Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900128

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900128
Status: Avsluttet
Startdato: 01.11.2008
Sluttdato: 31.01.2009

Filet av oppdrettstorsk: Holdbarhet og kvalitet

Sluttrapport 25.06.2009 13:44:09:
Filet av oppdrettstorsk har vist seg å ha egenskaper som skiller seg noe ut fra villfisk.  Det har lenge vært hevdet at holdbarheten som fersk var bedre og dette ønsket en å undersøke nærmere.
Målet var å dokumentere om filetstykninger av oppdrettstorsk har lengre holdbarhet under kjølelagring, enn filetstykninger av vill torsk. Pre-rigor skjæring og pakking av loins av oppdrettstorsk ble utført i kommersiell skala. Filetprøver ble pakket på ordinær måte og sendt som kjølefrakt til Nofima i Tromsø, der kjølelagring, prøveuttak og analyser ble foretatt.

 For villtorsk er det vanligvis samsvar mellom mikrobiologisk og kjemisk grenseverdier for holdbarhet. Dette er ikke tilfelle for oppdrettstorsk i dette forsøket. På samme måte som for fiskelukt er det derfor grunn til å advare mot å bruke bare TMA som indikator for holdbarhet, mikrobiologi bør uansett inngå som en av holdbarhetsanalysene.

 
Sluttrapport 01.10.2009 14:30:39:
Regnskap g timelister


01.10.2009 14:30:39 Sluttrapport:
Regnskap g timelister
Foreløpige resultater publisert av Nofima Marin har vist at sløyd oppdrettstorsk kan lagres lengre på is enn villfanget torsk, målt med vanlige kvalitetsparametere for torsk (totalkim, Shewanella, TMA). Det er også vist at vannbindingsevnen (et mål på saftighet) øker i lagret oppdrettstorsk mens den reduseres i villfanget torsk (lagret sløyd). Hvordan dette utvikler seg i filet av oppdrettstorsk er ikke undersøkt, men resultatene fra sløyd fisk tyder på at holdbarhet (målt med tradisjonelle parametere) vil kunne være lengre.

Produksjon av torsk fra intensivt oppdrett er økende, og det er allerede en andel av torsken som blir filetert. For å omsette denne i ferskmarkedet, eventuelt med annen datomerking enn filet av villfisk, må en ha bedre kunnskap om holdbarhet og hvordan forløpet av kvalitet skjer utover lagringstiden. Erfaringer fra næringen kan tyde på at filet av oppdrettet torsk har lengre holdbarhet sammenlignet med villfanget fisk. Dette underbygges også av foreløpige resultater fra forskning og i prosjektet ønsker en også en forklaring på hvordan dette kan henge sammen.
Målet i prosjektet er å dokumentere om filetstykninger (eventuelt hele fileter) av oppdrettstorsk har lengre holdbarhet under lagring kjølt med is, enn tilsvarende filetstykninger av vill torsk, skåret, pakket og lagret under identiske betingelser.
Det er også et mål i prosjektet å utføre analyser som bedre kan dokumentere hvilke kjemiske og mikrobiologiske faktorer det er som eventuelt forklarer forskjell i holdbarhet og kvalitet.
For filetindustrien vil oppdrettet torsk etterhvert få større betydning som råstoff til ferske filetprodukter. Det er derfor viktig å ha god kunnskap om kvalitet og holdbarhet til filet av oppdrettet torsk og hvilke forskjell det kan være sammenlignet med villfanget fisk.
Forsøkene skal avdekke holdbarhet og forløp av kvalitetsutvikling ved lagring av filet fra oppdrettet torsk. Undersøkelsen vil gi svar på forskjell til villfanget torsk og konkretisere hvilke kvalitetsforskjeller en kan oppleve.
Resultatene fra prosjektet formidles gjennom FHF og FHL sine hjemmesider. Resultater kan også formidles på møte med industribedrifter og i artikler i tidsskrifter.
keyboard_arrow_up