Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

312024-4

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 312024-4
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2007
Sluttdato: 18.12.2009

Prosjektlederstilling for arbeidet med bifangst LUR 2007

Prosjektarbeidet var basert på bifangst fra trålerflåten i Nord-Norge, bifangst fra kystflåten i Vesterålen, og bifangstarter i Sør-Norge. Det ble definert 3 prosjekter for å følge opp arbeidet med bifangst:
 
Forprosjekt bifangst Vesterålen, FHF-nr. 312024-3
Bifangst fra trålerflåten i Troms og Finnmark, FHF-nr. 343144
Karakterisering av olje fra svarthå og havmus, FHF-nr. 900341

Forprosjekt bifangst Vesterålen
Det ble gjennomført et forprosjekt sammen med Vesterålen Fiskeripark for å kartlegge mulighetene for kommersiell utnyttelse av bifangst fra kystflåten i Vesterålen. I forbindelse med arbeidet ble det gjennomført en reise i Vesterålen og til Andøya der vi intervjuet 5 fiskeindustribedrifter og 6 fiskebåter.
Forprosjektet konkluderte med at det ikke var kommersielt grunnlag for å utvikle nye bifangstarter fra kystflåten i Vesterålen. De artene som markedet betaler godt for er det sannsynligvis for små bestander til at et direktefiske kan være mulig. Av arter som det er mulig å få til et større fiske etter er det enten for dårlig pris og/eller for stor innblanding av kvotebelagte arter til at dette lar seg gjøre. Dette gjelder særlig fiske etter isgalt og skate.
Prosjektet er avsluttet og rapportert til FHF.

Bifangst fra trålerflåten i Troms og Finnmark
Formålet med prosjektet var å få kartlagt forekomsten av bifangst fra trålerflåten i Nord-Norge, og kartlegge lønnsomhetspotensialet gjennom markedsanalyser. Målsetningen var å bygge opp lønnsomme varestrømmer basert på utvalgte bifangstarter.
 
På innledende møter med forskere fra HI og NFH ble det påpekt at vi nøye måtte vurdere potensialet for lønnsom utnyttelse av bifangst-arter fra trålfisket. Potensielt verdifulle flatfiskarter blir sortert ut i meget stor grad, og bifangst-artene utgjøre bare 1-2% av brutto fangst fra trålerflåten.
 
Samtaler med rederiene antydet også at mengden bifangst var liten, samtidig som de mente at de måtte få minimum 10 kr/kg for at det skulle lønne seg å ta vare på bifangstartene.
 
Siden volumet av bifangstarter var så usikkert ble det inngått en avtale med doktorgrads-stipendiat Manu Sistiaga ved NFH om at han i forbindelse med 3 trålertokt i regi av NFH skulle gjennomføre en kartlegging av bifangst. Sistiaga konkluderte med at på alle de tre toktene var mengden bifangst av ikke-regulerte arter svært liten og ujevn. Hans samtaler med skippere og vitenskapelig personale med erfaring fra tokt tilsier også at mengden bifangst vanligvis er helt minimal.
 
Med bakgrunn i disse resultatene ble det besluttet å ikke videreføre prosjektet. Man antar at mengden bifangst fra trålerflåten  av ikke-regulerte arter er så liten at den ikke kan gi grunnlag for lønnsomhet.
Prosjektet er avsluttet og rapporter til FHF.

Bifangst i Sør-Norge
Med bakgrunn i innspill fra Ecco Marine AS ble det besluttet å gjennomføre et prosjekt for karakterisering av olje fra svarthå og havmus. Fiske etter havmus og svarthå er pr. i dag ikke et kommersielt fiske. Disse artene tas opp som bifangst, og blir normalt dumpet på havet igjen. Man ser imidlertid at tilgangen på Skagerrakkysten er god, og at man kan få store mengder på enkelte av fiskefeltene. Ecco Reker Havfruen AS har foretatt prøvefiske på Sørlandskysten for å kartlegge forekomstene av svarthå og havmus.
 
Det er spesielt leveren som anses verdifull fra disse artene på grunn av den spesielle fettsyresammensetningen som lipidene har. Ecco Marine AS ønsker i samarbeid med Nofima Mat å skaffe kunnskaper om hvordan man kan optimalisere produksjonsutbytte og kvalitet, samt dokumentere egenskapene til olje fra lever av svarthå og havmus.
Gjennom prosjektet skal det fokuseres på:
• Beskrivelse/karakterisering av oljenes sammensetning, dvs. de enkelte lipidklasser og sammensetningen av klassene.
• Undersøkelse av oljenes stabilitet og kvalitet under forskjellige prosessbetingelser.
• Sammenligning med alternative marine oljer med påstått dokumentert effekt.
• Litteratursøk med hensyn på å finne lipidklaser og deres helseeffekter.
 
Prosjektet ble først startet opp i et samarbeid med Nofima Marin i 2008. Det viste seg at arbeidet ikke ble gjennomført i henhold til kontrakter og avtaler, slik at avtalen med Nofima Marin ble oppsagt. Prosjektet ble i samråd med Ecco Marine AS flyttet til Nofima Mat høsten 2009, og det er nå god fremdrift i prosjektet.
Prosjektet pågår fortsatt, og vil avsluttes i løpet av juni 2010.
Frank Jacobsen i LUR- programmet har vært koordinator for arbeidet med bifangst. For å videreføre arbeidet og koordinere bifangst- aktiviteter i Egersund, Vesterålen og Troms/Finnmark vil styret i LUR- programmet at Frank Jacobsen skal ha en sentral rolle. For å få fremdrift og resultater vurderes det som svært viktig at arbeidet videreføres med en aktiv og pådrivende deltagelse fra LUR- programmet
Flere steder langs kysten skal det gjennomføres workshoper for å kartlegge potensialet for utnyttelse av bifangst- arter. Ved å avsette midler til en prosjektleder ønsker man å sikre koordinering, fremdrift og resultater i dette arbeidet.
 
Nytteverdien for næringen vil være muligheten for kommersialisering av flere marine arter som kan utgjøre flere titalls millioner kroner pr. år i økt verdiskapning gjennom hele verdikjeden.
 
 
 
keyboard_arrow_up