Prosjektnummer
900252
Risiko for smitte ved behandling av dødfisk
Delprosjekt Salmonella
Resultatene fra forsøkene viste at konsentrasjonen av Salmonella var redusert med mer enn 4 log10 til under 3/gram, dvs. under deteksjonsgrensen, med den aktuelle analysemetoden etter kun ensilering der pH er redusert til 4,0-4,1 i 24 timer.
I et analyseprogram for Salmonella i ensilasje og ensilasjeprodukter, basert på både tidligere og nye analyser, var alle prøvene negative. Dette indikerer at forekomst av Salmonella er lav og at forholdene for overlevelse og vekst er ugunstig.
Delprosjekt IPN-virus
I et analyseprogram for Salmonella i ensilasje og ensilasjeprodukter, basert på både tidligere og nye analyser, var alle prøvene negative. Dette indikerer at forekomst av Salmonella er lav og at forholdene for overlevelse og vekst er ugunstig.
Delprosjekt IPN-virus
Inaktiveringskurvene viste et raskt fall i infektiviteten i starten etterfulgt av en mye tregere eksponensiell reduksjon. D-verdier for termisk inaktivering ved 60, 70, 80 og 90 °C varierte fra 290 til 0,5 minutter. Z-verdien viste seg å være ca. 9,8 °C.
Den eksisterende metoden med ensilering (pH lik eller lavere 4) og varmebehandling (85 grader ved 25 minutter) gir en inaktivering av IPNV på mer enn 5 log10, og skulle derfor være en sikker metode mht. smittespredning.
-
Rapport: Inaktivering av patogene mikroorganismer i fiskebiprodukter. Delprosjekt IPN-virus
RUBIN-rapport 4520-199. Oktober 2010. Av Halvor Nygaard og Mette Myrmel.
-
Rapport: Inaktivering av patogene mikroorganismer i fiskebiprodukter. Delprosjekt Salmonella
RUBIN-rapport 4517-180. Juni 2009. Av Halvor Nygaard.
EUs Biproduktforordning krever høytrykkssterilisering av kategori 2-materiale før den kan anvendes til biogassproduksjon. Dette gjelder bl.a. dødfisk fra fiskeopprett. Kravet oppfattes som overdrevet og kostbart, og sperrer også for andre bruksområder.
Spørsmålet er om den eksisterende metoden for behandling av dødfisk - ensilering og varmebehandling opp til minst 85°C i 25 minutter, og tidligst 24 timer etter tilsetting av maursyre - er god nok. Har den tilstrekkelig effekt i forhold til Salmonella og fiskepatogene organismer, deriblant IPN-virus, som regnes som den mest hardføre fiskevirus?
Spørsmålet er om den eksisterende metoden for behandling av dødfisk - ensilering og varmebehandling opp til minst 85°C i 25 minutter, og tidligst 24 timer etter tilsetting av maursyre - er god nok. Har den tilstrekkelig effekt i forhold til Salmonella og fiskepatogene organismer, deriblant IPN-virus, som regnes som den mest hardføre fiskevirus?
Å komme frem til en enklest mulig og minst mulig kostnadskrevende behandling av dødfisk uten fare for sykdomssmitte gjennom forsøk med inaktivering av Salmonella og IPN-virus.
Gi oppdrettsnæringen mulighet for å kunne benytte en enklest mulig og minst mulig kostnadskrevende behandling av dødfisk uten fare for sykdomssmitte.
I forbindelse med næringens søknad for å få godkjent den eksisterende metoden for dødfisk i EU har Nofima Ingrediens, i samarbeid med Veterinærinsituttet, gjennomført forsøk med inaktivering av Salmonella og IPN-virus.
Salmonella
Salmonella Senftenberg, som er ansett å være blant de mer varmeresistente Salmonella typer, tilsettes avkimet fiskemasse før syretilsetning og varmebehandling. Salmonella kvantifiseres i følgende prøver:
• Fiskesuspensjon før tilsetning av Salmonella
• Fiskesuspensjon 10 min etter tilsetning og innblanding av Salmonella
• Inokulert fiskesuspensjon etter 24 timer kjølelagring og rett før syretilsetning
• Inokulert fiskesuspensjon etter 24 timer syrebehandling og rett før varmebehandling
• Inokulert fiskesuspensjon etter 1, 2, 5, 10 og 25 minutter varmebehandling.
Hver prøve analyseres vha MPN teknikk ved 3 analyser fra hver av fortynningsgradene 1/10, 1/100, 1/1000, 1/10.000, 1/100.000, 1/100.000
IPN-virus
1. Bestemme inaktiveringseffekt på IPNV avbearbeidingsmetode for fiskebiprodukter. Forsøksbetingelsene skal så langt som mulig være de samme som i delprosjekt om salmonella. Forsøkene gjennomføres i kunstig matrix og i gammasterilisert fiskesuspensjon.
2. Bestemme D-verdier og z-verdi for IPNV i relevant matrix. D-verdier og z-verdi skal bestemmes for IPNV i matrixer som er relevante for industri som benytter varmebehandling ved prosessering av fisk. Forsøkene gjennomføres i kunstig matrix
3. Undersøke fordeling av IPNV mellom vannfase (kunstig matrix) og oljefase (lakseolje).
• Fiskesuspensjon før tilsetning av Salmonella
• Fiskesuspensjon 10 min etter tilsetning og innblanding av Salmonella
• Inokulert fiskesuspensjon etter 24 timer kjølelagring og rett før syretilsetning
• Inokulert fiskesuspensjon etter 24 timer syrebehandling og rett før varmebehandling
• Inokulert fiskesuspensjon etter 1, 2, 5, 10 og 25 minutter varmebehandling.
Hver prøve analyseres vha MPN teknikk ved 3 analyser fra hver av fortynningsgradene 1/10, 1/100, 1/1000, 1/10.000, 1/100.000, 1/100.000
IPN-virus
1. Bestemme inaktiveringseffekt på IPNV avbearbeidingsmetode for fiskebiprodukter. Forsøksbetingelsene skal så langt som mulig være de samme som i delprosjekt om salmonella. Forsøkene gjennomføres i kunstig matrix og i gammasterilisert fiskesuspensjon.
2. Bestemme D-verdier og z-verdi for IPNV i relevant matrix. D-verdier og z-verdi skal bestemmes for IPNV i matrixer som er relevante for industri som benytter varmebehandling ved prosessering av fisk. Forsøkene gjennomføres i kunstig matrix
3. Undersøke fordeling av IPNV mellom vannfase (kunstig matrix) og oljefase (lakseolje).
Sluttrapport for salmonella-delen (RUBIN-rapport 180) legges inn på www.rubin.no og www.fhf.no. Videre omtales resultatene i RUBIN-nytt Juli 2009, på RUBINs stand på AquaNor 2009, på Marings Fagdag i november 2009 og på RUBIN-konferansen 2010. Dessuten brukes resultatene av FHL Maring som underlag i søknad til Mattilsynet om godkjenning av den eksisterende metoden for dødfisk.
Sluttrapport for IPN-virus (RUBIN-rapport 199) legges ut på RUBINs og FHFs nettsider.
Medieomtale
Inaktivering IPN med syre og varme
RUBINnytt