Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.
Prosjektnummer
Aerob utholdenhetstrening for bedret hjertefunksjon og helse hos oppdrettslaks: Oppfølging og videreutvikling av konseptet trening av fisk (TrenFisk2)
Hovedmålet for prosjektet var å bygge videre på konseptet med trening av fisk som del av det forebyggende helsearbeidet i laksenæringen. Prosjektgruppen har tidligere vist at trening av laks før sjøutsett resulterer i bedre vekst og større sykdomsmotstand. Trening kan også styrke hjertekapasitet og sirkulasjonssystemet, bedre evnen til å opprettholde homeostase under stressende situasjoner, samt bidra til bedre filétkvalitet.
Prosjektet hadde seks konkrete delmål som alle har blitt utført i løpet av prosjektperioden. Et av hovedresultatene viste at trening bedrer sykdomsmotstanden ved å modulere immunsystemet på en fordelaktig måte, ved å påvirke en rekke gener som er involvert i prosessering og presentasjon av antigen, regulering av interferon og komplementsystemet, samt regulering av betennelsesreaksjoner, oksidativt stress og vevsremodellering.
Videre fant man at det var en god korrelasjon mellom treningsintensitet, genuttrykk og sykdomsmotstand. Analyser hos en kommersiell oppdretter førte til ny kunnskap om vannhastighet, og kvalitet i ulike typer kar. Prosjektet har også finansiert oppbygging av et fleksibelt og innovativt fisketreningslaboratorium som vil være avgjørende for videre treningsforskning. Prosjektet har også ført til internasjonalisering av forskningsgruppen, samt at prosjektet har bidratt til å legge forholdene til rette for fremtidig kommersialisering av fisketrening.
Forøvrig har prosjektet vært av stor betydning for satsingen på fisketrening og dannet grunnlaget for prosjektet “Preventive Health Measure by Optimizing Swimming Exercise to Counteract Lifestyle Diseases of Atlantic Salmon (FitnessFish)” (FHF-900254) som er finansiert av Norges forskningsråd og FHF.
-
Presentasjon: Exercise training to improve performance and robustness of Atlantic salmon
Nofima. Foredrag på forskermøte 2010. Av Harald Takle.
-
Sluttrapport: Aerob utholdenhetstrening for bedret hjertefunksjon og helse hos oppdrettslaks: oppfølging og videreutvikling av konseptet trening av fisk: Trenfisk2
Nofima. Rapport 1-2010. 26. januar 2010. Av Harald Takle (Nofima), Vicente Castro (Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB)), Barb Grisdale-Helland (Nofima), Ståle Helland (Nofima), Brit Tørud (Aakvik Settefisk) og Torstein Kristensen (NIVA).
De siste 30 års intensivering og effektivisering av settefisknæringen har resultert i en stor økning i produksjonskapasitet på et ofte begrenset vannvolum. Tekniske tiltak som oksygenering, CO2-lufting, temperaturstyring og lysstyring, samt økt tilvekst gjennom avlsmessig forbedring og høyenergifôr, har resultert i en situasjon med høy og hurtigvoksende biomasse i et karmiljø med lite fysiske utfordringer i form av strømhastighet. Strømhastigheten i kar har vært styrt av behovet for selvrensing og distribusjon av oksygen.
Resultatene fra det foregående “Aerob utholdenhetstrening for bedret hjertefunksjon og helse hos oppdrettslaks (TrenFisk)” (FHF-522014) viste at trening av laks i ferskvannsfasen kan styrke fiskens helse og vekst. For å videreutvikle prosjektet er det behov for å underbygge og evaluere eksisterende resultat, samt å ta grunnleggende grep for å utvikle konseptet med laksetrening for overføring av kunnskap til næringen.
I den påfølgende delen viser prosjektgruppen til seks konkrete arbeidsoppgaver som man ser på som helt avgjørende som et neste steg for å oppnå målene. Resultatene fra disse aktivitetene vil danne fundamentet for neste trinnet på kunnskapsstigen som vil innebære uttesting av ulike treningsprotokoller for å finne en optimal treningsstrategi for å styrke fiskens helse og immunforsvar mest mulig i kombinasjon med god vekst.
Delmål
• Å underbygge resultat fra eksisterende forsøk med biokjemiske analyser.
• Å evaluere betydningen av strømhastighet ved å bruke gjennomstrømnings- og resirkanlegg som kommersiell modell.
• Å styrke det faglig grunnlaget for en fremtidig kommersiell løsning for et nytt karsystem med tilhørende program for å trene laks fra yngel til smolt stadiet.
• Å invitere to fremragende internasjonale forskere med spesialkompetanse på fisketrening til Norge for kunnskapsoverføring til eksisterende FHF prosjekt og for å bidra inn mot NFR søknad til Havbruksprogrammet i juni 2008.
• Å teste ut det kommersielle potensialet for et TrenFisk-konsept på representanter fra settefisknæringen og prosjektgruppen.
• Å avklare videre løp med kommersialisering av konseptet.
Trening av fisk, og dermed bedring av fiskens helse, vil bare medføre positive miljøeffekter. Først og fremst ved at dødeligheten blir lavere, men det vil også kunne medføre redusert medisinforbruk i akvakulturnæringen per se.
Trening av fisk vil mest sannsynlig oppfattes som et velferdstiltak for fisken som kan gi en markedsgevinst.
Prosjektets hoveidé er å introdusere forebyggende helsearbeid i oppdrettsnæringen. Dette vil bli gjort ved å utvikle aerob utholdenhetstrening som en integrert del av settefiskproduksjonen for å produsere smolt med bedre hjertekapasitet, immunforsvar og helse. Svømmetrening har også mange positive bi-effekter som bedre vekst og fôrutnyttelse. Trening blir sett på som en viktig faktor for å forbedre og oppnå optimal smoltproduksjon, noe som vil kunne redusere de store tapene pga. dødelighet i sjø.
I forskningssamarbeidet som ble etablert ved TrenFisk1 har innovasjonsideen blitt videreutviklet etter innspill fra de deltakende FoU-partnerne. Man kan etter gjennomføringen av TrenFisk1 (FHF-522014) vise til spennende resultat både relatert til vekst og helse.
TrenFisk2 er neste skritt på veien når det gjelder å fremskaffe tilstrekkelig teknisk og biologisk kunnskap slik at kommersialisering blir mulig innenfor en relativt kort tidshorisont (1–3 år). Det gjenstår en del arbeid med konseptet, både innen:
1) utforming og styring av vannstrøm og vannkvalitet
2) fysiologiske undersøkelser, samt
3) etablering av treningsprogrammet.
Aktiviteten ved siden av de biologiske og tekniske oppgaver innebærer også å avklare hvordan kommersialiseringen rent praktisk kan skje.
Prosjektledelse
Prosjektleder: Harald Takle (Nofima), Forsker, Dr. Scient.
Assisterende prosjektleder: Torstein Kristensen, forsker, stud. Dr. Scient.
FoU-partnere
Barb Grisdale-Helland, Nofima
Ståle Helland, Nofima,
Torstein Kristensen, NIVA
Lars Golmen, NIVA
Trond Rosten, NIVA
Harsha Ratnaweera, NIVA
Trygve Poppe, NVH
Jan Helgerud, NTNU medisin
Samarbeidsaktører fra næring
FHL-havbruk
Brit Tørud, Aakvik Settefisk
Åsen Settefisk
Salmar
Firdagruppen
Sjøtroll
Marine Harvest
Til nå har prosjektgruppen hatt innslag på Schrødingers katt (17. april 2008) og intervju i næringsrelaterte tidsskrift som Matnyttig. Prosjektet ble presentert på MonAqua-konferansen 2007 og var del av 2 foredrag på Aqua Nor 2007 og et foredrag på AquaSur-konferansen i 2008.
-
Sluttrapport: Aerob utholdenhetstrening for bedret hjertefunksjon og helse hos oppdrettslaks: oppfølging og videreutvikling av konseptet trening av fisk: Trenfisk2
Nofima. Rapport 1-2010. 26. januar 2010. Av Harald Takle (Nofima), Vicente Castro (Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB)), Barb Grisdale-Helland (Nofima), Ståle Helland (Nofima), Brit Tørud (Aakvik Settefisk) og Torstein Kristensen (NIVA).