Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

422054-1

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 422054-1
Status: Avsluttet
Startdato: 22.10.2007
Sluttdato: 31.12.2008

Reduksjon eller deteksjon av kveis i sløyd og hodekappet torsk I07

Industri/foredling: Tredelt prosjektforslag fra Fiskeriforskning med sikte på reduksjon eller påvisning av kveis i sløyet og hodekappet torsk.
Problemstilling: Kveis i torskemuskelen er et stort problem for fiskerinæringen. Det anslås at 60-80% av torsken som landes er infisert med kveis. Synlig kveis i filet må fjernes, dette gir igjen utbyttetap og stor økning i produksjonskostnadene. Mye torsk blir pakket og sendt ut av landet som blanktorsk, dvs. kun sløyet og hodekappet. Et betydelig kvalitetsproblem er at man ikke ser eller kan fjerne kveis i denne fisken. Eventuelle reklamasjoner fører dermed til kostnader for produsenten.

Prosjektbeskrivelse: Det finnes tre mulige fremgangsmåter for å redusere omfanget av kveisproblemet.

Prosjektforslag 1 innebærer å teste om det er mulig å redusere antall kveis i torskemuskelen ved å legge torsken rund i issørpe i noen timer før den sløyes.

Prosjektforslag 2 innebærer å teste ut teknikker for å estimere antall kveis i rund fisk ved å måle i buklappene. Deteksjon er mulig i filet og buk, men trolig ikke i tykkfisken på hel torsk. Det meste av kveisen finnes i bukområdet, slik at en deteksjon her burde gi klare indikasjoner på det totale antallet i den sløyede og hodekappede fisken. Fisk med mye kveis kan da allerede på kaikanten sorteres ut og eventuelt prises ned.

Prosjektforslag 3 innebærer å gjøre mindre forsøk med ulike antiparasittmedisiner for å fjerne kveisen fra muskelen. Levendefanget torsk som fores over lang tid ser ikke ut til å få færre kveis i muskelen. Denne fisken har man kontroll på levende, noe som åpner muligheten for å sette den på en \

Kontakt person:
keyboard_arrow_up