Til innholdet

Prosjektnummer

901225

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901225
Status: Avsluttet
Startdato: 01.03.2016
Sluttdato: 01.06.2018

Utvikling av teknologi for kontinuerlig beregning av stabilitet ombord i kystfiskefartøy

• Lastkalkulator er implementert og tilpasset fiskernes situasjon på en effektiv og enkel måte.
• Matematisk sammenheng mellom GM og egenrulleperiode gir mulighet for automatisk varsling av dårlig stabilitet.
• Stabilitetskalkulatoren har vist seg som et nyttig og relevant verktøy i praktisk bruk.
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Arbeid ombord i mindre fiskebåter er risikofylt og prosjektet har som fremtidig mål å redusere antall uønskede hendelser som kan relateres til båtens stabilitet.

Dersom last legges høyt, f.eks. på dekk, kan fartøyet ha rolige, behagelige bevegelser, men dårlig stabilitet. Dersom lasten legges lavt, f.eks. i lasterom, vil fartøyet ha god stabilitet, men kan respondere med krappe bevegelser. Dette kan gi store akselerasjoner og strukturelle belastninger. Det er derfor viktig at fiskeren er klar over konsekvensen av å flytte last.

I prosjektet er det utviklet programvare som er tilpasset fiskefartøy og som varsler fisker når egenrulleperioden kommer over den kritiske verdien som er beregnet for det spesifikke fartøyet.

Det er også implementert en enkel lastkalkulator. Her vil bruker enkelt kunne legge inn aktuell/planlagt lastkondisjon og kontrollere båtens stabilitet.

Stabilitetskalkulatoren/programvaren utviklet i dette prosjektet er så langt implementert i kartplotteren SailorsMate. Om det er ønskelig å implementere programvaren i andre kartplottere så vil dette være mulig.
I prosjektet er det utviklet en lastkalkulator der bruker kan beregne ny stabilitet når vektene endres. I tillegg er det laget programvare som beregner fartøyets stabilitet ved hjelp av et uttrykk der fartøyets egenrulleperiode inngår, og hvor egenrulleperioden blir målt kontinuerlig. Testing har vist at begge systemene fungerer som forventet og at bruker vil bli varslet når kritisk egenrulleperiode oppstår. Ved hjelp av lastkalkulatoren kan eksakt stabilitet beregnes for ulike kondisjoner og dette kan være et verktøy for å bli bedre kjent med fartøyets stabilitetsgenskaper. Programvaren er først og fremst et nyttig tilleggshjelpemiddel og erstatter ikke pålagte stabilitetsberegninger og krengeprøver fra Sjøfartsdirektoratet​.
Arbeid ombord i mindre fiskebåter er risikofylt. Det er derfor viktig med tiltak som kan redusere antall uønskede hendelser.

I forbindelse med å trygge fiskerens arbeidsplass er det sentralt å kontrollere båtens sjøegenskaper. Alle fartøy kan lastes uheldig, noe som kan skape en utrygg båt. Dersom last legges høyt i båten kan skipet ha rolige, behagelige bevegelser, men dårlig stabilitet. Dersom tyngdepunktet legges for lavt i båten kan skipet oppnå god stabilitet, men kan respondere med krappe bevegelser, noe som kan gi både store akselerasjoner og større strukturelle belastninger. Det er derfor viktig at fiskeren er klar over konsekvensen av å flytte last.

Det finnes ulike metoder for å estimere et skips stabilitet. I henhold til norsk regelverk skal man kontrollere noen forhåndsdefinerte tilstander gjennom krav til GM (metasenterhøyden, som avgjør hvor fort og hvor mye et skip vil krenge) og GZ-kurve (rettende arm, som gir et bilde av fartøyets stabilitet). I andre land blir myndighetenes krav til stabilitet kontrollert gjennom skipets rulleperiode. I større skip finnes ofte en lastkalkulator som til enhver tid holder rede på den øyeblikkelige last fordeling og beregner den tilhørende stabilitet.

De ulike metodene for å evaluere en båts stabilitet har både fordeler og ulemper. Ingen metode vil estimere båtens stabilitet 100 % riktig. De ulike metodene vil kunne utfylle hverandre.

Det er behov for programvare som er tilpasset fiskebåter og som varsler fisker mot farlige lastkondisjoner.
Å utvikle programvare som kan inkluderes i annen programvareutrusting, f.eks. en kartplotter som brukes av fiskere.

Programvaren vil:
1. sørge for at GM (metasenterhøyden) estimeres med utgangspunkt i fartøyets bevegelser og akselerasjoner. Beregningen skal være automatisk uten behov for input.
2. beregne endringen i GM ved endringer i lastkondisjon med utgangspunkt i fartøyets stabilitetsberegninger og en gitt lastetilstand. Endringene legges inn manuelt eller blir registrert ved hjelp av sensorer.
Formålet med prosjektet er å redusere uønskede hendelser i mindre fiskebåter. Dette vil man oppnå gjennom:
• verktøy som varsler fiskeren om en farlig lastsituasjon
• øke brukers forståelse av stabilitet / lastplassering
 
Prosjektet vil bedre sikkerheten til fiskere. Hovedmålgruppen vil være fiskere på mindre fiskebåter, men systemet vil også kunne fungere på andre båter. Økt kunnskap om stabilitet og programvare som varsler om en potensiell farlig situasjon vil være nyttig for de fleste fiskere.
Gjennomføringen av dette prosjektet vil skje i tre faser:
 
Fase 1
• Utvikle metoder og programvare for kontinuerlig beregning av GM om bord i et fiskefartøy.
• Utarbeide en priskalkyle for et system som er montert, kalibrert og klar til bruk.


Det skal implementeres og evalueres ulike metoder for å estimere båtens stabilitet og å finne hvilken metode som fungerer best i praksis i ulike situasjoner. Det vil også vurderes om noen av metodene også kan gi brukeren en falsk trygghet.

Programvaren som utvikles vil estimere båtens stabilitet basert på:
• båtens bevegelser og akselerasjoner
• båtens geometri og vektfordeling
 
Metoden som baseres på båtens geometri og vektfordeling vil utvikles først, da denne metoden, forutsatt korrekte inndata, vil kunne være mest nøyaktig. Ressurser vil bli brukt til å finne eventuelle passende sensorer samt et passende brukergrensesnitt mot fisker. Det vil være viktig at lastkalkulatoren er så enkel som mulig, samtidig som den gir den nødvendige informasjonen til brukeren og varsler i tilfelle kritisk tilstand. En pedagogisk visualisering av last og sentrale punkter knyttet til stabilitet vil vektlegges. Ferdig utvikling av lastkalkulator vil være en milepæl. Prototyp planlegges ferdig i løpet av av høsten 2016.

Dette arbeidet vil gjøres av Spenter AS i nært samarbeid med Selfa Arctic AS samt lokal fisker.

Andre metoder som vil uttestes er å anslå stabiliteten basert på skipets rullebevegelse. Man vil gjennomføre rulletester ved kai på fiskebåter og se om informasjon fra disse vil kunne forbedre estimatet av skipets GM-verdi. Dette arbeidet vil foregå på høsten 2016 og foretas av Spenter AS i nær kontakt med/rådgiving av Birger Enerhaug.

Priskalkyle for systemet vil bli utarbeidet i samarbeid med eventuell systemleverandør.
 
Fase 2
• Teste ut systemet om bord i et kystfiskefartøy over en periode på minst 6 måneder.
• Utføre kontinuerlige feilrettinger og forbedringer.
 
De ulike metodene vil bli testet ut på fiskebåt og resultatene vil sammenholdes. Lastkalkulatoren vil bli brukt som en referanse til andre metoder. Det vil videre vurderes om det er fornuftig å fortsette med forhåndsberegnede tilstander som grunnlag for regelverk, om dette i praksis gir god sikkerhet eller falsk trygghet. Basert på tilbakemeldinger fra brukere vil man rette eventuelle feil og iverksette utbedringer. Dette arbeidet er planlagt lagt til våren 2017. Dette arbeidet vil gjøres av Spenter AS i samarbeid med Selfa AS og lokal fisker, eventuelt fisker i Troms/Finnmark.
 
Fase 3
Videreutvikle systemet og foreta tilpasninger for integrasjon mot et eksisterende ombordsystem, eksempelvis kartplotter eller PC som er integrert i broutrustningen.

I slutten av 2017 og begynnelsen av 2018 vil det vil bli skrevet en endelig brukermanual.

Ved oppstart vil det inngås avtaler med en eller to kystfiskere, et båtbyggeri og evt. en systemleverandør.

Integrering av ferdig utviklet system
Når systemet er utviklet ønskes det at det blir tatt i bruk av så mange som mulig. Systemet bør enkelt kunne integreres med f.eks. en kartplotter. Aktuelle kartplottere som finnes på markedet i dag er bl.a.:
• Olex
• TELchart
• MaxSea
• OpenCNP
 
Programvaren utviklet i dette prosjektet kan tilbys som en tilleggsmodul i en kartplotter eller eventuelt annen alternativ programvare som finnes ombord i fiskebåter. Et alternativ er å utvikle et separat produkt. Synspunkt fra båtbyggeri og fiskere vil vektlegges ved valg av implementeringsmetode.

I slutten av 2017 og begynnelsen av 2018 vil programvaren integreres i annet verktøy som finnes ombord i fiskefartøy.
Resultatene formidles på FHF sine nettsider og gjennom en artikkel i FiskeribladetFiskaren og/eller Kyst og Fjord.
keyboard_arrow_up