Til innholdet

Prosjektnummer

900288

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900288
Status: Avsluttet
Startdato: 30.06.2009
Sluttdato: 31.12.2009

Redskapsseminar ved prøvetanken i Hirtshals

Alle som svarte ga uttrykk for at det faglige utbyttet hadde vært godt, og at de var tilfredse med gjennomføringen. Det framkom også at det er behov for å videreføre diskusjonene som ble innledet med dette seminaret. Blant temaene man ønsker å diskutere videre er hydrodynamisk modellering av trål og snurrevad, selektivitet i trål uten rist, flytetrål brukt i fiske etter bunnfisk, eventuelt en trål som både kan brukes på bunn og pelagisk i dette fisket og snurrevad tilpasset russiske forhold.
Det siste er spesielt interessant for russiske fiskere i forbindelse med at en fornying av fiskeflåten er sterkt påkrevet. Den ensidige vekten på tråling er en klar svakhet ved det fisket de driver i dag, og gjelder både ut fra økonomi, miljø og råstoffkvalitet.


25.03.2010 14:25:54 Sluttrapport:
For faglige resultater, se statusrapport av 11.12.2009 og leveranse.
Samling i Hirtshals med sikte på å fremme samarbeidet mellom fiskere og forskere i Norge og Nordvest-Russland for å forbedre og effektivisere trål som fangstredskap både økonomisk og miljømessig. Gjennom å trekke inn flere parter i et direkte samarbeid ønsket man å oppnå større bredde i diskusjonene og mer tyngde bak de konklusjonene som skulle nås.
 
Erfaringsmessig er det en fordel om man kan møtes fysisk for utveksling av kunnskap og ideer i situasjoner der det til daglig er geografisk avstand mellom de involverte.
• Å styrke samarbeidet mellom norske og russiske redskapsforskere.
• Å involvere fiskere fra begge land i FoU-arbeidet med fiskeredskaper.
• Å bidra til et langsiktig samarbeid innen fiskerisektoren mellom våre to land.
• Å se på mulighetene for å få synergieffekter både hva angår FoU og kommersielt.
• Å løfte fram forskning rundt tråling under Sovjetunionen og se hva som kan være av interesse i dag.
• Å sammenligne erfaringer fra norske og russiske fiskere som opererer på samme fiskefelt med tanke på å nå felles mål, både økonomiske og miljømessige.
Nytteverdien av prosjektet lå i at fiskere og redskapsforskere fra Norge og Russland kunne møtes og diskutere seg fram til problemstillinger av felles interesse. At en kunne trekke på kunnskap og erfaringer fra begge land i forbindelse med redskapsforskning på trål, hadde i seg selv nytteverdig for det FoU-arbeidet som pågikk.
Prosjektet var tenkt gjennomført dels som en demonstrasjon av prøvetanken i Hirtshals, der SINTEF Fiskeri og havbruk AS fikk anledning til å presentere sine tilbud til fiskerinæringen og vise hvordan tanken kan nyttes. Ut over dette skulle samlingen bli brukt til å presentere tanker, ideer og erfaringer fra fiske og FoU-arbeid, med sikte på å utvikle nye, forskbare problemstillinger.
 
Det var planlagt at dag 1 gikk med til innlegg og diskusjoner. Før lunsj dag 2 var det lagt opp til presentasjon av prøvetanken, og med diskusjon om hvordan en kunne dra nytte av den i et samarbeidsprosjekt. Etter presentasjonen fortsatte diskusjonene. Det hele ble avsluttet med en oppsummerende konklusjon fra programkomiteen.
I og med at man siktet på å få fram nye problemstillinger som det skulle forskes på under samlingen, var den viktigste målgruppen redskapsforskere i Norge og Russland. Flere av disse skulle være til stede på workshopen. Ut over dette, fikk målgruppen del i det som ble diskutert gjennom rapportene. Det samme skulle gjelde fiskere som er innstilt på å gjennomføre egne forsøk på basis av det som kom fram.
keyboard_arrow_up