Til innholdet

Prosjektnummer

900399

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900399
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2009
Sluttdato: 31.03.2017

Norges fiskeri- og kysthistorie

Prosjektet er gjennomført etter plan, identifiserte behov fra næringsorganisasjoner og nytte for næringen som helhet. Det var også et ønske om å synliggjøre næringen gjennom å frembringe kunnskap om den. Det var derfor ansett for å være innenfor FHFs område.

Norges fiskeri- og kysthistorie ble utgitt på Fagbokforlaget i fem bind i 2014. Nærmere informasjon om prosjektet og boken finnes her. Boken kan bestilles i nettbutikk.
Dette er ikke et FoU-prosjekt der resultater fra forskningen skal implementeres gjennom konkrete grep fra FHF.
Marine ressurser har vært viktig som eksistensgrunnlag for kystbefolkningen gjennom det meste av vår historie. Fiskeriene har vært blant Norges viktigste eksportnæringer gjennom mer enn 1000 år, og næringen har spilt en viktig rolle i å knytte bånd til utlandet. Fram til bilen kom var sjøveien den raskeste og mest praktiske måten å forflytte seg på, og skipsleia kalles fortsatt for riksvei 1 på folkemunne. Størstedelen av Norges befolkning bor og har alltid bodd innen få kilometer fra kysten. Like fullt valgte historikere, kunstnere og folkeminnegranskere å konsentrere seg om innlands- og bondekulturen, da de på 1800-tallet satte i gang arbeidet med å bygge opp bildet av norsk historie, kultur og identitet. Dette speiles i museumssamlinger og historieframstillinger, hvor kystkultur og fiskerinæring har fått begrenset plass.

I det Norge nærmer seg 200 år som selvstendig nasjon mangler det faktisk fortsatt en samlet framstilling av norsk fiskeri- og kysthistorie, mens landbruket har fått betydelig oppmerksomhet blant forskerne gjennom mer enn 100 år. Grunnlovsjubileet i 2014 er en passende anledning til å balansere dette forholdet
Å skrive og forske fram en samlet norsk fiskeri- og kysthistorie. I tillegg ønsker man å stimulere til forsking på feltet fiskeri- og kysthistorie, herunder å rekruttere nye forskere innenfor feltet.
Kunnskap om fiskerinæringen står i dag relativt svakt i media, skoleverk, forvaltning og blant folk flest. Verket Norges fiskeri- og kysthistorie vil gi politikere, forvaltere, journalister, lærebokforfattere, aktører i næringen og den interesserte allmennhet en solid, faglig kunnskapsbase å øse av. Verket vil bidra til å styrke næringens posisjon i offentligheten, med positive effekter for omdømme og rekruttering, og bygge varig kompetanse innen fiskeri og kysthistorie ved norske kulturvern- og forskningsinstitusjoner.
Prosjektet er et samarbeid mellom Universitet i Bergen, Høgskolen i Volda, Høgskolen i Bodø og Universitet i Tromsø, og organisert på den måten at hver institusjon har ansvar for å utarbeide hvert sitt bind:

Bodø, bind I: Fangstmenn, fiskerbønder og værfolk, fra de eldste tider til 1720 (redaktør: Alf Ragnar Nielssen).
 
Volda, bind II: Ekspansjon i eksportfiskeriene, 1720–1880 (redaktør: Atle Døssland).
 
Bergen, bind III: Fiskeriene i industrialiseringens tidsalder, 1880–1970 (redaktør: Nils Kolle).
 
Tromsø, bind IV: Kysten skifter ham, 1970–2014 (redaktør: Pål Christensen).
 
Prosjektet er innplassert ved Universitet i Bergen, som har den løpende ledelse og økonomiansvar.

Prosjektet ledes av en styringgruppe, hvor hver av de fire bindredaktørene er representert, i tillegg til en representant fra Fiskeri- og kystdepartementet, en fra Norges Fiskarlag, en fra Nettverksrådet for norske fiskeri- og kystmuseer og en fra Universitet i Bergen.

Faktisk gjennomføring
Norges fiskeri- og kysthistorie ble utgitt på Fagbokforlaget i fem bind i 2014. Nærmere informasjon om prosjektet og boken finnes her. Boken kan bestilles i nettbutikk.

Engelsk utgave av verket (prosjektutvidelse 2016)
Det vil bli utarbeidet en engelsk utgave av verket. Det blir i ett bind på om lag 350 sider og rikt illustrert. Dette bindet vil få samme format og layout som hovedverket. Ferdig manus oversendes til forlaget ultimo 2016, og man regner med at boken kommer på markedet tidlig på våren 2017.
Resultatene fra prosjektet blir formidlet i form av et firebindsverk, i populærvitenskaplig form, samt gjennom en kortversjon på engelsk (250 sider) for et internasjonalt publikum.

I tillegg blir det holdt årlige konferanser som er åpne for interesserte.

Konferanseplan
2009: Bergen, gjennomført (19.–20. nov.)
2010: Bodø (20.–22. sept.).
2011: Volda.
2012: Tromsø.
2013: Bergen.
2014: Trondheim (i forbindelse med boklanseringen, som blir på Nor-Fishing i august 2014). 
keyboard_arrow_up