Til innholdet

Prosjektnummer

900250

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900250
Status: Avsluttet
Startdato: 01.02.2009
Sluttdato: 30.09.2009

Kjøletransport av ferskt biråstoff fra lakseindustri og pelagisk industri: Forprosjekt

Prosjektet ble avsluttet i september 2009. Rapporten beskriver en skisse for oppsamling og mellomlagring av biråstoff hos råstoffleverandør og for lasting av tankbil. Basert på tilgjengelig litteratur vil hurtig nedkjøling og lagring uten tilgang på luft i inntil 72 timer ved maksimalt +4 OC være forhold som gir tilstrekkelig kvalitet på råstoffet for produksjon av olje av høy kvalitet. Den teknisk/økonomisk beste løsningen for nedkjøling av biråstoff vil sannsynligvis være å tilsette et egnet nedkjølingsmedium direkte til biråstoffet i kombinasjon med godt isolerte tanker for oppsamling, transport og mellomlagring. En forenklet kalkyle viser at biråstoffet må gi en ekstragevinst på 14–15 øre/kg for at den foreslåtte løsning med kjøletransport skal lønne seg.

For å komme videre på utviklingssiden må egnede løsninger for nedkjøling av råstoff dokumenteres, fortrinnsvis i samarbeid med teknologileverandører. En viktig variabel som også bør testes ut er hvordan disse (kvernede) råstoffene oppfører seg i et fremtidig transportkonsept ved temperaturer ned mot frysepunktet

Resultatene er beskrevet i RUBIN-rapport 177.
Prosessering av ferskt råstoff for produksjon av høykvalitets oljer og protein stiller krav til god logistikk. For å få tilstrekkelig volum av ferskt biråstoff fra flere anlegg kreves det mer effektiv transport av kjølt biråstoff enn eksisterende løsninger. Inntransport av biråstoff fra lakseindustrien eller pelagisk industri til sentrale prosessanlegg er aktuelle eksempler. I samarbeid med SINTEF Fiskeri og havbruk har transportselskapet Thermotank AS gjennomført et forprosjekt der målet var å kartlegge viktige forutsetninger for satsing på effektiv transport av marint biråstoff med fokus på ny teknologi. Arbeidet var koplet til en dansk leverandør som er spesialisert på leveranser av isolerte tanker for tankbil og kjøleelementer for nedkjøling av flytende råstoff før transport.
Å kartlegge viktige forutsetninger for satsing på effektiv transport av kjølt marint restråstoff med ny teknologi for bedriften Thermotank AS.
Bidra til å få frem løsninger for effektiv inntransport av ferskt biråstoff til prosessanlegg for oljeproduksjon, med bevaring av råstoffets kvalitet.
SINTEF Fiskeri og havbruk skal se nærmere på en løsning for oppsamling/mellomlagring hos råstoffleverandør og lasting av tankbil, kostnader for transport av kjølt biråstoff, aktuelle hygienekrav og status for eksisterende dokumentasjon for sammenheng mellom tid, temperatur og holdbarhet av tilsvarende råstoff for å kunne definere behov nye lagringsforsøk.
 
Arbeidet gjøres i tett samarbeid med Thermotank AS, og med relevante råvareprodusenter, som Marine Bioproducts, Fosnavåg Seafood AS og Vital Seafood.
Det skal utarbeides en sluttrapport, som legges ut på www.rubin.no. Resultatene presenteres også på RUBIN-konferansen, i RUBIN-nytt og på Aqua Nor 2009.
keyboard_arrow_up