Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

223011-5

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 223011-5
Status: Avsluttet
Startdato: 01.10.2005
Sluttdato: 01.09.2009

Utvikling av musemodell for dokumentasjon av marine ingredienser i funksjonell mat

For å kunne bidra med dokumentasjon av marine komponenters effekter på utvikling av kardiovaskulær sykdom, har vi nå etablert en relevant musemodell ved medisinsk fakultet i Tromsø. En dyremodell av såkalte transgene mus (genmodifiserte mus som mangler Apo E genet).
 
Musene utvikler åreforkalkning på regulær diett og egner seg meget godt for uttesting av produkter som kan hindre åreforkalkning. Omfattende analyse av blodkarene og målinger av åreforkalkningen (lesjoner) krevde intens trening og opplæring i målemetoder og prosedyrer.  Dette er utført ved universitetet i Leuven, Belgia.
 
Etableringen av denne musemodellen har satt oss i stand til å øke antall komponenter som kan studeres i tillegg til at vi får anledning til å gjøre studier med andre endepunkt (studere åreveggene etter død). Dette har vært svært viktig da krav og ønsker om dokumentasjon knyttet til funksjonell mat vil øke i tiden fremover.
Effekter av fiskeoljer og tran er vel dokumentert, og noen av disse resultatene kan sannsynligvis overføres til selolje. Det er i de seinere år kommet noe forskning som indikerer at inntak av selolje muligens kan gi viktige helsegevinster hos både mennesker og dyr, men disse eksperimentene har alle relativt begrenset omfang og det er et stort behov for forskning som kan gi harde fakta om effektene av inntak av selolje.
 
Denne studien krever innkjøp av såkalte transgene mus. Disse musene utvikler åreforkalkninger på regulær diett og egner seg meget godt for uttesting av produkter som kan forhindre åreforkalkning. Det kreves ca. 10 mus for uttesting av hvert enkelt marint produkt.
keyboard_arrow_up