Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

223011-15

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 223011-15
Status: Avsluttet
Startdato: 19.06.2007
Sluttdato: 19.06.2008

Planlegging av fangst og fiske fra selkollektivene rundt Kvitsjøen

Forslaget om å gjenoppta selfangst med bruk av småbåter vakte betydelig interesse i kystsamfunnene langs Kvitsjøen til tross for at store deler av befolkningen var opptatt med slåtten og multeplukking. De personene delegasjonen møtte deltok aktivt i diskusjonen av logistikk, båtenes egnethet i is og dårlig vær, sikkerhet, risiko og inntektsmuligheter. Flere andre personer vil vurdere dette. Interessen synes generelt å være størst i den yngre delen av befolkningen. Det ble knyttet en rekke verdifulle kontakter, og gitt flere interessemeldinger om interesse i å delta i fangstsesongen 2008.

Mulige steder for etablering av baser for selfangsten ble identifisert og vurdert.

Myndighetene i Arkhangelsk og Mezen støtter aktivt opp om forslaget om å videreutvikle selfangsten i Kvitsjøen.
Nye kvoter for selfangst vil bli tilbudt på auksjon i nærmeste fremtid. Kvoter for fiske i Kvitsjøen er generelt vanskelig å oppnå.
 
Et selskap som GCRSP har generelt anledning til å gi lån (mikrokreditt) til personer og firmaer som ønsker å kjøpe båter og drive med selfangst. Imidlertid kan långivning i større omfang medføre risiko for at lånene blir erklært ugyldige dersom selskapet ikke får lisens for slik långiving.
Det synes å gi større sikkerhet for finansieringen dersom GCRSP selv kjøper båtene og leier disse ut til dem som ønsker å drive med selfangst. Det kan avtales i kontrakten at leietaker overtar båtene på et senere tidspunkt.
 
Betaling av renter, avdrag og leie kan foretas i form av penger og/eller produkter.
 
Som all långivning og utleievirksomhet vil en ordning for finansiering av oppstart av selfangst i Kvitsjøen innebære risiko. Et opplegg for finansiering av båtkjøp bør utformes med sikte på å redusere denne risikoen mest mulig samtidig som det gir en klar stimulans for interessen for å sette i gang med slik virksomhet.
GC Rieber Skinn AS (GCRS) har nå i to sesonger (2006,2007) drevet selfangst i Kvitsjøen for å lære opp russiske fangstfolk til å drive fangst fra større isgående fartøy.
I den siste sesongen har firmaet GCRS i tillegg drevet opplæringsfangst med småbåter fra land basert på samarbeid med et selkollektive nord-vest for Arkhangelsk by. Denne måten å drive fangst på har en god del likehetstrekk med dagsfangsten som blir drevet i Canada.
Erfaringene fra denne måten å drive fangst på et såpass lovende at firmaet vurderer om det skal satses videre også i denne retning.
Russiske myndigheter, føderalt og regional, vektlegger sterkt at det blir skapt sysselsetting som et resultat av den aktivitet som firmaet GCRS driver. Dette gjelder sentralt i Arkhangelsk by, men ikke minst ute i de små kystsamfunnene rundt Kvitsjøen som livnærer seg på det naturgrunnlaget har å tilby. Det å kunne bidra til å kunne snu den negative utviklingen disse samfunnene har gjennomgått, er således høyt prioritert av russiske myndigheter.
 
Prosjektet blir finansiert av FHF og GC Rieber Skinn AS som hver bevilger 148.000 kr til prosjektet.
 

Prosjektet skal gi nødvendig grunnlag for å fatte beslutning om å gjennomføre investeringer i de små fiskeri- og kystsamfunnene rundt Kvitsjøen.

 

Det er forventet at prosjektet kan bidra til at det blir knyttet kontakter, og gitt interessemeldinger om deltagelse i fangstsesongen 2008.
Gjenopptakelse av selfangst vil kunne bidra til å snu den negative utviklingen og skape økt sysselsetting i Kvitsjøområdet. Russiske myndigheter legger også stor vekt på dette
For å få et grunnlag for å fatte en beslutning om hvorvidt en satsing fra GCRS skal gjennomføres må det foretas undersøkelser og planlegging som vil bestå av følgende hovedaktiviteter:

1. Planlegging av besøk/befaring til utvalgte fiskeri og fangstsamfunn
2. Gjennomføring av pkt 1
3. Oppsummering
4. Rapport med forslag om til det videre arbeidet med saken

keyboard_arrow_up