Til innholdet

Prosjektnummer

901791

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901791
Status: Avsluttet
Startdato: 01.08.2022
Sluttdato: 31.12.2023

Merke- og sporingsteknologi for kongekrabbe

Prototype for pålitelig, enkel og sikker merking og sporing av levende kongekrabbe er utviklet
• Merking med t-bars er betydelig mindre ressurskrevende enn andre kjente merkemetoder. 
• For lagring av sporingsdata vil en samordnet relasjonsdatabase være en mer kostnadseffektiv løsning enn en privat blokkjede. 
• Prosjektet mener at det er mest hensiktsmessig å merke alle krabber (også hunn-krabber) etter initiell sortering. 
• For å sikre god sporing av levende krabber må hver krabbe som et minimum kobles til en sluttseddel og en salgsordre. 
• For sporing av clusters er en mulig løsning at alle krabber merkes ved landing og skannes inn på en produksjon, som gir mulighet for sporing på batchnivå.
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Det er i sjømatnæringen en stor risiko for omgåelse av gjeldende krav til korrekt registrering av ressursuttaket og andre reguleringer. Dette gjør seg særlig gjeldende for kongekrabbe på grunn av høye priser. Derfor er det behov for å vurdere en rekke tiltak for å redusere denne risikoen, blant annet krav om merking av kongekrabbe. Krav til merking, herunder krav til individmerking samt merking av bearbeidede produkter vil kunne redusere risikoen for manglende etterlevelse og i større grad kunne medføre like konkurransevilkår i fiskerinæringen, samt bidra til dokumentasjon på bærekraft og lovlighet gjennom verdikjeden ved at mulighetsrommet for å ta inn uregistrerte fangster i verdikjeden reduseres.

Formål med dette prosjektet var å utvikle og teste merke- og sporingsteknologi for kongekrabbe hvor relevante data kobles til seddel.

Prosjektet har gjort fysiske tester i felt for å evaluere ulike merketeknologier, og har utviklet en metodikk og prototype for å hente ut, strukturere og lagre sporingsdata fra relevante forretningssystem.

Prosjektet har brukt mest tid på å finne gode tekniske løsninger, og har gitt grunnlag for tydelige anbefalinger når det gjelder
• merkeløsning
• metodikk og rammeverk for lagring av sporingsdata
• metodikk og rammeverk for sporing av levende kongekrabbe

Når det gjelder tidspunkt og omfang av merking, samt sporing av clusters, så vil det være en avveiing mellom behovene for god og komplett sporing, og behovene for effektive og sikre arbeidsprosesser. Her har prosjektet oppsummert viktige argumenter for og imot ulike løsninger, men mener at det er utenfor prosjektets mandat og kompetanse å komme med en tydelig anbefaling.

Prosjektet har utviklet en prototype for sporing av hel kongekrabbe, og det er derfor ikke en veldig lang vei til en eventuell anvendelse av prosjektresultatene:
• Den anbefalte merkemetoden er allerede i bruk hos NKC, og lar seg relativt enkelt implementere og skalere ut hos andre aktører. Den viktigste endringen her vil være å opprette et sentralt register for merker.
• Sporingsdatabasen er implementert hos Orca, og et eventuelt oppsett i større skala kan bygge på arbeidet gjort i denne delen av prosjektet. Her vil eierskap, tilknytning til myndigheter og rutiner for drift være viktige elementer som må gjennomgås før en eventuell implementering.
• Eksport av sporingsdata fra Maritech sitt system er allerede satt opp, og lar seg skalere til alle Maritech sine kunder. For at dette skal være uavhengig av programvareleverandør må det utarbeides en enda mer detaljert beskrivelse av datatyper og dataformat for eksport til sporingsdatabasen.

Hovedfunnene i prosjektet
• Merking med t-bars er betydelig mindre ressurskrevende enn andre kjente merkemetoder. Det er foreløpig uavklart om metoden tilfredsstiller krav til dyrevelferd, men dette er under vurdering i prosjektet “Dyrevelferd og hygiene ved merking og levendelagring av kongekrabbe og snøkrabbe (MERKrabBART)” (FHF-901885). QR-koden på merkene bør utstedes av en sentral aktør for å sikre at merkingen er verifiserbar og unik.
• For lagring av sporingsdata vil en samordnet relasjonsdatabase være en mer kostnadseffektiv løsning enn en privat blokkjede. Immutabilitet sikres ved at tjenesten regelmessig genererer og lagrer verifikasjonsdata (Merkle-tre hasher) i enten egne skylager eller tilgjengeliggjøres for eksterne kontrollmyndigheter.
• Prosjektet mener at det er mest hensiktsmessig å merke alle krabber (også hunn-krabber) etter initiell sortering. Krabber til destruksjon registreres i batch, mens tomme krabber ideelt sett bør returneres til havet, dvs. at de ikke merkes og avhendes.
• For å sikre god sporing av levende krabber må hver krabbe som et minimum kobles til en sluttseddel og en salgsordre. Registrerte data må sendes automatisk til sporingsdatabasen.
• For sporing av clusters er det en mulig løsning at alle krabber merkes ved landing og skannes inn på en produksjon. Dette gir mulighet for sporing på batchnivå, som gir en viss grad av ressurskontroll innenfor usikkerhet i utbyttegrad.
Prosjektet har oppnådd målsetningene, og resultatene vil kunne bidra til at det utvikles og impementeres et mer sikkert og effektivt system for ressurskontroll for kongekrabbe. 
  • Sluttrapport: Merke- og sporingsteknologi for kongekrabbe
    Maritech AS. Rapport. 20.12.2023. Av Svein Ruud (Norway King Krab), Roman Vasilyev (Norway King Krab), Håvard Dagenborg (Orca Labs), Jon Foss Mikalsen (Orca Labs), Markus Hilbertsen (Orca Labs) og Oddvar Husby (Maritech AS).
Det er betydelig risiko for omgåelse av gjeldende regulatoriske krav til korrekt registrering av ressursuttaket og andre reguleringer i forbindelse med fangst av kongekrabbe. Den offentlige utredningen NOU 21:19 foreslår en rekke tiltak som baserer seg på digitalisering og digital transformasjon for fremtidens fiskerikontroll, og dette prosjektet baserer seg på en rekke av de anbefalinger utvalget foreslår. Det er viktig å eksekvere på noen av de banebrytende konseptene i NOU 21:19 ved å bygge en første konkret ende-ende prototype i et fiskeridomene for å høste nyttig erfaring, løse de tekniske og logistikkmessige problemene innen domenet samt metodisk evaluere de ulike alternativene til løsning. Målet er at Maritech sine erfaringer og prototypen skal kunne utvikles mot en bred industriell anvendelse fremover.
​Hovedmål
Å utvikle og evaluere en komplett og konfigurerbar ende-til-ende prototype for pålitelig, enkel og sikker merking og sporing av kongekrabbe fra den (1) høstes, (2) leveres landingsanlegg, (3) oppbevares og/eller foredles og (4) transporteres til mottaker/kjøper.

Delmål
1. Å evaluere merke- og sporingsteknologi.
2. Å datahåndtere sporingsinformasjon.
3. Å utvikle programvareløsning for ende-til-ende sporing
Nytteverdien for dette prosjektet er på kort sikt utviklingen av et mer pålitelig og sikkert system for ressurskontroll i kongekrabbedomenet. Lønnsomhet vil man primært måle i samfunnsnytten av et mer korrekt og sikkert ressursmonitorering og kontrollsystem.

Dokumentert produktkvalitet er vesentlig for et premiumprodukt som kongekrabbe. Pålitelig sporingsdata tilgjengeliggjort for mottaks- og konsumentleddet vil derfor være en fordel for kunder opptatt av bærekraft, etikk og dokumenterbar kvalitet.

Mariteck AS sitt mål er å få et mest mulig effektivt og enkelt merkings- og sporingssystem. Dette vil påvirke produksjonskapasiteten ved at denne type tiltak ikke kompliserer eller legger beslag på for mye menneskelige ressurser under fangst, mottak og distribusjon. Industrien vil dermed få en lavere administrativ byrde i form av rapportering. Miljøeffekten som følge av et vellykket resultat fra dette prosjektet vil også kunne være betydelig. I konteksten av FN sine bærekraftmål er spesielt nr 14 bærekraftig ressursutnyttelse av havet, og nr 2 styrket matsikkerhet, relevante.
Prosjektet blir gjennomført av en utførende prosjektgruppe representert ved konsortiets partnere Norway King Crab (NKC), Maritech og Orca Labs. Arbeidet i prosjektgruppen ledes av prosjektleder Christian Strømmen fra Maritech, som har det overordnede oppfølging- og rapporteringsansvar. Deltakere i utførende prosjektgruppe inkluderer de som leder delprosjekt fra de øvrige partnerne. For NKC er det forskningssjef Roman M. Vasilyev og for Orca Labs er det sjefsforsker Dr. Håvard D. Johansen.

Prosjektets ulike faser
1) Utarbeidelse av kravspesifikasjon og utvikling av produksjonsunderlag.
2) Utvikling, prosedyre og testing av ulike merketeknologier. Utvikling og testing av sporingskjeden fra kongekrabbe høstes til mottak. Utvikling og testing av system for datahåndtering.
3) Integrasjon og testing i fullskala holistisk system med evt. korreksjon og justeringer.
4) Produksjon av sluttrapport med erfaringer og anbefalinger.
5) Formidling av erfaringer, dette vil bli utført gjennom hele prosjektets levetid, samt i ettertid.

Metodemessig tar prosjektet utgangspunkt i dokumentgrunnlaget (rapport PwC, FHFs utlysning og NOU 21:19) og vil konkret utvikle og teste i praktiske forsøk de ulike teknologier som er foreslått. Man vil metodisk samle empiriske data (tid for å feste, festeevne, antall mistet under transport, etc.) samt brukserfaring og dokumentasjon fra en kontrollert studie der prototypen er anvendt.
Konsortiet har allerede en sterk formidlingskultur som inkluderer alt fra utadrettet internasjonal salgsvirksomhet i fiskeribransjen til vitenskapelige foredrag i internasjonale akademiske fora. Konsortiet har et sterkt ønske om og engasjement for å bidra til en mer bærekraftig global fiskerikontroll. De vil derfor formidle erfaringer fra denne pilotstudien på følgende vis:
• avisintervju og debattinnlegg
• deltakelse i tverrfaglige møter med forvaltningsorgan, relevante politikere og departement samt direktorat for å diskutere, samordne, modifisere eller bidra til nye relevante regulatoriske rammeverk
• produsere vitenskapelige artikler og foredrag
• bidra på internasjonale konferanser som Arctic Frontiers 2023
• synligjøre resultater som del av produktplassering på sjømatmesser o.l.
• delta på nasjonale fagsamlinger
• bruke erfaringer fra prototypen i relevant undervisningsøyemed på universitetsnivå
keyboard_arrow_up