framtid i norsk fiskeri- og havbruksnæring.
• Å utarbeide en rapport som andre opplæringskontor kan benytte for å lage lignende tiltak.
Det forventes at man vil få mer oppdaterte rådgivere i ungdomsskolen om sjømat og kystnæringene. Skal man nå interessert ungdom må rådgivere vite bedre hva som finnes av utdanningsmuligheter og yrkesmuligheter innen disse viktige næringene. Rådgivere og opplæringskontor bør ha enda tettere kontakt med elever som viser interesse mot våre fagområder, og på et enda tidligere tidspunkt.
Rådgiverleiren skal gå over tre dager, 7.–9. september 2010. I programmet er det lagt vekt på besøk/orientering om de tre hovedbransjene; fiskeri, sjømatforedling og havbruk. Det er i tillegg lagt opp til besøk i relaterte bransjer, f.eks. innen fiskeredskap og fôrproduksjon. FiskOk mener det er viktig å få fram hvilke andre aktiviteter sjømatbransjene skaper. Det er sendt ut invitasjon til alle skoler i Møre og Romsdal, og det er allerede flere påmeldte.
Resultatene formidles gjennom FiskOK sine nettsider www.fiskok.no (inaktiv per 23.02.2021), gjennom fellesorganisasjon for fiskerifaglige opplæringskontor i Norge, www.nettoppfisk.no (inaktiv per 23.02.2021) og gjennom prosjektet ”Sett Sjøbein”. Ellers vil konklusjonene, erfaringene være tilgjengelig for alle som ønsker denne.
keyboard_arrow_up