Til innholdet

Prosjektnummer

901987

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901987
Status: Pågår
Startdato: 16.09.2024
Sluttdato: 31.12.2026

Mikroalger som fôrråvare til laksefisk (Mikro-fôr)

​Norge har en nasjonal ambisjon om vekst i oppdrettsproduksjonen. Tilgang på bærekraftige fôringredienser som oppfyller næringsbehovet for laks vil være en økende utfordring for norsk havbruksnæring fremover. En bærekraftig vekst i næringen avhenger av at man er i stand til å realisere store volum av mer bærekraftige råvarer. I tillegg er det sterkt ønskelig at råvarene kan produseres eller høstes i Norge. Flere rapporter har vurdert potensialet for ulike nye råvarer som volumingredienser i fiskefôr for norsk laks. Mikroalger har potensiale til å bli en bærekraftig fôrråvare som kan oppfylle både krav til volum, næringssammensetning, og miljømessig bærekraft.

Det er fortsatt kunnskapshull vedrørende fordøyelighet, tilvekst og effekt av mikroalger i fôret på produktkvalitet og helse hos laksen. Tidligere tester gjennomført i innovasjonsprosjektet “AlgOpti”, der kiselalger har blitt tilsatt i standard laksefôr, har demonstrert at laksen har hatt god helse hele livssyklusen, men maksimum tilsetning av alger i fôr har vært 3 %. Det er kunnskapshull knyttet til hvor mye alger man kan tilsette i fôret. Dette vil man bidra til å tette i dette prosjektet.
Hovedmål
Å verifisere kunnskap for å kunne ta i bruk kiselalger som råvare i laksefôr ved å bidra med dokumentasjon av kiselalger sin effekt på ernæring, helse og kvalitet hos laksefisk.

Delmål
• Å produsere tilstrekkelig mengde algebiomasse med reproduserbar kvalitet dvs bærekraftig produsert laksefôr med lavt CO2- og NOX-avtrykk.
• Å dokumentere effekt på fiskehelseparametere av kiselalgebiomasse på tilvekst i sjøvannsfase.
• Å dokumenter effekt av kisealgebiomasse i startfôr, det vil si før sjøvannsfase. Omfatter samme gradient i tilsetning av kisealger i fôret, men forsøkene vil gjennomføres kun en kortere periode før smoltifisering.
• Å vurdere effekt av kiselalger sin effekt på næringsinnhold og filetkvalitet, herunder farge- og melaninflekker.
​Dersom konseptet realiseres ved at masseproduserte kiselalger etableres kommersielt som tilsetning i laksefôr, vil verdiskapingspotensialet kunne ha innvirkning på og føre til økt inntjening i hele verdikjeden. Dette inkluderer produksjon av råvare (algebiomasse) i tungindustribedrift, prosessering hos fôrprodusent, til oppdretter av laks og deres kunder.

Resultater fra prosjektet vil direkte kunne bistå i prioriteringen av hvilke fôrråvarer som det skal satses på i fremtiden.
​Hoveddelen av prosjektet vil være å evaluere fiskens prestasjon og helse gjennom et startforingsforsøk og et lengre tilvekstforsøk med ulike nivåer av kiselalger i fôret. Effekt på fiskevelferd og filetkvalitet med hovedvekt på parametere som er viktige for human ernæring (som økt omega-3-innhold) og visuelle uttrykk som farge og melaninflekker vil også dokumenteres.

Prosjektet er organinsert i følgende fire arbeidspakker (AP-er):

AP1: Alge- og fôrproduksjon
Ansvarlig: Hans C. Eilertsen Finnfjord (UiT)
Produsere alger av reproduserbar kvalitet og utvikle fôr som vil inngå i AP2.

AP2: Vekst og fôrutnyttelse
Ansvarlig: Sten Siikavuopio Nofima
Dokumentere kiselalgers effekt som startfôr og tilvekstfôr.

AP3: Filetkvalitet og næringsinnhold
Ansvarlig: Solveig Uglem SINTEF Ocean
Målet med denne arbeidspakken er å dokumentere biokjemiske effekter av fôr med tilsetninger av kiselalgen Porosira glacialis på næringsinnhold og filetkvalitet i atlantisk laks.  

AP4: Tekno-økonomiske analyser
Ansvarlig: Tom Ståle Nordtvedt SINTEF Ocean
Tekno-økonomisk analyse og bærekraftanalyse.
​Aktivitetene i og resultatene fra prosjektet vil formidles på konferanser/seminarer og arrangementer som vil nå næringen (for eksempel Havbrukskonferansen og Aqua Nor), samt SINTEF sin podcast. Aktiviteter og resultater vil også publiseres på FHFs og partnernes nettsider og sosiale mediekanaler (LinkedIn®, Facebook® m.fl.).

Det vil publiseres populærvitenskapelige artikler/kronikker i relevante fagblad. I tillegg vil prosjektet filme på laboratorium og i felt underveis under forsøkene for publisering i sosiale mediekanaler.

Prosjektet vil produsere manus til to vitenskapelige fagfellevurderte artikler innen dyrking av mikroalger og fôrproduksjon, samt resultater fra fôringsforsøk og hvordan fôret påvirker næringsinnhold og filetkvalitet.
keyboard_arrow_up