Det er betydelig interesse for matsystemene, både nasjonalt og globalt. I Norge har Stortinget besluttet å iverksette et arbeid med en offentlig utredning som kan danne grunnlag for en stortingsmelding om fremtidens matsystemer.
Her vil folkehelse, klima, natur og landbruks- og matpolitikk bli satt i sammenheng.
Matsystemene omfatter alle direkte og indirekte faktorer som påvirker matproduksjonen, som økosystemer, klima, infrastruktur, energitilgang, institusjoner, markeder, politikk, handelsavtaler og kultur. Matsystemene har også en viktig rolle i arbeidet med sirkulærøkonomi.
Ved å utnytte naturressursene mer effektivt og bærekraftig kan man redusere matsvinn, øke ressursutnyttelsen og bidra til et mer helhetlig matsystem.
Sjømatsektoren har ikke samme betydning i mange land, og blir derfor i mindre grad dokumentert, mens i Norge er den en nøkkelfaktor i matsystemene. Det er derfor avgjørende at sjømatens rolle dokumenteres forskningsbasert, spesielt med tanke på matsikkerhet, beredskap og selvforsyning. Samtidig er det viktig å synliggjøre sjømatens betydning for verdiskaping, sysselsetting, handelsinfrastruktur og arbeidet med å redusere matsvinn.
FHFs styre har vedtatt at matsystemene blir hovedfokus for den strategiske satsingen i 2025. Dette inkluderer dokumentasjon av sjømatnæringens rolle i matsystemene og kunnskap om næringens betydning i lys av både nasjonale og globale utfordringer
Prioriteringer 2025
Prioriteringer 2025:
- Dokumentasjon av sjømatnæringen i matsystemene