Tidligere forskning indikerer at det økende innslaget av planteprodukter i fôret kan være en medvirkende årsak til tarmproblemene som observeres. Optimalisering av fôrets sammensetning kan redusere tapene, bedre helsen og effektiviteten i produksjonen.
Kolin er et essensielt vitamin for atlantisk laks
Fettlagring i de fremre delene av tarmen (steatose), som varierte med sesong, tarmbetennelse og økte i alvorlighetsgrad med produksjonstid i sjø, ble observert jevnlig i oppdrettsanleggene som var inkludert i feltundersøkelsen. Symptomene økte med synkende nivå av fiskemel i dietten, altså parallelt med synkende kolin-nivå, og ble eliminert med tilsetning av kolin i dietten. Kolin-behov økte med økende lipid-nivå i dietten og med økt vanntemperatur.
Steatose kan redusere filetutbytte og dermed den økonomiske gevinsten
Et anslag for den økonomiske gevinsten av å gi fisken optimalt tilskudd av kolin viste at kolintilskudd til et fôr basert på planteingredienser tilsvarer en økning i salgsverdi i størrelsesorden 10 millioner kr i året. Dette for et anlegg som produserer 10 000 tonn fisk til en salgspris av 50 kr/kg. I tillegg kommer bedringen i fôrutnyttelse som følge av redusert fettakkumulering i innvollene.
Prosjektet har kartlagt oppdrettslaksens helsetilstand når det gjelder tarmhelse og -funksjon, og avdekket behov før økt tilsetning av vitaminet kolin i fôret. Kolin har blitt redusert til under behovsgrensen for laksen etter overgangen til en mer plantebasert diett. Man har også avdekket andre faktorer som er viktig for å kunne gi anbefalinger om kolin-tilsetning og andre funksjonelle ingredienser til fôrproduksjon. Du kan lese mer om funnene her.