Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

261064-3

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 261064-3
Status: Avsluttet
Startdato: 01.06.2007
Sluttdato: 30.09.2007

Russland-analyse og tilråding ved framtidige tiltak på import av pelagisk fisk

​Kunnskapen man har ervervet seg gjennom prosjektet er ikke viktig for næringen generelt, men for de som har talt næringen sin sak. Det vil si næringsorganisasjoner, Eksportutvalget for fisk og norske styringsmakter.

På grunnlag av dette vil rapporten ikke bli offentliggjort, for evt. tilgang til denne må FHF kontaktes.

Prosjektet er en del av hovedprosjektet “Norsk sjømat i den framtidige marknaden”.

I løpet av får år har Russland utviklet seg til den norske sjømatnæringens viktigste eksportmarked. Det kan gi dramatiske utslag i eksportstrukturen dersom fangstkvotene økes samtidig med at Norges største sjømatmarked helt eller delvis stenges. Det er allerede gjennomført et prosjekt som kan bidra til å styrke sjømatnæringens og myndighetenes posisjon i forhold til norsk eksport av sjømat til Russland. Prosjektet ble iverksatt som en følge av problemene norsk eksport av sjømat møtte i Russland i 2006. Tiltakene fra russisk side var rettet mot laks og ørret og skapte problemer for den norske sjømateksporten. Det er risiko for at Russland også skal rette tiltak mot eksport av pelagisk fisk. På grunn av denne risikoen vil det foregående prosjektet på tiltak rettet mot laks og ørret videreføres i prosjektet i Russland-analyse og tilråding ved framtidige tiltak på importen av pelagisk fisk.
Å utarbeide analyser og konsekvensvurderinger knyttet til eksport av pelagisk fisk til Russland.
​I dette prosjektet skal det ses på hvordan man kan hindre begrensninger på russisk import av sild og andre arter. Det vil blant annet bli gjort en oppdatering på hva som har skjedd så langt i 2007 når det gjelder russiske tiltak mot ulike importvarer. Flere produkter er gjenstand for begrensninger i den russiske importen. Det vil også bli sett på hvilke muligheter man har for å kunne komme tilbake til en normalsituasjon der alle får konkurrere i markedet. Det vil videre bli sett på hvordan man kan hindre at de samme begrensningene som ble lagt på import av laks og ørret fra Norge blir lagt på import av andre arter. I tillegg vil det bli sett på hvilke konsekvenser det vil få for norsk pelagisk næring om man får en importstopp/-hindring i forhold til Russland.
​Utførende organisasjon er Norges fiskerihøgskole (NFH) ved Petter Holm og Kristoffer Kokkvold.

Prosjektet vil ha følgende tilnærminger:
Nærmere gjennomgang / kartlegging av den siste tids importrestriksjoner (med særlig vekt på sjømatimport fra Vietnam, EU, Island m.fl.).
• Gå nærmere inn på hvordan sertifiseringsordningene for kjøttimporten fungerer (det er signalisert et tilsvarende regime for sjømat), og dermed hva en kan forvente for fisk.
• Se på hvordan tilbaketrekningen av russiske inspektører i Europa (og event. USA) har fungert.
• Se på hvilke spillerom WTO-regelverket gir for opprettholdelse av nasjonale inspektører i eksportlandet? Her vil vi blant annet se på saker tatt opp i WTO-panel og eventuelle beslutninger opp mot SPS-avtalen.
keyboard_arrow_up