Prosjektnummer
Pre-rigor marinert laksefilét
Marinaden skulle være mest mulig nøytral i smak (basis-marinade) slik at produktet fortsatt ble opplevd som en god laksefilet.
Den marinerte laksen skulle ha minst like god mikrobiologisk kvalitet som den ferske, ubehandlede fileten, men det var ikke et uttalt mål at marinaden skulle føre til en forlenget holdbarhet.
Hovedfunn
• Stikkmarinering med 2,0 % sitronsyre ga best resultat med tanke på fremming av den positive egenskapen sjøsmak og demping av den negative egenskapen harsksmak. Lavere og høyere konsentrasion av marinade ga ikke så positivt resultat. Tekstur ble ikke endret som følge av marineringen.
• Marinering med forskjellige nivåer av sitronsaft (naturell), limesaft (naturell), eddiksyre og sitronsyre er testet. Sitronsyre viste best resultat.
• Salt i lake sammen med diverse syrer ble testet, uten spesielt positivt resultat.
• Lakemarinering ga ikke den samme positive effekten som stikkmarinering.
• Prøver ble sensorisk bedømt dag 1 og dag 7 etter marinering, med liten forskjell i resultatet som følge av tidsèffekt.
• Marinadenes effekt på fileten er undersøkt ved hjelp av sensorisk profilering.
• Mikrobiologisk kvalitetsendring ble ikke spesielt målt, da kunnkap om at konsentrasjonene i de valgte marinadene ikke har nevneverdig effekt på laksens holdbarhet.
• Tre testomganger ble gjennomført med sensorisk analyse og tekniske målinger:
-
Populærformidling: Litt syre gir laksen en enda friskere smak
Nofima. Artikkel i Norsk Sjømat 6-2010, 26.10.2010. Av Marit Rødbotten, Maria Mielnik og Anlaug Ådland Hansen.
-
Presentasjon: Pre-rigor marinert laksefilet
Nofima. FHF-samling, 20.10.2009. Foredrag av Anlaug Aadland Hansen.
-
Presentasjon: Pre-rigor marinert laksefilet
Nofima. LO-konferanse, 04.03.2010. Av Marit Rødbotten.
-
Sluttrapport: Pre-rigor marinert laksefilet
Nofima. 30.06.2010.
Følgende forsøk gjennomføres i prosjektperioden
1. Innledende forsøk med uttesting av marinade på pre-rigor filetert laks
2. Test av basismarinade og marineringstidspunkt (spesielt mht stikkinjisering)
a. ulike syrer (type og konsentrasjon) og ulike saltkonsentrasjoner
b. teste dette ut på kun ett tidspunkt etter pre-rigor filetering
Sensorisk, mikrobiologisk, kjemisk og teknologisk analyse av produkter fra punktene.
Gjennomføring
1. Litteratursøk
Marinering er en kjent teknikk som er benyttet på forskjellige råvarer. Det er nødvendig med oppdatert informasjon om marinering, før prosjektets hovedstudier startet.
2. Innhold av en basismarinade for laks
a. Teste sammensetningen av virkestoffer (fortrinnsvis syre(r)) i en enkel basismarinade med mest mulig nøytral smak
b. Teste ulike konsentrasjoner
c. Teste om virkningen av salt i marinaden med hensyn på rigor-forløpet, fortrinnsvis ved bruk av stikk-injisering.
d. Teste ulike smakstilsetninger som passer til laksesmaken, men marinaden skal ikke dekke til produktet egensmak eller utseendet. Det skal være et godt gjenkjennelig lakseprodukt. Det er et mål at smakstilsetningen hovedsakelig skal utheve (fremme) den naturlige laksesmaken.
3. Teste ut ulike marineringsmetoder
a. Stikk-injisering ved bruk av saltinjektor
b. Dypp/bad. Undersøkte effekten av syre-basert marinade (fortrinnsvis mikrobiologisk og sensorisk effekt).
c. Kombinasjon av metoder.
d. Undersøke hvordan enkelte metoder, eller kombinasjon av metoder, påvirket rigor-forløpet ved pre-rigor marinering.
e. Bruk av salt i marinaden (spesielt ved stikk-injisering). f. Optimalisere injeksjon av marinaden (injeksjonsvolum, trykk, hastighet)
4. Sensoriske egenskaper
a. Undersøke om ulike marinader, marineringsmetoder og marineringstidspunkt (pre-/post-rigor) påvirker sensoriske egenskaper (bl.a. fasthet, saftighet og laksens karakteristiske ettersmak).
b. Hvilke effekter gir forskjellige ingredienser og konsentrasjoner på produktet?
Et trent sensorisk panel skal gjennomføre de sensoriske analysene.
5. Mikrobiologisk kvalitet
Kontrollere mikrobiologisk holdbarhet og kvalitet. Produktet må ha minst tilsvarende holdbarhet som umarinert, fersk pre-rigor filetert laksefilet.
-
Sluttrapport: Pre-rigor marinert laksefilet
Nofima. 30.06.2010.