Til innholdet

Prosjektnummer

900332

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900332
Status: Avsluttet
Startdato: 26.10.2009
Sluttdato: 01.02.2010

Handlingsplan for saltfisk og klippfisk 2010–2013

Det er gjort intervjuer med 24 saltfisk- og klippfiskbedrifter i Ålesundsområdet og i Nord-Norge. i tillegg er det hentet inn uttalelser fra 6 forskjellige forskningsinstitusjoner og Eksportutvalget for fisk. Basert på intervjuene er det laget en omfattende vurdering av hva som, i følge næringen selv, er næringens hovedutfordringer i de neste 4 årene.

Problemstillingene tatt opp av næringsaktørene ble så prioritert av faggruppe saltfisk/klippfisk. Områder ble delt i kortsiktige og langsiktige områder hvor de kortsiktige er av umiddelbar interesse for næringen og bør søkes løst så hurtig som mulig.
 
De kortsiktige områdene omfattet automatisering, metoder for hvitere farge og høyere utbytte, kunnskap om saltets kvaliteter, langtidslagring og råstoffkvalitet.

Langsiktige satsingsområder er i stor grad omfattende områder som krever større budsjetter en det faggruppe saltfisk/klippfisk har tigjengelig. På tross av dette mener faggruppen at områdene er viktig på sikt og at arbeidet innenfor disse områdene bør startes gradvis. Langsiktige satsningsområder det ble lagt særlig vekt på er konkurransesituasjonen i markedene og produktutvikling i form av utvanning og frysing, pakking og emballasje, sporings og merkekrav og tørking.
Norske produsenter og eksportører av saltfisk og klippfisk er aktører i turbulente og dynamiske omgivelser. Med hele verden som marked, stadig større konkurranse i det globale matvaremarkedet, konkurranse fra lavkostland og store variasjoner i fiskebestander og fangst, er kunnskap og kompetanse viktig for å vedlikeholde og utvikle konkurransefortrinn. Slik kan man styrke næringens konkurranseevne, verdiskapning og lønnsomhet.
 
Forsknings og utviklingsarbeid i regi av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) har vært et viktig redskap for å vedlikeholde og utvikle kunnskapen, kompetansen og konkurranseevnen i norsk saltfisk og klippfisknæring.
 
De fleste relevante problemstillingene i handlingsplanen for klippfisk i perioden 2008–2011 er imidlertid enten avsluttet eller påbegynt. Likeledes er de problemstillingene som er beskrevet i handlingsplanen for saltfisk i 2008–2010 enten avsluttet eller ikke lengre sett på som like relevant av næringsaktørene. Det siste års hendelser, med fallende råvarepriser, større lager nedstrøms i verdikjeden og økonomiske utfordringer i mange markeder, retter søkelyset mot nye problemstillinger.
 
Bacalaoforum og norsk saltfisk- og klippfisknæring ønsker derfor at det utvikles en ny handlingsplan for saltfisk og klippfisk, hvor man beskriver de utfordringer som saltfisk- og klippfisknæringen ønsker å arbeide med i perioden fra 2010–2013.
Å utarbeide en handlingsplan for forsknings- og utviklingsaktiviteter i saltfisk og klippfisknæringen i perioden 2010–2013.
 
Handlingsplanen skal skissere hvilke målsetninger næringen ønsker å oppnå med forskningen i de ulike delene av verdikjeden fra råstoff, produksjon, energiforbruk, lagerhold og marked. Hvis mulig skal disse delmålene kvantifiseres i målbare variabler og man skal komme med en prioritering av hvilke forskningsområder som kan være hensiktsmessig å starte med først i perioden.  
 
Videre skal planen inneholde en generell gjennomgang av tidligere forskning. Her skal man beskrive tidligere forskning innenfor saltfisk og klippfisk i regi av Bacalaoforum / FHF og beskrive hvilke resultater som man har kommet fram til. Prosjektleder i Bacalaoforum vil være ansvarlig for denne målsetningen.
En handlingsplan for saltfisk og klippfisk vil være et viktig verktøy for styringsgruppen i Bacalaoforum og FHF. På vegne av næringen vil de kunne etablere nye og næringsrelevante forsknings- og utviklingsprosjekter innenfor saltfisk og klippfisk. Det vil sikre at man arbeider med prosjekter som har støtte i næringen og på denne måten øke næringens nytteverdi av de gjennomførte prosjektene.
 
Slik kan man sikre at prosjekter i regi av Bacalaoforum fortsatt kan styrke kompetansen og konkurranseevnen til norsk saltfisk og klippfiskindustri og derigjennom øke lønnsomheten.
I den nye handlingsplanen skal flest mulig av næringsaktørene innenfor saltfisk- og klippfisknæringen kunne komme med sine ønsker og klare prioriteringer i forbindelse med nye forsknings- og utviklingsprosjekter i regi av FHF.
 
I samarbeid mellom Nofima Marked og Bacalaoforum vil man arrangere samlinger i Tromsø og Ålesund. Forskerne vil i forkant utarbeide noen forslag til problemstillinger som vil diskuteres med næringsaktørene. Industrien vil her få mulighet til å komme med sine ønsker og ytringer i forbindelser med hvilke forsknings og utviklingsoppgaver som industrien bør prioritere i kommende 4-års periode. I tillegg vil de kunne modifisere og justere de foreslåtte problemstillingene til å tilpasses deres ønsker. Bacalaoforum vil her være ansvarlige for å invitere til arrangementene i samarbeid med Nofima Marked.
 
I prosjektet vil man besøke og gjennomføre telefonintervju med en rekke produsenter og eksportører av saltfisk og klippfisk, lokalisert både i Nord-Norge, på Sunnmøre og på Nordmøre. Slik kan man komme i dybden på mange av de problemstillingene som reises på fellesmøtene. Det vil legges vekt på at både store og små aktører skal få uttale seg og få sine problemstillinger representert i handlingsplanen. Likeledes vil vi snakke nærmere med produsenter som produserer fisk fra ferskt og frossent råstoff og produsenter som produserer kun saltfisk, kun klippfisk eller begge deler. Dette vil være viktig for å fange mangfoldet som er i norsk saltfisk- og klippfisknæring.
 
I skrivende stund er det vanskelig å tallfeste antall intervjuer, men man vil gjennomføre samtaleintervju til det ikke dukker opp nye eller relevante problemstillinger som næringsaktørene ønsker belyst i kommende periode.
 
Disse intervjuene vil danne grunnlaget fra utarbeidelsen av en ny handlingsplan for saltfisk og klippfisk i perioden 2010–2013. Handlingsplanen skal inneholde en prioritert oversikt og beskrivelse av satsningsområder som næringen ønsker å gjennomføre i perioden og definerte resultatmål for hver enkel satsning.
 
I tillegg skal Bacalaoforum og forskerne indikere hvilke ressurser som kreves for å løse de prioriterte oppgavene og tanker og hvem som skal finansiere de ulike oppgavene. 
Handlingsplanen for saltfisk og klippfisk vil i første rekke være et internt redskap for FHF i prosessen med å etablere nye prosjekter på vegne av norsk saltfisk og klippfisknæring.
 
Handlingsplanen vil også være tilgjengelig på hjemmesidene til FHF og FHL (Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening). Slik kan relevante og aktuelle mottakere av denne informasjonen gjøre seg kjent med hvilke utfordringer næringen ønsker å prioritere i tiden som kommer. Herunder inkluderes forsknings- og utviklingsmiljøer, kommersielle aktører i saltfisk- og klippfiskindustrien og andre interessenter slik som Fiskeri- og Kystdepartementet, Fiskeridirektoratet og Norges Råfisklag.
Det vil også bli skrevet en kort populærvitenskapelig oppsummering av de viktigste funnene i prosjektet.
keyboard_arrow_up