Til innholdet

Prosjektnummer

900281

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900281
Status: Avsluttet
Startdato: 10.05.2009
Sluttdato: 31.01.2010

Spissteknologi i matproduksjon. Kartlegging av europeisk industri og teknologibruk: Forprosjekt

Rapporten viser de viktigste trendene innen europeisk næringsmiddelindustri slik de fremkommer i undersøkelser av konsumenttrender og som prioriterte områder hos produksjonsindustrien, teknologileverandørindustrien og i europeiske FoU-strategier. Dette er utviklingstrekk som er aktuelle og viktige for norsk fiskeindustri allerede, og som trolig vil bli enda viktigere i tiden fremover.

De mest fremtredende trender og utviklingstrekk ,som har betydning for næringsmiddelindustrien, er samfunnets krav til matvaretrygghet og konsumentenes ønske om sunnhet og lettvinthet ved kjøp og tilberedning av matvarer.

Konkurranseforholdene i næringsmiddelindustrien resulterer i at det er en utbredttrend å kunne tilby nye og nyskapende produkter, noe som medfører at industrien må ha stor fleksibilitet. For samtidig å sikre konkurransedyktighet og lønnsomhet ønsker industrien høy grad av automatisering og prosesskontroll i operasjon og produksjon.

Det foregår betydelig forskning og teknologiutvikling for å oppnå forlenget holdbarhet og dermed større fleksibilitet i distribusjonen. Dette omfatter biokjemisk påvirkning og sammensetning, fysiske prosesseringsmetoder og egenskaper til emballasje.

Norsk fiskeri- og havbruksnæring har en lav foredlingsgrad. Det er grunn til å fastslå at verdiskapningspotensialet er betydelig ut over dagens nivå hvis man oppnår en høyere grad av foredling og markedsposisjonering med mer foredlede produkter.

Ny teknologianvendelse og –utvikling når det gjelder produksjonskonsepter og effektiv produksjon, sammen med kompetanseutvikling innen bransjen, er helt vesentlig for å oppnå høyere grad av verdiskapning ved foredling. Kjennskap til det siste og og beste innen teknolog og utvikling i internasjonal næringsmiddelindustri er da helt vesentlig, både for å dra direkte veksler, og for å peke ut utviklingsområder på en effektiv måte.
• Å gi en oversikt over spissteknologi innen europeisk næringsmiddelindustri med vekt på produksjonsteknologi for å fremstille nye produkter og nye produksjonsmetoder for mer bærekraftig (økonomisk og miljømessig) produksjon og distribusjon.
• Å synliggjøre nye trender og konkrete teknologiske gjennombrudd.
• Å synliggjøre konkrete elementer innen ny teknologi og nye produksjonsmetoder som kan være aktuelle å ta i bruk innen norsk fiskeindustri.
• Å utarbeide et grunnlag for teknologiutviklingsstrategi med konkrete prosjektområder for implementering og utvikling av ny teknologi for norsk fiskeindustri. Denne strategien skal ha som formål å øke denne industriens konkurranseevne og bærekraftighet.
For norsk fiskeindustri er det viktig å få definert mulighetsrom og strategier for fremtidig teknologianvendelse og teknologiutvikling. Dette vil kunne gi et klarere perspektiv over mulighetene og dermed strategiene for foredling og foredlingsgrad (produktstrategi). Klarere strategier for dette vil medføre mer vektlegging på teknologibruk innen foredling og dermed bedre konkurransedyktighet. Det kan også medføre økt foredlingsgrad i Norge. Beste eksisterende teknologi-analyse innen foredlingsteknologi er viktig i forbindelse med økt aktivitet og/eller økt bevissthet rundt teknologiutvikling for foredling.
Prosjektet er delt i følgende aktiviteter:
1. Analyse av det siste og beste innen europeisk næringsmiddelindustri – teknologi, metode og produkt
2. Analyse og beskrivelse av nye trender
3. Analyse av implementerbarhet innen norsk fiskeindustri
4. Utarbeide momenter til teknologiutviklingsstrategi
5. Rapportering

Foruten Flatøy og Aursand kan det bli aktuelt for FHF å utnevne ytterligere representant(er) til styringsgruppen.
Det skal lages en rapport med resultater, analyse og diskusjon. Rapporten skal presenteres for – og diskuteres med – oppdragsgiver i møte/arbeidsseminar, og for eventuelle representanter fra industrien som oppdragsgiver peker ut.
keyboard_arrow_up