Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

312024-5

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 312024-5
Status: Avsluttet
Startdato: 01.05.2007
Sluttdato: 31.12.2010

Rekruttering av fiskere til fangst av kongsnegl – LUR 2007

Snegleteinene som var på markedet i Norge da prosjektet startet var veldig tunge og lite egnet til bruk for små båter. Dette bidro til at en del fiskere ikke ønsket å delta i prosjektet. Nordic Intermaritim AS (NI) satte derfor i gang et utviklingsprosjekt med å utvikle en ny og lettere teine til kongsneglfiske. Den nye typen teiner fant fiskerne i prosjektet tilfredsstillende. Teinene var eid av NI og ble lånt ut til fiskerne.

Det ble gjennomført en studietur til Sør-Korea.

På grunn av lange avstander så NI det nødvendig å opprette mottaksstasjoner. NI hadde samarbeid med to mottaksstasjoner, en på Smøla og en i Bodø. For å unngå å forringe kvaliteten på produktene måtte mottaksstasjonene koke kongsneglene før de ble fryst.

I februar 2009 da prosjektet var godt i gang ble det stopp i fisket for alle de fem båtene som deltok. På grunn av ulike årsaker ble prosjektet ikke sluttført, og det er ikke levert noen sluttrapport for prosjektet eller rapport fra studieturen til Sør-Korea.
Det har vært gjennomført kartlegging av ressursene i Nord-Norge og det er funnet drivverdige forekomster av kongsnegl i Tromsø-området, Vesterålen, Nord-Troms og Finnmark. Markedet etterspør kongsnegl, og Nordic Intermaritim AS har bygget en fabrikk for produksjon av kongsnegl på Skjervøy. Bedriftene har problemer med tilgang på råstoff for å få normal drift på foredlingsanlegget for kongsnegl. Det må derfor gjennomføres ekstraordinære tiltak for å rekruttere fiskere til denne fangsten.
Å rekruttere fiskere til fangst av kongsnegl gjennom et system med “garantilott”.
Nytteverdien for næringen vil være at det rekrutteres nok fiskere slik at det blir et tilfredsstillende driftsgrunnlag for fabrikken på Skjervøy, noe som vil gi 15–20 arbeidsplasser. Videre vil prosjektet legge grunnlag for økt lønnsomhet i kystfisket ved at det gir muligheter til å fiske etter kongsnegl de deler av året det er dårlig tilgang på vanlige kommersielle arter; eller ved at de kan drive kombinasjonsfiske etter både kommersielle arter og kongsnegl.
Prosjektets mål er tenkt gjennomført gjennom
• etablering av en ettårig prosjektlederstilling
• rigging av en fabrikkbåt/demonstrasjonsfartøy
• arrangering av en studietur for en gruppe utvalgte fiskere
 
Prosjektet gjennomføres av Nordic Maritim med støtte fra Inovasjon Norge (Troms), Troms fylkeskommune og LUR-programmet.
Ved avslutning av prosjektet utarbeides en sluttrapport som gjøres tilgjengelig på FHFs nettsider.
keyboard_arrow_up