Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

253244

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 253244
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2008
Sluttdato: 01.11.2008

Industriell utvikling av peptoner

Sammendrag fra prosjektets faglige sluttrapport
Det er et stort behov for utvikling av nye verdiøkende proteinprodukter av laksebiråstoff, som i dag i stor grad går til ulike fôrformål. Seagarden, som i dag produserer marine ekstrakter/-pulver til næringsmiddelformål, har gjennomført et prosjekt for å utvikle attraktive marine peptoner rettet mot den internasjonale fermenteringsindustrien. Peptoner er foredlede protein-hydrolysater som kan brukes som vekstsubstrat for bakterier. Dette er en ganske stor internasjonal industri som bruker 15–20 000 tonn råstoff årlig, i dag hovedsakelig gjær-ekstrakter. Omregnet til biråstoff betyr dette 150–200 000 tonn.

Prosjektet skulle være en praktisk anlagt konseptstudie for å teste ut alternative peptoner som kan fremstilles fra standard biråstoff fra lakseindustrien. Peptonene må være i samsvar med industriens krav i henhold til kosher-sertifisering, lukt og sammensetning.

Rapporten beskriver aktuelle råvaretyper, logistikk/konservering, fremstillingsprosess, utbytte-målinger, produkttyper/sammensetning (inkl. produktdatablad), investeringer, lønnsomhets-kalkyer og videre oppgaver.

Alternative råvarer er samfengt blanding av slo og avskjær (hode/rygg), kun avskjær eller kun slo. Et produkt fremstilt av samfengt masse eller kun slo er enklest og billigst å industrialisere. Imidlertid trengs konservering der råstoffet oppstår, og da er det mest nærliggende å benytte en uorganisk syre, f.eks. saltsyre. Det kan ikke benyttes organiske syrer, som f.eks. maursyre, da disse har antibakteriell effekt som er uheldig når produktet skal brukes til fermentering.

Et fullskala anlegg er kostnadsberegnet til 50–60 millioner kroner. For Seagardens del så kan eksisterende anlegg være godt egnet til peptonproduksjon, og med en gunstig transport og logistikk i forhold til beliggenhet, er det grunnlag for kommersialisering av slik produksjon. Det konkluderes at prosjektet bør videreføres for å løse aktuelle problemer for videre utvikling. Rapporten beskriver aktuelle videre problemstillinger.
Prosjektet er en konseptstudie for å teste ut alternative peptoner som skal fremstilles industrielt av biprodukter fra laksenæringen. En vil klarlegge og synliggjøre utfordringer knyttet til råvare, produksjon, marked og logistikk, samt legge et dokumentert grunnlag for industriell fremstilling av peptoner.

Marine peptoner er et høyst aktuelt substitutt og kan ha klare fordeler. Peptoner er foredlede proteinhydrolysater som kan brukes som vekstsubstrat for bakterier. Dette er en ganske storinternasjonal industri som bruker 15–20 000 tonn råstoff årlig, i dag hovedsakelig gjærekstrakter. Omregnet til biråstoff betyr dette 150–200 000 tonn. Prisen på gjærekstrakt ligger i området 30–60 kr/kg. Marine peptoner er et høyst aktuelt substitutt og kan ha klare fordeler. Peptoner kan benyttes som bakteriesubstrat i internasjonal fermenteringsindustri, som i dag benytter 15–20 000 tonn gjærekstrakt som råstoff. Prisen på gjærekstrakt ligger i området 30–60 kr/kg.
Hovedmål
Å utvikle attraktive marine proteiner (peptoner) rettet mot den internasjonale fermenteringsindustrien.

Delmål
• Å utvikle et industrielt konsept og et produktspekter som kan tjene som grunnlag for utvikling av en nasjonal standard for laksebaserte peptoner til fermenteringsindustrien.
• Å fremstille disse innledningsvis i industriell skala.
• Å definere et standardiserbart produktspekter til videre uttesting og markedsundersøkelse.
• Å evaluere fremtidig produksjon og logistikk.
• Å få en økonomisk evaluering av fremtidig industriell fremstilling i stor skala.
• Å synliggjøre potensiale og industrielt konsept.
• Å synliggjøre og løse problemstillinger for videre utvikling.
Det er et stort behov for utvikling av nye verdiøkende proteinprodukter av laksebiråstoff, som i dag i stor grad går til ulike fôrformål.
Seagarden, som i dag produserer marine ekstrakter/- pulver til næringsmiddelformål, ønsker derfor å utvikle attraktive marine peptoner rettet mot den internasjonale fermenteringsindustrien.
keyboard_arrow_up