Til innholdet

Prosjektnummer

900371

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900371
Status: Avsluttet
Startdato: 04.01.2010
Sluttdato: 17.12.2010

FoU-formidling om tørrfisk 2010

Det er gjennomført følgende aktiviteter innen forskningsformidling for tørrfisknæringen i 2010:

Samlinger i Faggruppe tørrfisk
Det ble arrangert 2 samlinger for tørrfiskbedriftene i 2010. Den første samlingen ble gjennomført 7. mai på Værøy, og høstsamlingen ble gjennomført i Italia 8. – 10. oktober.

Samling på Værøy
FHF-samlingen på Værøy samlet totalt 64 personer, og det var bl.a. innlegg fra FoU-prosjektene om bekjempelse av fluemark, styrt utetørking av fisk, merking og sporbarhet, og klimastyrt lagring av tørrfisk.
 
Samling i Italia 8.–10. oktober
Det ble arrangert en FHF-samling i Napoli 8.–10. oktober med 30 deltagere. I forbindelse med samlingen ble det fredag 8. oktober gjennomført bedriftsbesøk hos Jollyfish, Stockfish og Baccaleria Bisgnano. På lørdag 9. oktober ble det arrangert et fagseminar der man bl.a. fikk presentert resultater fra en forbrukerundersøkelse for tørrfisk i det italienske markedet og der en italiensk agent orienterte om utfordringer og muligheter for tørrfisk i Napoli-regionene.

Faktaark
Faggruppe tørrfisk har i 2010 fått utarbeidet 2 faktaark om ”Styrt utetørking av fisk” og ”Bekjempning av spyfluer”.

Forskningsformidling i fagpresse
I forbindelse med prosjektet ”Sporing i tørrfisknæringen” skrev Nofima en artikkel i Fisk Industri og Marked der de oppsummerte resultatene fra prosjektarbeidet.
Det er viktig å formidle resultatene fra FoU-aktivitetene til bransjen. Dermed kan det legges grunnlag for kommersiell utnyttelse av FoU-resultatene.
 
De viktigste aktivitetene innen formidling er samlinger for bedriftene og faktaark.
Å formidle FoU-resultater som grunnlag for kommersiell utnyttelse.
Nytteverdien vil være at det formidles FoU-resultater til næringen, slik at aktører innen tørrfisknæringen og leverandører til tørrfisknæringen kan bruke denne kunnskapen som grunnlag for næringsutvikling og økt lønnsomhet.
Følgende aktiviteter innen forskningsformidling skal gjennomføres i løpet av 2010:

Samlinger i Faggruppe tørrfisk
Det skal arrangeres 2 samlinger for tørrfiskbedriftene i 2010. Den første samlingen skal gjennomføres i mai på Værøy, og høstsamlingen skal gjennomføres i Italia i september/oktober.
 
Samlingene er den viktigste måten å spre resultater fra FoU-aktivitetene til bedriftene i målgruppen, og samtidig la forskerne få tilbakemelding fra næringsaktørene på hva som er viktig å prioritere i det videre FoU-arbeidet.
 
Bedriftene ønsker at vi legger høstsamlingen i utvalgte markeder. Her legges det opp til faglige innlegg fra forskere og næringsaktører både fra Norge og fra det aktuelle markedet. Å planlegge og gjennomføre en samling i Italia er svært utfordrende og ressurskrevende, og Faggruppe tørrfisk vil derfor leie inn hjelp.

Faktaark
Faggruppe for tørrfisk vil sende ut 4 faktaark til bedriftene som oppsummerer de viktigste resultatene fra Faggruppens FoU-prosjekter. Faktaarkene er i A4-format med trykk på begge sidene. Bilder er et viktig virkemiddel i formidling av resultater. Faktaarkene er laminert slik at de kan oppbevares i produksjonen og brukes aktivt av arbeidere og ledere.

Diverse forskningsformidling
Faggruppe for tørrfisk vil ellers arbeide aktivt mot fagpressen for å spre informasjon om faggruppen og resultater fra aktuelle FoU-prosjekter til hele næringen. Det vil bl.a. arbeides mot Fisk Industri & Marked (en del av bladet Matindustrien), og Fiskeribladet. I tillegg vil vi bruke hjemmesidene til FHL og FHF.
Prosjektet er i sin helhet formidling.
keyboard_arrow_up