Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

631044

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 631044
Status: Avsluttet
Startdato: 22.10.2007
Sluttdato: 24.01.2008

Forprosjekt: Strategiutvikling i forhold til fiskeforedlingsindustrien

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige rapportering
Norge har hatt en stor tilbakegang i sysselsettingen innen fiskeforedling. Nedgangen har likevel minket de siste årene, og fortsatt er det 10.000 sysselsatte i norsk fiskeproduksjon. Fleksible og tilpasningsdyktige bedrifter har hittil klart seg, og vil sannsynligvis også klare seg i fremtiden. Kombinasjonen av lokaliseringsfortrinn, kompetanse, organisering og lønnsomhet vil avgjøre om foredlingsindustrien kan konkurrere om råstoff internasjonalt og arbeidskraft nasjonalt. Norsk foredling av laks har økt i volum, det samme har eksporten av uforedlet fersk og frossen laks. Kombinasjonen av fortsatt høyt kostnadsnivå, handelshindringer og organisering mot markedet, gjør det mer sannsynlig at en fortsatt produksjonsvekst i lakseforedling i større grad vil medføre vekst i lakseforedling i utlandet enn i Norge.

Litteraturgjennomgangen avdekker ikke store kunnskapshull, men følgende bør belyses bedre:
• Hvordan kan norske produsenter møte konkurransen på hjemmebane?
• Hvordan påvirker organisering av verdikjedene lokalisering og lønnsomhet i foredlingsleddet?
• Hvilke konsekvenser får manglende satsing på infrastruktur, i kombinasjon med økte kostnader til drivstoff, for lokalisering og lønnsomhet i foredlingsleddet?
• Hvilke konsekvenser får endringer i tilgangen på arbeidskraft for lokalisering og lønnsomhet i foredlingsleddet?
• Hvordan vil norsk eierskap i utenlandsk foredlingsindustripåvirke foredlingen i Norge?
• Hvordan påvirker endringer i produksjonsteknologi lokalisering og lønnsomhet i foredlingsleddet?
I sin storhetstid tidlig på 1970-tallet besto filetsektoren av nærmere 100 fabrikker. De fleste av disse har gått konkurs eller flagget ut virksomheten til andre land. Samtidig som produkter fra fiskeri og havbruksnæring har økende eksportverdi, går andelen bearbeidede produkter jevnt tilbake. Fiskeforedlingsindustrien i Norge ønsker å snu den negative utviklingen gjennom i første omgang å gjennomføre en forstudie av eksisterende forskning på området. Dersom dagens datagrunnlag viser seg å være mangelfullt, ønsker foredlingsindustrien å etablere nye forskningsprosjekter.

Slike forskningsprosjekter skal genereres og forankres i fiskeindustrien gjennom:
1. En spørreundersøkelse blant foredlingsbedriftene
2. Utarbeidelse av en forskningspolitisk strategi for foredlingsindustrien i samarbeid mellom Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) og Foredlingsutvalget (NSL) der man blant annet kan vurdere å belyse a) effekter av vertikal integrering i ulike segmenter av foredlingsindustrien, b) egne konsesjoner, c) komparative studier med annen industri som får fordelaktige rammebetingelser og d) komparative studier med utenlandsk næringsmiddelindustris strategier for produktdifferensiering tilpasset ulike markedsstrategier.
• Å framskaffe en oversikt over alle forskningsprosjekter som har vært gjennomført, eller pågår, når det gjelder fiskeforedlingsindustriens lønnsomhet og rammebetingelser samt ringvirkningene av den.
• Å vurdere om det er behov for å etablere nye forskningsprosjekter. Forstudien skal fokusere på a) hovedkonklusjonene og b) grunnlaget for å gjennomføre en forsknings- og næringspolitisk prosess.
Næringen, og spesielt foredlingssektoren, vil ha nytte av en kortfattet og samlet framstilling av forskningsresultater og hvilke områder som har behov for ny forskning. Dette gir økt tilgjengelighet til resultatene og bedrer mulighetene for bedriftene til å bruke resultatene i sine foretaksstrategier. For NSL er nytten knyttet til å strukturere og målrette arbeidet etter ny kunnskap på relevante områder for foredlingsindustrien. Næringen og FKD har gjensidig nytte av en strategisk dialog om forsknings- og næringsstrategier. Det vil bidra til bedre forvaltning og økt verdiskapning.

Prosjektet skal oppsummere tidligere undersøkelser av lønnsomheten og rammebetingelsene til norsk fiskeforedlingsindustri samt ringvirkningene av den.
Hensikten er å oppsummere funn og å kartlegge behov for nye undersøkelser.

Prosjektorganisering
Prosjektet utføres av Nofima Marked på oppdrag fra NSL (ved Kristin Lauritzen), med støtte fra FHF.

Det utarbeides en sluttrapport som vil gjøres tilgjengelig på FHFs nettside.
keyboard_arrow_up