FHF har pågående prosjekter som skal bidra til automatiske løsninger på flere områder, men det er fortsatt behov for å utvikle og optimalisere enkelte automatiske løsninger. I hvitfisknæringen arbeides det kontinuerlig med kvalitetsforbedring fra fangst til marked. FHF gjennomfører prosjekter både innenfor frysing og tining, restråstoff og resirkulerbar emballasje. Mange av disse områdene skal også prioriteres i 2025.
Det er et ønske fra næringen om å holde tak i prioriteringene over tid slik at man løser de konkrete utfordringene.
Prioriteringer 2025
FHF skal bidra til økt verdiskaping i sektoren gjennom kvalitetsforbedring, utvikling av effektiv og bærekraftig produksjon og økt foredlingsgrad.
Prioritering 2025
- Økt utnyttelse av LUR-arter (arter av Lite Utnyttede Ressurser).
Prioriteringer med pågående aktivitet
- Utvikle fullautomatiserte løsninger for produksjon av hvitfisk.
- Bidra til optimaliserte produksjonsprosesser knyttet til frysing og tining av hvitfisk.
- Utvikle dokumentasjon og tiltak for sikre best mulig verdi gjennom rett kvalitet.
- Fremskaffe ny kunnskap for økt utnyttelsesgrad og verdiskaping av restråstoff.
- Utvikle dokumentasjon av effekter for næringen ved innføring av nytt regelverk knyttet til prosessvann.
- Utvikle resirkulerbar emballasje for fiskeindustrien.
FHF skal fremskaffe kunnskap som bidrar til miljøvennlige produksjonsprosesser og økt verdiskaping i konvensjonell sektor.
Prioriteringer med pågående aktivitet
- Utvikle nye effektive løsninger for arbeidskrevende operasjoner i konvensjonell produksjon.
- Utvikle alternativer for å håndtere og resirkulere emballasje.
- Øke utnyttelsesgrad og verdiskapning av rest-råstoff i konvensjonell produksjon.
- Bidra til optimaliserte produksjonsprosesser og fremskaffe ny kunnskap som påvirker kvalitet og utbytte.
- Frembringe dokumentasjon for å løse utfordringer knyttet til regelverk og markedskrav.
- Øke gjenvinning og utnyttelse av salt i produksjonen.
FHF skal bidra til villfisknæringens rammebetingelser gjennom forskningsbasert kunnskap.
Prioriteringer 2025
- Utvikle grunnlag for klima- og bærekraftdokumentasjon i villfisknæringen.
- Utrede samfiskeordning.
Prioriteringer med pågående aktivitet
- Analysere konsekvenser ved ulike reguleringer med betydning for flåteledd og foredlingsindustri.
- Dokumentere verdiskaping og ringvirkninger i næringen.
- Dokumentere tilgjengelighet og anvendelse av restråstoff.
- Bidra med kunnskapsgrunnlag for EUs arbeid med regelverk for miljøregnskap for sjømatprodukter.
- Analysere og dokumentere konsekvenser av endrede rammer for ressursfordeling og for markedsadgang for sjømat til sentrale markeder.
- Kartlegging av matsvinn i sjømatindustrien.
Lorena Gallart Jornet
Fagsjef – Industri/foredling, konvensjonell
lorena.jornet@fhf.no
982 22 479
Frank Jakobsen
Fagsjef
frank.jakobsen@fhf.no
934 54 221
Ingvild Dahlen
Leder
Lerøy Norway Seafoods AS
Øyvind Berg
Nergård AS
Per Gunnar Hansen
Lerøy Norway Seafoods AS
Randi Karlsen
Brødrene Karlsen AS
Terje Kjølsøy
Aalesundfisk AS
Frank Kristiansen
Båtsfjord Sentralfryselager AS
Christian Nordahl
Stella Polaris Norway AS
Inger Marie Sperre
Brødrene Sperre AS
Rune S. Stokvold
Lofoten fisk AS
Kjetil Tennfjord Aarseth
AS Møre Codfish Comp
Jonas Walsøe
Berg Seafood AS
Ole Olsen
Sufi AS
Rolf Jentoft
Rolf Jentoft AS
Rune S. Stokvold
Lofoten fisk AS
Thorvald H. Giæver
Johs. Giæver AS
Hartvig Magnus Sverdrup
H. Sverdrup AS
Rolf Jarle Andreassen
Brødrene Berg AS
Fredrik Greger
Vara
John Greger AS
Rodrigo Garcia Morin
Vara
Notø AS
Amund Pedersen
Fjordlaks AS
Kjetil Tennfjord Aarseth
AS Møre Codfish Comp
Svenn Sperre
Nils Sperre AS
Inger Marie Sperre
Brødrene Sperre AS
Rune Bjørge
Andreas Bjørge Seafood AS
Torgeir Bjørge
Mathias Bjørge AS
Kyrre Dale
Observatør
Sjømat Norge