Til innholdet

Prosjektnummer

900245

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900245
Status: Avsluttet
Startdato: 15.09.2009
Sluttdato: 31.12.2011

Dokumentasjon av egenskaper ved fersk pelagisk olje: Hovedprosjekt

Hovedkonklusjoner er at prosessering og stabilisering av olje produsert fra ferskt sildeavskjær fra Sjøset Pelagic på Træna  (kfr. RUBIN-rapport 189) har gitt en høykvalitets olje med svært god stabilitet. Oljen er testet ut i næringsmiddelapplikasjoner (melk og yoghurt) ved Danmarks tekniske universitet (DTU) med positivt resultat. Videre er det utviklet et “delivery system” i form av stabil emulsjon med 70 % olje i vann. Det er oppnådd lovende resultater for oksidasjonsbeskyttelse ved hjelp av dette systemet.

En litteraturgjennomgang av biologiske effekter av monoen fettsyrer (LC-MUFA) viser at disse fettsyrene kan ha positiv effekt på helse ved å redusere risiko for type-2-diabetes og metabolsk syndrom, redusere overvekt og fedme og virke forebyggende mot hjerteinfarkt.

Det er utviklet et konsentrat med 40–45 % MUFA og 40–45 % omega-3-fettsyrer der de mettede fettsyrene er fjernet. Dette vil kunne bli et nytt produkt i markedet.

Ved uttesting av den proteinrike “slamfasen” etter hydrolyse av sildeavskjær viser resultatene at slamfasen inneholder ca. 13 % totalt lipid (av tørrstoff). Ved etanolekstrasjon er det utvunnet 3–4 vektprosent fosfolipid fra tørrvekten av slamfasen.

Resultatene anses som interessante for mulighetene for utvikling av produkter for human bruk, særlig innenfor kosttilskuddsbransjen. Arbeidet videreføres i et pågående prosjekt støttet av Regionalt forskningsfond i Midt-Norge.
Et forprosjekt gjennomført av omega-3-produsenten EPAX i 2008 (kfr. RUBIN-rapport 172) konkluderte med at det ligger interessante utviklingsmuligheter for ferske sildeoljer. På bakgrunn av dette arbeidet startet EPAX høsten 2009 opp et 2,5-årig utviklingsprosjekt for å utvikle spesialprodukter av olje fra ferskt sildebiråstoff til helse og ernæring. Også vannfasen, som kan ha spesielle helsemessige egenskaper, vil være en del av prosjektet.
Å utvikle spesialprodukter av olje fra ferskt sildebiråstoff til helse og ernæring.
I dag benyttes hovedsakelig importerte oljer basert på industrifisk som råstoff til produksjon av omega-3-produkter i den norske omega-3-industrien. Dette prosjektet er ment å bidra til økt bruk av norsk biråstoff fra pelagisk sektor som basis for produksjon av spesialprodukter i denne industrien.
Arbeidet er delt inn i følgende områder:
1. Produksjon av olje (foregår i et eget prosjekt ved Modolv Sjøset Pelagic, kfr. prosjektet “Utnyttelse av ferske biprodukter fra pelagisk industri” (FHF-253214).

2. Anvendelse av oljen i næringsmiddelapplikasjoner gjennom:
• fremstilling av høykvalitetsraffinert og stabilisert olje
• evaluering i næringsmiddelapplikasjoner
• utvikling av et formuleringssystem som forenkler tilsetning til næringsmidler og reduserer risikoen for utilsiktet harskning ved lagring og dosering hos næringsmiddelprodusenten

3. Konsentrat av monoen fettsyrer og omega-3 fettsyrer.

4. Innledende arbeid for dokumentasjon av biologisk effekt av monoenfettsyrer.

5. Innledende arbeid for å se på mulighetene for utnyttelse av proteinfasen for produksjon av fosfolipider.

Prosjektet er knyttet opp mot et pilotprosjekt hos Modolv Sjøset Pelagic AS, der en vil produsere olje og prodteinhydrolysat fra ferskt sildeavskjær. (kfr. RUBIN-rapport 189 på nevnte FHF-prosjekt 253214).
Delresultater er formidlet på RUBIN-konferansen 2010.
 
Rapporter skal publiserer i en RUBIN rapport som legges ut på internett på www.rubin.no og distribueres til relevante aktører.
keyboard_arrow_up