Til innholdet

Prosjektnummer

900341

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900341
Status: Avsluttet
Startdato: 23.10.2009
Sluttdato: 30.06.2010

Karakterisering av olje fra svarthå og havmus

Litteraturgjennomgangen med hensyn til helseeffekter viser at både havmusolje og svarthåolje har potensial innen helsekostsegmentet. Ingen av oljene inneholder mengder av omega-3-fettsyrer som kan konkurrere med andre kommersielle omega-3-produkter. Imidlertid inneholder havmusolje store mengder alkylglyseroler (eterlipider) og svarthåolje inneholder squalen som hovedkomponent i leverolje. Havmus og svarthå har potensial som råstoff til produksjon av alkylglyseroler og squalen inn i mot et stadig økende marked.
 
Eco Marine AS har etablert prosessanlegg for produksjon av havmus- og svarthåolje, samt systemer for fjerning av miljøgifter. Produkter fra denne prosessen er allerede i dag på markedet.
I enkelte områder langs kysten har en del bifangst vært preget at arter som en normalt ikke har tatt vare på. Noen av disse artene, som ikke har kommersiell betydning, har da blitt dumpet. To av artene som tas som bifangst i trål i skagerak er svarthå (Etmopterus spinax), og havmus (Chimaera monstrosa). Svarthå tilhører haifamilien mens havmus tilhører en egen gruppe helhodefisker, men begge arter er bruskfisker.
 
Det er internasjonalt en trend etter råvarer som kan ha mulige positive helseeffektet og omega-3-fettsyrer fra beinfisk av marin opprinnelse er velkjent og veldokumentert. Det er mindre kjent hva bruskfisk inneholder, men en vet at disse oljene skiller seg klart ut fra standard fiskeoljer.
 
Bruskfiskene har ikke svømmeblære til å regulere oppdrift men bruker fettet i leveren i stedet. Svarthå bruker squalen som oppdrift mens havmus bruker en blanding av vanlig triglyserider og alkylglyseroler. Nivåene av disse stoffene i svarthå og havmus er veldig høye.
 
Squalen og andre hydrokarboner
I følge litteraturen kan hydrokarbonet squalen utgjøre mellom 30 og 80 % av levervekten. Squalen har påståtte antiokidantegenskaper og skal bidra til haileveroljens stabilitet. Dette er imidlertid lite dokumentert. Andre aktuelle forbindelser vi venter å finne i denne gruppen er pristan. Pristan skal ha immunstimulerende effekt. Mulig har squalen også effekt på kolesterol og blodtrykk.
 
Alkylglyseroler
I havmus utgjør alkylglyseroler den største gruppen av olje ved siden av triglyserider. Disse oljene er praktisk talt fraværende i vanlige fiskeoljer og tran.
 
Eterlipider er kjent for å ha biologisk aktivitet. Det er i enkelte studier påstått at eterlipider kan ha en positiv virkning på visse former for kreft og til restitusjon etter strålebehandlig. Likeledes er det vist at morsmelk og spesielt råmelk inneholder relativt mye alkylglyseroler. Dette antas å ha med stimulering av immunforsvaret å gjøre.
 
Prosess for fjerning av miljøgifter
Dyphavsarter som havmus og svarthå i kystnære strøk har et høyt innhold av miljøgifter som PCB og Dioksiner. Ecco Marin AS i Arendal utvikler for tiden en metode som muliggjør rensing av oljer i liten og stor skala for miljøgifter. Teknologien ser lovende ut. Dersom teknologien kan optimaliseres for rensing av hai og havmusolje, kan det åpne seg muligheter for produksjon av kaldpressede fiskeoljer på en helt ny måte i forhold til dagens rensing av miljøgifter.
 
Dersom teknologien fungerer på svarthå og havmus vil den implisitt også fungere på oljer fra andre fiskearter og kan kombineres med konvensjonell fiskeoljeproduksjon. Metoden er skånsom og beholder mange stoffer som normalt fjernes gjennom raffinering.
Å øke kunnskapen om oljer fra havmus og svarthå gjennom et kartleggingsarbeide hvor en vil finne ut hvilke egenskaper disse oljene har sett i helsemessig lys.

Delmål
• Å finne oljenes sammensetning, de enkelte lipidklasser og sammensetning.
• Å finne oljens stabilitet og kvalitet under gjennom pressing og fjerning av miljøgifter.
• Å sammenligne med andre marine oljer med påstått dokumentert helseeffekt, samt utføre litteratursøk med hensyn på de analyserte lipidklasser og deres helseeffekter.
Ved å kartlegge svarthå- og havmusolje kan en finne lipider som kan ha en kommersiell verdi. Nytteverdien for næringen vil være muligheten for å utvikle en lønnsom bifangst av svarthå og havmus, samt etablering av bedrifter og arbeidsplasser på land som prosesserer og selger oljer fra artene.
 
Tilfredsstillende priser på lever fra svarthå og havmus kan gi grunnlag for et direktefiske etter artene, som kan gi lokale fiskere aktivitet større deler av året og sikre lønnsom drift.
Prosjektet tar sikte på å se på mulighetene til å utnytte svarthå og havmus som bifangst, til mulige produkter for human anvendelse. Det vil bli utført en kartleggig av oljer fra havmus og svarthå med hensyn på mulig positive egenskaper, samt ta vare på kvaliteten gjennom verdikjeden. I tillegg vil en se på effekt av kaldpresset olje(Ecco Marin AS sin prosess) og dets innvirkning på sluttkvalitet.

Karakterisering av oljer fra havmus og svarthå
I samarbeid med Ecco Marin AS vil en fiske havmus og svarthå utenfor kysten av Arendal. Imidlertid vil hele skagerak være aktuelt område.
 
Følgende oljer er planlagt prosessert analysert:
• Kaldpresset olje fra havmus og svarthå renset med teknikken til Ecco Marin AS
• Olje prosessert gjennom normal råoljeprosess (oppvarming til 85oC og deretter separert gjennom bruk av tradisjonelle separatorer)
• Olje prosessert gjennom løsemiddelekstraksjon
• Kommersielt tilgjengelige oljer fra havmus og hai

De forskjellige oljene vil bli analysert for følgende komponenter:
• Fettsyresammensetning, inkl eventuelle ukjente isomerer
• Frie fettsyrer
• Lipidklasser (inkludert squalen, alkylglyseroler, fosfolipider etc)
• Oksidasjonsprodukter (Anisidintall, Peroksidtall, fluorescense og flyktige oksidasjonsprodukter )

Mens vanlige fiskeoljer stort sett består av fettsyrer bundet til triacylglyseroler, så inneholder olje fra lever av bruskfisk rike mengder av komponenter fra andre lipidklasser.
 
Oljene har en sammensetning som gjør dem svært interessante, men også utfordrende å karakterisere. Biologisk aktive komponenter finnes innenfor flere grupper av lipider, og der er derfor nødvendig å ta i bruk kjemiske metoder og dels avanserte instrumentelle teknikker for å få en fullgod karakterisering av oljen.
 
Metodene som vil bli benyttet er klassiske kjemiske analyser, men også gasskromatografi-massespektrometri (HS-GCMS) og væskekromatografi-massespektrometri LC-QTOF vil bli benyttet for analyse av lipidklasser og å lete etter mer ukjente forbindelser.
 
Lagringsstabilitet
Når det gjelder alle oljer som inneholder umettede forbindelser, har disse mulighet for å oksideres og føre til en forringelse av oljekvalitet med hensyn på harsk smak og lukt.

I forsøkene vil det fokuseres på evnen til å motstå oksidasjon, gjennom lagring av oljen under kontrollerte betingelser. Det vil bli utført akselererte og ekte lagringsforsøk av produktene samt se på effekten av prosessering på oksidasjon og kvalitet.
 
Antioksidanter
Når det gjelder hai- og havmusolje har det vært foretatt lite testing av lagringsstabilitet og kvalitet. Råoljen som er tilgjengelig på markedet i dag har ofte dårlig kvalitet pga. logistikkproblemer og dårlig råvarebehandling. I prosjektet vil en teste hvilken antioksidantkapasitet oljen har, og deretter teste ut effekt av kommersielt tilgjengelige antioksidanter på kvaliteten.
 
Prosess
Prosessen til Ecco Marin vil bli gjennomgått og uttestet i laboratorieskala og i fullskala ved anlegget i Arendal for å studere prosessens innvirkning på sluttkvalitet.
 
Styringsgruppe
Det vil bli nedsatt en styringsgruppe bestående av Dag Arntsen, Frank Hansen, Jon Aulie og Astrid Nilsson. Gitt den økonomiske rammen vil styringsgruppen kun bli benyttes dersom det er uenighet blant de prosjektinvolverte.
Resultatene fra prosjektet formidles i en rapport. Det legges opp til formidling gjennom fiskeripressen, og gjennom nettsiden til FHF. 
keyboard_arrow_up