Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

351024

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 351024
Status: Avsluttet
Startdato: 28.06.2007
Sluttdato: 28.02.2008

Elektronisk bøye - videreføring av del 2

Material- og utstyrsteknologi: Videreføring av elektronisk bøyeprosjekt - produksjon og uttesting
Målsetting:
Hovedmål:
Utvikle et sporingsverktøy som kan brukes av fiskeflåten til å finne igjen passiv redskap som står i sjøen.

Delmål i del II vil være:
• Presentere prosjektet og behov overfor teknologiske bedrifter
• Evaluere tilbakemeldinger og utvelgelse av produsent/produsenter,

Prosjektbeskrivelse:
Line og garnflåten har under spesielle forhold problem med å finne igjen fiskeredskapen som står i sjøen. Sikten vil være avgjørende for tiden som blir brukt på å lete etter bøyene. Mørke og snø i kombinasjon med vind kan redusere sikten betydelig, og medføre at det blir svært vanskelig å finne igjen bøyene. Det vil derfor være en fordel for fiskeflåten å få et hjelpemiddel som reduserer søketiden og tap av redskap. Del 1 av prosjektet ”Elektronisk bøye” er nå gjennomført, og i denne delen av prosjektet skulle det avdekkes eksisterende og mulig teknologi samt å undersøke hvilke krav fiskerinæringen har til et hjelpemiddel. Undersøkelsene viste at det finnes en rekke forskjellige produkter til sporing på markedet, og som bruker forskjellig teknologi. Ikke all teknologi er egnet for bruk på sjøen, dels på grunn av dekningsområde og dels på grunn av pris. Fiskerne ønsker egentlig et avansert system, som automatisk viser posisjonene til bøyene på kartplotteren eller radarskjermen. Pr i dag finnes det ikke dedikerte systemer som dekker kravet til funksjonalitet og pris, men vi tror at det vil være mulig å utvikle dette. Estimat viser at et slikt hjelpemiddel kan gi betydelige innsparinger for fartøyet. I videreføringen skal resultatene fra del 1 bringes videre til teknologiske bedrifter for å få produsert verktøyet. Utvalgte deltagere skal så teste ut sporingsverktøyet.

Prosjektet gjennomføres ved Møreforskning og med Jan Erik Dyb som prosjektansvarlig. Prosjektet er i regi av Teknologiforum.

Kontakt person: Jan Erik Dyb, Møreforskning
keyboard_arrow_up