Prosjektnummer
Omega-6/omega-3-balanse og mettet fett i fôr til laks: Betydning for fiskehelse og motstandsdyktighet mot virussmitte
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Formålet med prosjektet var å øke kunnskap om hvordan fettsyresammensetningen i fôret, herunder omega-6/omega-3-forholdet og mettet fett, påvirker motstandsdyktighet mot virussykdom (pankreas sykdom (PD)). Prosjektet bygget på fiskemateriale fra et langtids fôringsforsøk i prosjektet “Tailoring salmon feeds of the future to maximize utilization of EPA and DHA” finansiert av Norges forskningsråd (Forskningsrådets prosjektnr. 225086) som hadde som mål å finne ut hvordan andre fettsyrer i fôret (omega-6, enumettete og mettete fettsyrer) påvirker omdanningen av omega-3-fettsyren ALA fra planter til de marine omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Det ble ikke vist forskjeller i vekst og velferd mellom lipidgruppene, men forsøket viste at planteoljer rike på omega-6-fettsyren LA påvirket både nivået av de langkjedete omega-6- og omega-3-fettsyrene i leverens cellemembraner og i produksjonen av betennelsesøkende signalstoffer (eikosanoider).
Funn fra inflammasjons- og immunresponser i isolerte hodenyreceller og erytrocytter fra forsøket viste diettforskjeller, med ulik transkripsjon av immunrelaterte- og fettmetabolisme-relaterte gener og i betennelsesrelaterte eikosanoider knyttet til omega-6-nivå og mettet fett. Et viktig funn var at fisk gitt mettet fett hadde høyest konsentrasjon av de betennelsesdempende signalstoffene, i samsvar med utfallet av et vellykket smitteforsøk med PD (SAV3) utført på samme fisk. Det var ingen dramatiske forskjeller i mottakelighet for virussykdommen PD hos 0,5 kg laks etter lengre tids fôring av fôr med ulike planteoljer. Dette viser at høy omega-6-/omega-3-ratio (>1,5) ikke gav redusert motstandsdyktighet mot virussmitte. Fisk fôret med høyt nivå mettet fett hadde imidlertid mest omega-3-fettsyrer i membranene og viste antydning til redusert sykdom, bedret heling av sykt vev og bedrete immunmekanismer i forhold til de andre fettkildene.
-
Sluttrapport: Omega-6/omega-3 balanse og mettet fett i fôr til laks: Betydning for fiskehelse og motstandsdyktighet mot virussmitte
NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. 5. september 2016. Av Rune Waagbø og Sofie C. Remø.
Spesielt er det stor usikkerhet knyttet til hvordan endringer i fettsyresammensetning kan påvirke laksens motstandsdyktighet mot virussykdommer. Det er dokumentert at fettsyresammensetning i fôr påvirker infeksjoner og immunforsvar hos laks, men kunnskap om hva som er optimal fettsyresammensetning for god beskyttelse mot virusinfeksjoner mangler. Mange in vitro-forsøk (dvs. analyser foretatt i prøveglass) har vist effekter av omega-3 og omega-6 både på immunresponser og inflammasjon.
Prosjektet vil være en utvidelse av et fôringsforsøk i et pågående prosjekt, “Tailoring salmon feeds of the future to maximize utilization of EPA and DHA” (Norges forskningsråds prosjektnr. 225086) finansiert av Norges forskningsråd og ledet av NIFES. Målet med dette forsøket er å finne ut hvordan andre fettsyrer i fôret (omega-6, enumettet, mettet) eventuelt påvirker omdanningen fra ALA (kortkjedet omega-3-fettsyre fra planter) til EPA og DHA (marint omega-3).
FHFs satsing på omådet
FHF har en satsing på effekter av endret fettsyresammensetning på fiskens helse. Målsetningen er å skaffe nødvendig kunnskap om dette området.
FHF fikk våren 2013 utarbeidet rapporten Fett for fiskehelse, se sluttrapport for FHF-prosjektet “Effekter av endret fettsyresammensetning i fôr til laks relatert til fiskens helse, velferd og robusthet (Fett for fiskehelse)” (FHF-900889). Basert på denne rapporten prioriterer FHF aktiviteter på følgende områder:
• Optimal fettsyresammensetning for god beskyttelse mot virusinfeksjoner/langsiktige effekter på virusbeskyttelse ved nedgang i EPA/DHA i fôret.
• Dokumentere laksens behov for mettet fett. Det er behov for kunnskap om konsekvensene av en kraftig reduksjon i mettet fett for fiskens helse, samt å definere et “optimalt vindu” for innhold av mettet fett som tar hensyn til en øvre grense for fordøyelighet og en nedre grense for helse.
• Betydningen av omega-6-/omega-3-ratio eller totalt omega-6-nivå i laks. Optimalt forhold mellom omega-3 og omega-6 må bestemmes samtidig med minimumsbehov og øvre toleransegrense.
Prosjekter som inngår i satsingen
• Optimalisert utnyttelse av omega-3 gjennom livssyklus (FHF-900770)
• Langtidseffekter av lave omega-3-nivåer i fôr på fiskens helse (FHF-900957)
• Et fullskalaforsøk med lavt innhold av EPA og DHA i fôret – betydning for struktur av tarm og tarminflammasjon (FHF-900958)
• Omega-6/omega-3-balanse og mettet fett i fôr til laks: betydning for fiskehelse og motstandsdyktighet mot virussmitte (FHF-900959) (dette prosjektet)
• Styrt fettsyresammensetning i fôr for å forebygge utbrudd av viktige virussykdommer i laks (FHF-900966)
• Å øke kunnskap om hvordan fettsyresammensetningen i fôret påvirker motstandsdyktighet mot virussykdom (pankreas sykdom (PD)), ved at utvalgte fôringsgrupper av pit-tag’et laks brukes i smitteforsøk.
• Å øke kunnskap om hvordan fettsyresammensetning i fôret påvirker inflammasjons- og immunrespons i hodenyreceller/ makrofager, når disse stimuleres med LPS (trigger inflammasjon) og med ulike virus.
-
Sluttrapport: Omega-6/omega-3 balanse og mettet fett i fôr til laks: Betydning for fiskehelse og motstandsdyktighet mot virussmitte
NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. 5. september 2016. Av Rune Waagbø og Sofie C. Remø.