Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900145

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900145
Status: Avsluttet
Startdato: 06.10.2008
Sluttdato: 01.12.2008

Rekruttering og kompetansebehov i fiskeindustribedrifter: Forprosjekt

Sammendrag av resultater fra prosjektets sluttrapport
Det var for få bedrifter med i undersøkelsen til at man kan trekke bastante konklusjoner. Man har imidlertid fått klare indikasjoner på situasjonen. Innsamlet materiale viser at det ikke var markerte forskjeller mellom Nord-Norge og Sør-Norge. Siden bedriftene varierte ganske mye i størrelse og representerte mange ulike bransjer, er det vanskelig å sammenligne effekter av bedriftsstørrelser. Det er store forskjeller i rekrutteringsbehov, og siden mye rekruttering skjer lokalt, er det bedriftenes lokalisering som gir utfordringer gjennom konkurrerende industri. Det var nokså optimistisk tone i bedriftene angående tilgang til arbeidskraft fremover.

Rekrutteringsprosjektet for marin sektor er en satsing fra Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) som skal styrke rekrutteringen til marin sektor, havbruk, fiskeri og fiskeindustri. Satsningen ble startet i 2008.

En viktig del av Rekrutteringsprosjektets arbeid er å fremskaffe kunnskap om de ulike bedriftenes og båtenes rekrutterings- og kompetansestrategier. Kunnskapen som fremskaffes skal brukes til å meisle ut strategi- og handlingsplaner for prosjektet som sådan, samt formidles til næringen i ulike sammenhenger.

I det henseende er det behov for å initiere et forprosjekt som omhandler rekruttering og kartlegging av kompetansebehovet i fiskeindustribedrifter. Med fiskeindustribedrifter menes her bedrifter innen hvitfisksektoren (filét- og konvensjonell sektor), pelagisk sektor, samt foredling av laks og ørret. Det ønskes hovedvekt på de store bedriftene, men undersøkelsen må også omfatte enkelte mindre bedrifter for å se om det er en felles gjeldende rekrutteringsstrategi eller om denne er størrelses- og lokalitetsavhengig.

Å få økt kunnskap om rekruttering og kartlegging av kompetansebehovet i fiskeindustribedrifter.
Kunnskapen som fremskaffes skal brukes til å meisle ut strategi- og handlingsplaner for prosjektet som sådan, samt formidles til næringen i ulike sammenhenger.

Undersøkelsen tar utgangspunkt i SINTEF-rapporten “Kartlegging av kompetansebehov i norsk fiskeri- og havbruksnæring” (2006) av Merete Gisvold Sandberg og Trude Olafsen.

Aktuelle problemstillinger i undersøkelsen vil være:
1. Hva er gjeldende rekrutteringsstrategi for bedriftene? Er dette relatert til størrelsen på bedriften og geografisk lokalitet?
2. Hva er sammensetningen på arbeidsstyrken til bedriften? Herunder kommer punkter som:
a) I hvor stor grad benytter sjømatbedriftene utenlandsk arbeidskraft?
b) I hvor stor grad benyttes det sesongarbeidere?
3. Hvor rekrutteres det i fra? (Nærmiljø, hele landet, utlandet etc.) Hva er det dominerende rekrutteringsområdet?
4. Hvilke “kanaler” benyttes for å rekruttere arbeidskraft? (annonser, rekrutteringsbyråer, NAV, skoler etc.) Herunder, hva er dominerende rekrutteringsmetode? Hvor vanlig er det for eksempel å bruke rekrutteringsbyråer (Manpower, Adecco etc.) med tanke på rekruttering?
5. Er bruken av utenlandsk arbeidskraft en del av en bevisst rekrutteringsstrategi eller er det en metode brukt for å løse akutt mangel på arbeidskraft?
6. Hva er gjennomtrekksprosenten på de ansatte i bedriften? Hvordan er gjennomtrekksprosenten hvis man tar hensyn til kjernepersonell versus annet personell?
7. Hvilken kjernekompetanse er bedriften avhengig av?
8. Hvordan rekrutteres det kjernepersonell/nøkkelpersonell? Skiller denne rekrutteringsmetoden seg og bruk av “kanal” seg fra rekruttering av annet personell?
9. Hva anser bedriftene som sin største nåværende utfordring ved kompetanse og rekruttering?
10. Hva anser bedriftene som sin største fremtidige utfordring ved kompetanse og rekruttering?

Resultatene vil presenteres i en sluttrapport som publiseres på FHFs nettsider.
keyboard_arrow_up