Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.
Prosjektnummer
423144
Optimalisering av kvaliteten på fryst stavsild – fase 1
Sammendrag
Budsjettet omfattet kun delmål 1 av prosjektet som ble gjennomført. Delmål 2 er planlagt gjennomført i en videreføring av prosjektet.
Registreringer og observasjoner i bedriften Modolv Sjøset Pelagic på Træna viste at råstoffet til hvitlaksmasse, holdt god kvalitet. Råstoffet ble holdt godt kjølt gjennom hele produksjonsprosessen og kom aldri over +10 °C i den perioden vi gjorde målinger.
Det ble tatt ut prøver av hvitlaksmasse på forskjellige tidspunkt under besøk i bedriften, hvor man i tillegg fikk tilgang på prøver fra produksjonen forut for besøket. Målinger av pH viste at hvitlaksmassen var fersk ved produksjonen, og gelstyrke-målinger viste at hvitlaksmassen hadde god til høy bindeevne. Gelstyrken varierte noe, men kun to prøver lå under det som av farseprodusentene regnes som grense for god gelstyrke, 12 N*mm.
En spørreundersøkelse blant deltakende båter i hvitlaksfiske ga få innleverte spørreskjema, slik at det var vanskelig å trekke generelle slutninger. De båtene som hadde besvart spørreskjema, visste at de leverte råstoff som var fra 2 til 3 døgn gammelt. Dette gir vanligvis grunnlag for produksjon av hvitlaksfarse av høy kvalitet. I følge rapport fra Norconsev 1997 bør ikke råstoffet være mer enn 4 døgn før separering for å få farse av god kvalitet.
To blokker av frosset hvitlaksmasse fra Modolv Sjøset Pelagic ble sammenlignet med to blokker fra en færøysk produsent. De to norske blokkene viste seg å være like gode om ikke bedre, enn de færøyske både når det gjaldt gelstyrke og farge som hvithet (W). Prøvene fra Modolv Sjøset Pelagic hadde derimot større andel sorte prikker fra svarthinne/skinn. Dette er en utfordring som bedriften bør jobbe videre med.
-
Rapport: Optimalisering av kvaliteten på fryst hvitlaksmasse
Nofima. Rapport 29-2008. Desember 2008. Av Bjørn Gundersen og Reidun W. Dahl.
-
Sluttrapport: Optimalisering av kvaliteten til fryst hvitlaksmasse
Norske Sjømatbedrifters Servicekontor. Desember 2008.
Hvitlaksressursen i Norge har blitt forholdsvis sterkt
beskattet og fiskerimyndighetene har begrenset fisket etter 2007. Det er derfor
viktig å utnytte råstoffet optimalt for å øke verdiskapningen i Norge. Av
landet rundvekt går 30–35 % til fryst fiskemasseblokk mens de øvrige 60–70 % blir fryst rundfisk eksportert som frossenblokk. Den norske fiskematindustrien
har i flere år benyttet hvitlaksmasse til produksjon av fiskemat etter som den
egner seg godt i en slik produksjon mellom annet på grunn av den gode
vannbindingsevnen til fiskekjøttet. I de siste årene har imidlertid industrien
erfart at kvaliteten på norsk hvitlaksmasse er redusert, og hvitlaksmasse fra
utlandet blir foretrukket. Reduksjonen av kvaliteten kan ha sammenheng med
fangstidspunktet på året i forhold til gytefasen, fangstmetodene,
mellomlagrings -metode, -tid og/eller -temperatur, prosessbetingelsene ved
separering av hvitlaksen, innfrysingsmetoden for fiskemasseblokken samt fryselagringstid,
og temperaturen på ferdigproduktet. Disse forholdene må derfor undersøkes
nærmere for å kunne sette i verk tiltak for å bedre kvaliteten.
Hovedmål
Å øke kvaliteten på norsk blokkfrossen hvitlaksmasse og derigjennom øke verdiskapningen for norsk fiskeindustri.
Delmål
• Å kartlegge kvaliteten på hvitlaksmasse produktene som i dag finnes på markedet, fangsttidspunktet, fangstmetodene og mellomlagringen ombord samtprosessbetingelsene på land som potensielt kan ha betydning for kvaliteten til sluttproduktet.
• Å optimalisere prosessbetingelsene ombord og på land med hensyn på kvaliteten til norsk hvitlaksmasse.
• Å kartlegge kvaliteten på hvitlaksmasse produktene som i dag finnes på markedet, fangsttidspunktet, fangstmetodene og mellomlagringen ombord samtprosessbetingelsene på land som potensielt kan ha betydning for kvaliteten til sluttproduktet.
• Å optimalisere prosessbetingelsene ombord og på land med hensyn på kvaliteten til norsk hvitlaksmasse.
Prosjektorganisering
Prosjektansvarlig:
Norske sjømatbedrifters servicekontor (NSS)
Prosjektledere: Kristin Lauritzsen (Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL)), administrativ leder og Bjørn Gundersen og Reidun W. Dahl ved Nofima, faglig ledelse
Utøvende FoU-institusjon: Nofima Marin
Prosjektledere: Kristin Lauritzsen (Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL)), administrativ leder og Bjørn Gundersen og Reidun W. Dahl ved Nofima, faglig ledelse
Utøvende FoU-institusjon: Nofima Marin
Resultatene
fra prosjektet vil bli presentert som et foredrag under Sjømatdagene 2009,
foredling.
-
Sluttrapport: Optimalisering av kvaliteten til fryst hvitlaksmasse
Norske Sjømatbedrifters Servicekontor. Desember 2008.