Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

260001

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 260001
Status: Avsluttet
Startdato: 01.02.2008
Sluttdato: 01.06.2008

Endrede produksjonsregimer for laks. Konsekvenser for pris og marked

Hovedmålet med dette prosjektet har vært å se på årsaker til og konsekvenser av endrede produksjonsregimer for norsk laks. Våren og sommeren 2007 ble markedet oversvømt av stor laks. Produksjonen av laks større enn seks kilo ble tilnærmet doblet fra 2006 til 2007. Endringa i størrelsessammensetning hadde store konsekvenser for det generelle prisbildet for laks, for det relative prisforholdet mellom ulike vektklasser og for hvilke markeder norsk laks ble eksportert til.

Prosjektet viser at det som skjedde sommeren 2007 var spesielt. En kombinasjon av en svært varm vinter og en tilsvarende kald forsommer gav optimale vekstforhold, og laksen nådde 6-7 kilo lenge før planlagt. Samtidig hadde ikke oppdretterne klart å justere sine utsett til det nye MTB-regimet. Konsekvensen av god tilvekst, mye fisk i sjøen og MTB gjorde at for mange oppdrettere ble nødt til å slakte stor fisk samtidig.

Kvantumet av slaktet stor laks ble så stort at den tidligere observerte prispremien forsvant. Prisutslaget ble størst for stor laks, men også for øvrig laks ble prisen presset nedover. Mye tyder på at det er et fast segment i markedet som etterspør stor laks. Dette segmentet har godtatt å betale noe ekstra for stor laks i perioder hvor det er lite stor laks på markedet. Når tilbudet av stor laks har økt, har ikke etterspørselen økt tilsvarende. Prisen har da måttet reduseres for at markedet skulle ta unna det økte tilbudet. Eksportørene ble også nødt til å se seg om etter nye markeder for den store laksen.

Tida etter sommeren 2007 viser at oppdretterne nå er tilbake på ”det vanlige”. Mønstrene i produksjon er tilbake og de relative prisforholdene er omtrent identiske med hva de har vært siden 2000. Det er derfor liten grunn til å tro at situasjonen i 2007 var begynnelsen på noe ”paradigmeskifte” i mønsteret i produksjon av laks.


I løpet av 2007 ble det observert en markant økning i størrelsen på gjennomsnittslaks fra norske merder. Produksjonen av laks større enn seks kilo ble tilnærmet doblet fra 2006 til 2007. Denne endringa i størrelsessammensetning har hatt konsekvenser for det generelle prisbildet for laks, det relative prisforhold mellom vektklasser og for hvilke markeder norsk laks er eksportert til.
 
Det er interessant for næringa å se nærmere på årsaker til, og konsekvenser av endrede produksjonsregimer i norsk lakseoppdrett. Er dette endringer som er kommet for å bli, eller er det spesielle forhold i 2007 som har ført den endre vektsammensetningen i lakseproduksjon.
Hovedmålet er å nærmere på årsaker ti, og konsekvenser av endrede produksjonsregimer i norsk lakseoppdrett. Prosjektet vil analysere hovrvidt det var spesielle forhold som gjorde at størrelsessammensetningen ble vesentlig endret i 2007 eller om dette er noe som vil fortsette.
Prosjektet vil i tillegg analysere det generelle prisforholdet og se på sammenhengen mellom relative prisforhold og størrelsessammensetningen fra uke til uke. I tillegg vil en studere preferanser for ulike størrelser på laks i ulike markeder.
For oppdrettsnæringa er det viktig å klargjøre om dette er et nytt regime som har kommet for å bli. Skyldes endring i vektsammensetning kun klimatiske årsaker vil en normal vinter føre en tilbake til det gamle mønsteret. Er det derimot innføring av MTB som er hovedårsaken vil vi måtte anta at vi vil få en tilsvarende situasjon framover. For å kunne si noe om årsaka vil prosjektet se på slaktemodeller og analysere analytisk og nummerisk konsekvenser av MTB og varmere vann.
1) Prosjektet vil starte med datainnsamling, gjennomgang av kunnskapsstatus før et første møte med referansegruppa. Referansegruppa består av Paul Aandal (EFF), Jon Arne Grøttum (FHL) og Håvard Jørgensen (NSL).
2) Publisering av artikkel om relative prisforhold og størrelsessammensetning (Norsk fiskeoppdrett).
3) Analyser av markedet, forkus på ulike størrelser på laks i ulike markeder.
4) Presentasjon av resultater på EFF/FHLs havbrukskonferanse.
5) Sluttrapportering.
 
UMB vil presentere resultat fra arbeidet underveis på fagkonferanser i regi av næringa og gjennom en eller flere artikler i et av bransjebladene. Det vil bli utarbeidet en faglig sluttrapport på prosjektet.
keyboard_arrow_up