Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900078

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900078
Status: Avsluttet
Startdato: 10.06.2008

Kvitsjøen: Planer for 2008

Erfaringer fra Canada tilsier at selfangst ved bruk av små fangstbåter er bærekraftig og skaper betydelige ringvirkninger i lokalsamfunnene. Prøvefangsten som ble gjennomført i 2007 i Kvitsjøen, var også lovende.
 
GC Rieber Skinn AS har i samarbeid med norske og russiske myndigheter nedlagt et betydelig arbeid for å utvikle slik selfangst i Kvitsjøen. Blant annet har selskapet etablert et datterselskap i Arkhangelsk, som har kjøpt selfangstkvoter fra russiske myndigheter og gjennomført selfangst i 2007 med gode resultater. Innovasjon Norge vurderer nå å gå inn på eiersiden i dette selskapet sammen med GC Rieber Skinn.
 
Utvikling av selfangsten i Kvitsjøen med bruk av små fangstbåter som leies ut til lokalbefolkningen med mulighet for senere overdragelse, vil kunne gi en rekke positive virkninger, blant annet:
 
• et betydelig bidrag til næringsgrunnlaget blant befolkningen på begge sider av Kvitsjøen
• redusert press på fiskebestanden i Barentshavet
 
Prosjektet har gode forutsetninger for å bli lønnsomt på sikt, men vil i startfasen kreve tilskudd til oppstarting, opplæring og oppfølgning.
 
Det anbefales at norske myndigheter støtter fangstbåtprosjektet i Kvitsjøen med NOK 2 millioner i 2008 og et tilsvarende beløp i 2009, og at Fiskeri- og kystdepartementet og Utenriksdepartementet avklarer seg imellom fordeling av dette beløpet og på hvilken måte slik støtte kan gis.
 
 
Kvitsjøen er et viktig oppvekstområde for Grønlandssel. Selfangsten i området har ligget nede i en årrekke etter en topp i fangsten før siste verdenskrig. Man regner med at bestanden nå er kommet opp i ca. 2,5 millioner individer og at den øker med 2-300.000 individer årlig. Det er en sammenheng mellom sel- og fiskebestand. Den lave beskatningen av sel fører til konsekvenser for beskatningen av fiskebestandene i Barentshavet og i Norges nære kystområder.

Større næringsaktivitet er i tråd med Nordområdesatsningen og vil kunne bidra til å åpne muligheter for aktører både i Russland og Norge. FHF har støttet flere tidligere prosjekter med sikte på å få i gang økosystembasert fangst av Grønlandssel i Kvitsjøen (jfr. 223011-).
Hensikten med prosjektet er å få til et godt samarbeid i 2008 mellom norske og russiske aktører med sikte på å utvikle økosystembasert selfangst i Kvitsjøen. Dette kan gi positive ringvirkninger for sysselsetting og næringsliv både i Norge og Nordvest-Russland.
Norske næringsaktører vil kunne vedlikeholde og styrke sin etablerte kompetanse innen selfangst. For Nordvest-Russland vil prosjektet kunne innebære både sysselsettings- og næringsmessige effekter langs nordvestkysten.

En økning i fangsten vil dessuten påvirke fiskebestanden i positiv retning. Fangst vil også øke Norges troverdighet i internasjonale forhandlinger hvor Norge forfekter forsknings- og økologisk basert ressursforvaltning.
Prosjektet tar sikte på å utvikle selfangst i Kvitsjøen gjennom å etablere et samarbeid i 2008 mellom norske og russiske myndigheter og finansinstitusjoner – samt næringsaktører i de to landene.

For Norge vil spesielt selskap som GC Rieber vedlikeholde og styrke sin spisskompetanse innen selfangst. Økt fangst vil gi muligheter for å tilby flere produkter basert på sel. Disse har bl.a. et klart fortrinn ved å være frembragt naturlig uten kunstig stimuli. For Nordvest-Russland vil prosjektet kunne innebære både sysselsettings- og næringsmessige effekter langs nordvestkysten, bl.a. gjennom økt aktivitet i fartøysindustrien og ved mottaks- og videreforedlingsanlegg.

En økning i fangsten vil påvirke fiskebestanden i positiv retning pga sammenhengen mellom sel- og fiskebestand – som er spesielt klar i enkelte lokalsamfunn. Gir man avkall på fangt vil Norges posisjon i internasjonale ressursforvaltningsfora svekkes – da Norge begrunner fangsten med at den er forskningsbasert og at forvaltningen derfor er bærekraftig i forhold til bestanden.
Det vil bli utarbeidet planer og rapporter.
keyboard_arrow_up