Til innholdet

Ultralyd mot lus testes i petriskåler – akvarier og merder

FHF har nå satt i gang 3 prosjekter for å undersøke om ultralyd kan være et aktuelt tiltak mot lus. En kunnskapsgjennomgang utført i 2015 av Nofima viste at det er lite sannsynlig at ultralyd kan være et direkte behandlingstiltak for å fjerne lus fra laks. En mulig effekt av ultralyd derimot vil antagelig være av mer forebyggende art, enten ved å skremme luselarver vekk, eller ved å hindre at de får festet seg til laksen.

ultralyd

SINTEF Fiskeri-og havbruk skal teste hvordan lakselus responderer på ulike frekvenser og lydstyrker av ultralyd i laboratoriet uten at lusa er i kontakt med laks. Dersom studiene indikerer at akustikk kan benyttes som et hinder for lusepåslag, kan det være et grunnlag for å utvikle dette videre til en viktig komponent for vern mot lakselus i havbruk uten bruk av medikamenter.

 

I litt større skala i regi av Nofima vil luselarver utsettes for ultralyd før de får kontakt med laks under kontrollerte forhold i akvarier med fisk. Veterinærinstituttet vil i samarbeid med en oppdrettsbedrift -  som allerede tester bruk av ultralyd i fullskala på alle merdene i en lokalitet -  forsøke å kartlegge om det har effekt direkte på lusepåslag ved sammenlignende studier i forhold til nabolokaliteter.

 

Når disse tre forsøkene er avsluttet kan vi si ganske sikkert om ultralyd har effekt på lakselus, til en viss grad også hva som er mest effektivt og på hvilken måte det best kan utnyttes. Resultatene vil være tilgjengelig tidlig sommer 2016.

 

For å følge og lese mer om disse prosjektene:
901192 - Felttest av ultralyd mot lakselus
901187 - Ultralyd mot lakselus: kontrollert testing av påslag på laks i kar
901160 - Ultralyd mot lakselus: Holdbart konsept (proof of concept) - kontrollert testing av effekt direkte på lakselus


 

keyboard_arrow_up