Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900112

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900112
Status: Avsluttet
Startdato: 01.12.2008
Sluttdato: 31.05.2011

Basisundersøkelser av fremmedstoffer i viktige fiskearter i perioden 2009–2012

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige rapportering
Basisundersøkelse av fremmedstoffer i sei (Pollachius virens) fra Norskehavet og Barentshavet

I denne basisundersøkelsen er det foretatt en omfattende kartlegging av innholdet av viktige fremmedstoffer i bestanden av nordøstarktisk sei (Pollachius virens) fra norske havområder. Det er samlet inn totalt 956 sei fra 39 posisjoner fordelt over bestandens utbredelsesområde i Norskehavet og Barentshavet, både kystnært og ute i åpent hav. Fisken ble samlet inn i perioden mars 2010 til april 2012, og prøvetakingen ble fordelt over hele året med mellom 192 og 296 fisk fra hvert kvartal.

All fisken ble målt, veid, alders- og kjønnsbestemt og fettinnhold ble målt i lever. Gjennomsnittlig vekt, lengde og alder på innsamlet fisk var henholdsvis 1,8 kg, 52 cm og 5,4 år, men det var stor variasjon i alder og størrelse samt i levervekt og fettinnhold i lever mellom enkeltfisk. Seien fanget i Norskehavet var i gjennomsnitt større og eldre og hadde høyere levervekt og lavere fettinnhold i lever enn seien fanget i Barentshavet. Størrelse og alder på fisken varierte også med hvilken tid på året fisken var fanget.

Muskelprøver fra enkeltfisk ble analysert for metaller inkludert arsen, kadmium, kvikksølv og bly, mens leverprøver fra enkeltfisk ble analysert for metaller og de organiske fremmedstoffene dioksiner og dioksinlignende polyklorerte bifenyler (PCB), ikke-dioksinlignende PCB (PCB6) og polybromerte difenyletere (PBDE). 

Innholdet av fremmedstoffer i muskel fra nordøstarktisk sei var generelt lavt og lå på samme nivå som det som tidligere har vært målt i sei, samt det som har vært rapportert for NVG-sild, makrell og nordsjøsild i andre basisundersøkelser. Nivåene stemte også godt overens med rapporterte nivåer i muskel fra torsk og blåkveite for metallene bly og kadmium, mens gjennomsnittsnivåene av arsen og kvikksølv var lavere i muskel fra sei enn i muskel fra torsk og blåkveite. Innholdet av fremmedstoffer i muskel fra nordøstarktisk sei var klart lavere enn EUs og Norges maksimumsgrenser for fremmedstoffer i fiskemuskel der slike grenseverdier finnes (kadmium, kvikksølv og bly). Med unntak av én enkelt fisk med en konsentrasjon av kvikksølv i muskel over grenseverdien på 0,5 mg/kg vv, var det ingen enkeltfisk som hadde konsentrasjoner av fremmedstoffer i muskel over grenseverdiene.

Gjennomsnittskonsentrasjonen av både arsen og kvikksølv i seimuskel var klart høyere i sei fanget i Norskehavet enn i sei fanget i Barentshavet. For kvikksølv kunne denne forskjellen til dels forklares ved forskjeller i alder og størrelse på fisken fanget i de to havområdene da kvikksølvkonsentrasjonen økte med alder og størrelse på fisken. Dette var likevel ikke hele forklaringen da sammenligning av fisk av samme alder og størrelse fra de to havområdene viste at kvikksølvkonsentrasjonen i seimuskel var høyere i Norskehavet enn i Barentshavet også uavhengig av disse faktorene. For arsen var det ingen sammenheng mellom konsentrasjon i seimuskel og fiskens alder eller størrelse, og forskjellen i arsenkonsentrasjon mellom havområdene kunne derfor ikke forklares ved slike faktorer. Nivået av kadmium og bly i seimuskel var svært lavt i begge havområder.

Innholdet av fremmedstoffer i lever fra nordøstarktisk sei var generelt høyere enn i muskel. Av metallene var særlig konsentrasjonen av kadmium i lever betydelig høyere enn i muskel, men det er ikke fastsatt noen maksimumsgrense for kadmium (eller andre metaller) i fiskelever til humant konsum. I forhold til mattrygghet er nivåene av de organiske fremmedstoffene dioksiner og PCB i lever av større interesse, da det for disse er fastsatt maksimumsgrenser i fiskelever. Konsentrasjonene av dioksiner og PCB i seilever var relativt høye i forhold til maksimumsgrensene, selv om nivået ikke var like høyt som for torskelever (jf. basisundersøkelsen for torsk). Henholdsvis 10 % og 5,3 % av enkeltfisk i denne undersøkelsen hadde konsentrasjoner i lever av sum dioksiner og dioksinlignende PCB og sum PCB6 over maksimumsgrensene for disse stoffene. Fire av de 39 posisjonene hadde gjennomsnittskonsentrasjoner (25 fisk) av sum dioksiner og dioksinlignende PCB som var over grenseverdien, og to av disse posisjonene hadde også gjennomsnittskonsentrasjoner som oversteg grenseverdien for sum PCB6. De fire posisjonene med de høyeste konsentrasjonene av organiske miljøgifter i lever var fordelt over et stort område med tre posisjoner i Norskehavet fra Haltenbanken i sør til Senja utenfor Troms i nord, og én posisjon i åpent hav vest i Barentshavet.

Gjennomsnittskonsentrasjonen både av kadmium og organiske fremmedstoffer i lever var klart høyere i sei fanget i Norskehavet enn i sei fanget i Barentshavet. På samme måte som for kvikksølv i muskel kunne denne forskjellen til dels forklares ved forskjeller i alder og størrelse på fisken fanget i de to havområdene. For de organiske fremmedstoffene (som for kvikksølv i muskel) var det likevel klart at det var flere faktorer enn fiskens alder og størrelse som førte til høyere nivåer i seilever i Norskehavet. 

Både konsentrasjonen av kvikksølv og arsen i seimuskel og kadmium og organiske fremmedstoffer i seilever varierte med tiden på året fisken var fanget. For kvikksølv i muskel og kadmium og organiske fremmedstoffer i lever kan denne årstidsvariasjonen trolig for en stor del forklares ved forskjeller i alder og størrelse på fisken fanget i de ulike periodene, men årstidsvariasjonen for arsen kan ikke forklares ved slike faktorer.


Basisundersøkelse av fremmedstoffer i nordsjøsild (Clupea harengus)
Til sammen 999 prøver av nordsjøsild (Clupea harengus) ble i perioden fra sommeren 2009 til høsten 2010 samlet inn i hele utbredelsesområdet til nordsjøsild, de fleste i Nordsjøen, men også noen i Skagerrak, vest av Shetland og i den engelske kanal. Av disse har muskelprøver av 984 fisk blitt analysert for metaller, inkludert kadmium, kvikksølv, bly og arsen, og 998 har blitt analysert for de organiske fremmedstoffene dioksiner og dioksinlignende polyklorerte bifenyler (PCB), PCB7 og polybromerte difenyletere (PBDE). All fisken ble målt og veid, alders- og kjønnsbestemt og tildelt stadium for gonademodning, og fettinnholdet ble bestemt i muskel.

Det var et lavt nivå av fremmedstoffer i prøvene som ble analysert. Konsentrasjonen av kadmium i filet av nordsjøsild varierte fra <0,002 til 0,048 mg/kg våtvekt (vv), med et gjennomsnitt på 0,008 mg/kg vv. Ingen enkeltfisk hadde konsentrasjoner over 0,05 mg/kg vv som er EUs og Norges øvre grenseverdi. Konsentrasjonene av bly og kvikksølv var svært lave i alle prøvene, mens konsentrasjonen av arsen varierte fra 0,62 til 14 mg/kg vv, med et gjennomsnitt på 2,7 mg/kg vv. Nivåene av arsen som vi fant i denne basisundersøkelsen var noe høyere enn det som tidligere er funnet i nordsjøsild og rapportert i Sjømatdata (https://sjomatdata.nifes.no/#search/​), der gjennomsnittskonsentrasjoner har variert fra 1,0 til 2,5 mg/kg vv, og enkeltverdier har variert fra 0,7 til 3,2 mg/kg vv.

De organiske fremmedstoffene er av stor interesse i en fet fiskeart som nordsjøsild, og i forhold til mattrygghet er dioksiner og dioksinlignende PCB spesielt interessant fordi EU har satt øvre grenseverdier for summen av dioksiner og furaner (sum PCDD/F) og summen av dioksiner og dioksinlignende PCB (PCDD/F+dl-PCB) i fiskemuskel. Konsentrasjonen av sum PCDD/F i nordsjøsild fra åpent hav varierte fra 0,16 til 3,9 ng WHO-2005-TE/kg vv (ng TE/kg vv), og det var kun én konsentrasjon som var høyere enn grenseverdien på 3,5 ng TE/kg vv, i en prøve fra den engelske kanal. Sum PCDD/F+dl-PCB varierte i konsentrasjon fra 0,27 til 5,4 ng TE/kg vv, med et gjennomsnitt på 1,2 ng TE/kg vv. Ingen prøver av nordsjøsild fra åpent hav hadde konsentrasjoner av sum dioksiner og dioksinlignende PCB over 6,5 ng TE/kg vv, som er EUs og Norges øvre grenseverdi for sum PCDD/F+dl-PCB. Derimot var det en rekke overskridelser av sum PCDD/F og sum PCDD/F +dl-PCBD i sild fanget utenfor kysten av Telemark. Av totalt 49 fisk var det her 15 fisk som oversteg grenseverdien for sum PCDD/F og syv fisk som oversteg grenseverdien for sum PCDD/F + dl-PCB.

For PCB7 varierte konsentrasjonen i enkeltfisk fra åpent hav fra 1,3 til 52 μg/kg vv, og gjennomsnittskonsentrasjoner for posisjonene varierte fra 4,1 til 16 μg/kg vv. Konsentrasjonen av PCB7 var imidertid høyere i fisk fanget utenfor kysten av Telemark. For PCB6 varierte konsentrasjonen i enkeltfisk fra åpent hav mellom 1,2 og 48 μg/kg vv, og gjennomsnittskonsentrasjoner for posisjonene varierte fra 3,7 til 14 μg/kg vv. Det var ingen enkeltfisk fra åpent hav som overskred EUs og Norges øvre grenseverdi for PCB6 på 75 μg/kg vv.

Summen av syv PBDE (sum PBDE7) viste konsentrasjoner i muskel av nordsjøsild varierende fra 0,11 til 9,6 μg/kg vv, med et gjennomsnitt på 1,3 μg/kg vv. Gjennomsnittskonsentrasjoner for posisjonene varierte fra 0,41 til 3,1 μg/kg vv, som er i samme område som det som har blitt observert i muskel av nordsjøsild ved tidligere undersøkelser.


Basisundersøkelse fremmedstoffer i torsk (Gadus morhua)
Til sammen ble ca 2100 prøver av torsk (Gadus morhua) fra 84 posisjoner samlet inn i perioden vinteren 2009 til høsten 2011 fra Barentshavet i nord til dansk sone i Nordsjøen i syd, i tillegg til kyst-/fjordtorsk. Av disse har muskelprøver av 2064 fisk blitt analysert for metaller, inkludert kadmium, kvikksølv, bly og arsen, mens 1928 leverprøver fra de samme fiskene ble analysert for metaller og de organiske fremmedstoffene polyklorerte dibenzo-p-dioksin (PCDD), polyklorerte dibenzofuraner (PCDF), dioksinlignende-PCB (non-orto- og mono-orto PCB, dl-PCB), PCB6 og polybromerte difenyletere (PBDE). All fisken ble målt og veid, de fleste ble alders- og kjønnsbestemt, og leverene ble veid og fettinnholdet bestemt.

Innholdet av de fremmedstoffene som ble analysert i muskelprøver av torsk i denne undersøkelsen var lave i forhold til de maksimumsgrenser EU har satt for sjømattrygghet. Gjennomsnittskonsentrasjonen av kvikksølv i torskemuskel varierte fra 0,01 til 0,71 mg/kg vv, med et gjennomsnitt på 0,074 mg/kg vv. Kun tre enkeltfisk hadde verdier som oversteg EUs og Norges øvre grenseverdi på 0,5 mg/kg våtvekt. Kvikksølvinnholdet i torskemuskel synes å være korrelert til vekt, lengde og alder av fisken. Innholdet av kadmium og bly var for de fleste muskelprøvene lavere enn kvantifiseringsgrensene for metodene på henholdsvis 0,002 og 0,01 mg/kg våtvekt. Det var ingen enkeltfisk som hadde konsentrasjoner over EUs maksimumsgrenser på henholdsvis 0,05 og 0,3 mg/kg våtvekt. Arseninnholdet i torskemuskel varierte fra 0,3 til 170 mg/kg våtvekt, med et gjennomsnitt på 7,1 mg/kg våtvekt. Et arseninnhold i torskemuskel på 170 mg/kg våtvekt er det høyeste innholdet i muskel som er rapportert i litteraturen, og som vi kjenner til. Arseninnholdet i lever var noe høyere enn de tilsvarende muskelverdiene, med en variasjon fra 1,4 til 240 mg/kg våtvekt og med et gjennomsnitt på 10 mg/kg våtvekt. Nivåene av kadmium, kvikksølv og bly i lever var lave. EU har ikke satt maksimumsgrenser for disse grunnstoffene i lever.

De organiske fremmedstoffene er av stor interesse i fete sjømatprodukter som torskelever, og i forhold til mattrygghet er dioksiner og dioksinlignende PCB spesielt interessant fordi EU har satt grenseverdier for summen av dioksiner og dioksinlignende PCB (PCDD/F+dl-PCB) i fiskelever. Konsentrasjonen av sum PCDD/F+dl-PCB i hele materialet av torskelever varierte fra 1,0 til 270 ng TE/kg vv, med et gjennomsnitt på 21,3 ng TE/kg vv. I dette materialet oversteg gjennomsnittsverdien av sum PCDD/F + dl-PCB EUs maksimumsgrense på 20 ng TE/kg vv. Det var totalt 803 prøver av totalt 1928 prøver som oversteg denne grenseverdien, og dette utgjør 42 % av hele materialet. De høyeste verdiene av sum PCDD/F + dl-PCB ble funnet i prøver av lever av kyst-/fjordtorsk med en variasjon fra 5,4 til 270 ng TE/kg vv og med et gjennomsnitt på 32 ng TE/kg vv. Ca. 60 % av enkeltfisk av kyst-/fjordtorsk overskred EUs maksimumsgrense. De laveste verdiene av sum PCDD/F + dl-PCB ble funnet i lever av nordøstarktisk torsk med en variasjon fra 1,0 til 151 ng TE/kg vv. Andelen lever av nordøstarktisk torsk som overskred EUs maksimumsgrense var 21 %. Torskemuskel har et lavt fettinnhold og det avspeiler innhold av fettløselige stoffer som sum PCDD/F + dl-PCB, som i denne undersøkelsen var lavere enn 0,15 ng TE/kg våtvekt (N=30). EU har satt en grenseverdi for sum PCDD/F + dl-PCB i fiskemuskel på 6,5 ng TE/kg våtvekt.

For PCB6 varierte konsentrasjonen i lever av enkeltfisk fra 9,2 til 5370 μg/kg vv, og med et gjennomsnitt på 165 μg/kg vv. Den høyeste verdien ble funnet i en lever av torsk fra Hardangerfjorden. EU har satt en maksimumsgrense for PCB6 i fiskelever på 200 μg/kg vv. For hele materialet ble det funnet 20 % overskridelser av denne maksimumsverdien. Det ble funnet 40 % overskridelser for lever av kyst-/fjordtorsk, 17 % overskridelser i lever av nordsjøtorsk og 7 % overskridelser i lever av nordøstarktisk torsk.

Summen av syv PBDE (sum PBDE7) viste konsentrasjoner i lever av torsk varierende fra 0,2 til 144 μg/kg vv, med et gjennomsnitt på 10,1 μg/kg vv. Den høyeste verdien av sum PBDE7 ble funnet i en leverprøve fra Telemark.

Det er avgjørende for troverdigheten til norsk sjømat at man har en god oversikt over og kunnskap om miljøtilstanden i hav og kystområdene rundt Norge. Det er ikke nok å si at maten er trygg, man må også kunne bevise dette gjennom tilstrekklig overvåking og dokumentasjon av nivået av fremmedstoffer i sjømatsproduktene. Troverdighet gjennom dokumentasjon er av stor betydning for å sikre markedsadgang for norske sjømatprodukter.

Norge har til nå hatt mangelfull dokumentasjon av fremmedstoffer i sjømatprodukter. Denne svakheten gir seg til kjenne ved problemer for eksport i form av at det gjøres enkeltpåvisninger over eller nær grenseverdier av kjente stoffer med grenseverdi (i.e. kvikksølv, kadmium og dioksiner) eller påvisninger av stoffer uten grenseverdi ved analyser i importlandene. Dette utløser noen ganger tiltak fra myndighetene i disse landene. Partier nektes import og/eller det nedsettes importforbud for den aktuelle art inntil problemet er bedre avklart. Slike avklaringer har det i mange tilfeller ikke vært lett å gi siden norske myndigheter ved Mattilsynet og NIFES bare har et fåtall analyser og vise til og ikke tilstrekkelig til å si om en verdi er en enkelthendelse eller er utrykk for et mer systematisk problem.

Dersom Norge skal få et forsvarlig omfang på overvåking av sjømat, må man først gjennomføre grundige basisundersøkelser for de kommersielle fiskeartene. Denne kunnskapen er nødvendig for så å kunne vurdere hvordan overvåkingen for den enkelte art bør være i fremtiden med hensyn på hyppighet (årlig overvåking eller med noen års mellomrom), lokalitet, og antall prøver. Norge har pr. i dag rundt 25 arter med en kommersiell aktivitet av et slikt volum at det bør etableres basisundersøkelser for, og arbeidet må foregå etter en prioritert liste.

Basisundersøkelsene er et nasjonalt program som både myndighetene og næringen har gitt sin fulle tilslutning til. Programmet er unikt, og det finnes ikke noe lignende program i noen deler av verden.

Basisundersøkelser for følgende arter er gjennomført så langt: Norsk vårgytende sild (NVG)-sild (Clupea harengus), blåkveite (Reinhardtius hippoglossoides) og makrell (Scomber scombrus). Finansieringen har skjedd med støtte fra Fiskeri- og kystdepartementet (FKD), Mattilsynet; FHF, FHL, Norges råfisklag og Norges sildesalgslag.

• Å få kartlagt fremmedstoffsituasjonen i de viktige fiskeartene som torsk (Gadus morhua), Nordsjøsild (Clupea harengus) og sei (Pollachius virens) (nord for 62 ºN). Dette krever prøver fra et stort antall fisk fra forskjellige lokaliteter fordelt over hele året (torsk 2100 prøver, Nordsjøsild 1000 prøver og sei 1000 prøver).
• Å utvikle et nytt kunnskapsbasert overvåkningsregime som er basert på kunnskap under Basisundersøkelser.
• Å identifisere hvilke faktorer som påvirker nivået av de forskjellige fremmedstoffene som inkluderes (lokalitet, alder, vekt, diett/nivå i næringskjeden og sesongvariasjoner som temperatur, næringstilgang, kjønnsmodning).
Norge vil ha et konkurransefortrinn på sjømatmarkedene ved at fremmedstoffinnholdet er troverdig dokumentert. Det betyr også at sannsynligheten for at partier av sjømat stoppes på grensene på grunn av høyt innhold av miljøgifter vil være betydelig redusert.

Med eksportverdier for sjømat årlig på nærmere 40 milliarder kr. vil en investering på mindre enn 1 ‰  være en særs god investering for å sikre fremtidig eksport av norsk sjømat.
Forskere ved Havforskningsinstituttet med kunnskap om fiskeartenes biologi og vandringsmønster har vært med i arbeidet med prøvetakingsplanene for de artene som er inkludert (i.e. torsk, Nordsjøsild og sei). De bestandskartene som Havforskningsinstituttet har utarbeidet for de forskjellige artene gjennom året er utgangspunkt for arbeidet.

Toktene til Havforskningsinstituttet står for prøvetakingen enten ved sitt oppsatte toktprogram (egne forskningsfartøy) eller gjennom den såkalte Referanseflåten (ca. 20 båter fordelt på hele kysten som Havforskningsinstituttet har avtaler med). Fra hvert av prøvetakingsområdene samles det inn det antall fisk som er angitt i prøvetakingsplanene for de forskjellige artene. Fisken sorteres umiddelbart etter at fisken er kommet om bord. Fisk som er skadet eller i dårlig forfatning fjernes. Hver prøve skal inneholde 25 fisk og vekt, lengde og kjønn noteres. Prøvene opparbeides umiddelbart etter at de er kommet om bord, og prøvene må være kommet på frys innenfor et tidsrom på maksimum 6 timer.

All fisk gis en identitet ved et prøvenummer, og dette er sporbart til fangststed, fangstdybde, dato, lengde, og vekt. Kopi av fiskestasjonsskjema med denne informasjonen ble lagt i egen plastpose sammen med prøvene som en ytterligere sikkerhet mot forveksling. Også enkeltprøvene som ble fryst ned ble merket med posisjon, dato, art og prøvetype (for eksempel muskel, lever eller hel fisk). Når det gjelder størrelse på fisken så ble den tillagt de samme krav som gjelder for omsatt/eksportert fisk. Fisken bør være i god tilstand, og det noteres i journal om det er parasitter i fisken eller om lever er misfarget. Lever ble tatt ut av torsk og sei, mens for Nordsjøsild blir det tatt ut prøver av kun muskel uten skinn.

Prøvetaking av torsk og sei
Følgende prøver tas:
1. Hele leveren av fisken tas ut og oppbevares på glass ved ÷20 ºC.
2. Filetprøver, 2 stk hver på 300 gram tas ut, filetene pakkes i Al-folie. Prøvene lagres ved ÷20 ºC. Liten fisk trenger ikke fileteres og kan fryses hel når lever og hodet er sikret.
3. Hodet med otolitten pakkes sammen med filetprøvene. Otolitter er nødvendige for aldersbestemmelse.

Ved prøvetaking av torsk og sei registreres det for hver fisk i journal: posisjon, dato, dybde, lengde, vekt, kjønn og levervekt.

Prøver av torsk fra Barentshavet ble samlet inn i 2009, mens prøver fra nær kyst og fjorder samt fra Nordsjøen blir samlet inn i 2010. Det store antallet er nødvendig for å dekke inn variasjonene i miljøgiftene i havfanget torsk, kysttorsk og fjordtorsk. Dette er fisk som fanges i ikke-forurenset miljø.

Prøvetakingsplanen for torsk i 2009 og 2010 legger opp til følgende prøver:
800 fisk i Barentshavet; 300 fisk nord for 62. ºN; 300 fisk sør for 62. ºN; og 700 fisk i Nordsjøen. Totalt 2100 fisk.

Prøvetaking Nordsjøsild
Hundrede prøver betyr at det prøvetas 25 fisk fra fire stasjoner fra områder 59-61 ºN i tidsrommet fra januar til mars. Her analyseres filet uten skinn.

Prøvetakingsplanen for Nordsjøsild i 2009 og 2010 legger opp til følgende prøver fordelt på perioder:
Januar–mars:
100 fisk i området 59–62. ºN; 100 fisk i området 55–58. ºN; og 50 fisk i området 50–51. ºN.

April–juni:
100 fisk i området 59–62. ºN; og 100 fisk i området 55–58. ºN.

Juli–september:
100 fisk i området 59–62. ºN; 100 fisk i området 55–58. ºN; og 50 fisk i området 52–54. ºN.

Oktober–desember:
100 fisk i området 59–62. ºN; 100 fisk i området 55–58. ºN; 50 fisk i området 52–54. ºN; og 50 fisk i området 50–51. ºN.

Prøvene blir tatt i forbindelse med Havforskningsinstituttets tokt eller toktene til Referanseflåten eller av utenlandske fiskefartøy.

Det har vist seg at sild fra de områdene lengst sør må skaffes av utenlandske fiskefartøy (i.e. nederlandske båter som Havforskningsinstituttet har samarbeid med).

Kjell Nedreås, som ansvarlig for Referanseflåten og Jarle Klungsøyr som HIs medlem i det etablerte samarbeidsorganet mellom Havforskningsinstituttet og NIFES og gruppeleder for marint miljø, er sentrale i dette prosjektet.
Resultatene vil bli formidlet gjennom:
1. Databasen www.nifes.no/sjømatdata
2. Internasjonale publikasjoner
3. Populærvitenskapelige artikler
4. Direkte kontakt til næring og forvaltning
keyboard_arrow_up