Til innholdet

Tørrfisk fra Lofoten lansert som merkevare i toppsjiktet

9. mai ble "Tørrfisk fra Lofoten" en beskyttet betegnelse, på linje med blant annet Parmaskinke og Parmesanost. - Dette er historisk for norsk fiskerinæring, sier Terje Flatøy, direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Ordningen for beskyttede betegnelser skal stimulere til utvikling av spesialiserte matvarer av høy kvalitet, og dessuten sikre forbrukerne pålitelig informasjon om opprinnelse og særpreg. - Nå konkurrerer tørrfisk i toppsjiktet sammen med sjampanje og konjakk, sier Flatøy. - FHF er stolt over norsk tørrfisknæring, og vi er glad for å ha vært med på å dra frem denne prosessen. Men det er aktørene i tørrfisknæringen som fortjener æren for å ha fått godkjenningen vel i havn. Både prosessen og resultatet åpner helt nye verdiøkningsperspektiver for norsk fiskeriproduksjon. Linken er dessverre fjernetNaturgitte fortrinn i LofotenLinken er dessverre fjernet Lofoten har vært sentrum for tørrfiskproduksjon og -eksport i nærmere tusen år, takket være stor tilgang til gyteklar torsk i en periode på året der klimaet er perfekt for naturtørking. I våre dager er tørrfisk fortsatt en viktig eksportnæring, med en eksport som i fjor beløp seg til 680 millioner kroner. Ifølge Statistisk årbok 2007 har tørrfisk omtrent dobbelt så høy eksportverdi som norske kjøttvarer. Linken er dessverre fjernetHøy merkevarebevissthetLinken er dessverre fjernet Størstedelen av eksporten, 450 millioner kroner, går til Italia, der Tørrfisk fra Lofoten har et godt omdømme og oppnår høy pris i markedet. - Merkevarebevisstheten er høy i Italia, sier Flatøy. - En tidligere undersøkelse viser at 90 prosent av italienske restauranteiere og andre profesjonelle innkjøpere er opptatt av matvarenes opprinnelse. Godkjenningen av Tørrfisk fra Lofoten som merkevare er et viktig strategisk grep for å befeste tørrfiskens langsiktige posisjon i dette markedet. Linken er dessverre fjernetI særstilling blant beskyttede betegnelserLinken er dessverre fjernet Også for stiftelsen KSL Matmerk, som sammen med Mattilsynet administrerer beskyttelsesordningen i Norge, har dagens lansering stor betydning. - Det er verdifullt for ordningen å kunne lansere et så stort volumprodukt som har hovedmarked i utlandet, sier advokat Nina Wærnes Hegdahl i KSL Matmerk. Hun poengterer at Tørrfisk fra Lofoten er som skapt for geografisk merkevarebeskyttelse. - Det er et veldig solid produkt i forhold til kriteriene. Linken er dessverre fjernetDepartementet ønsker beskyttelse innad i EULinken er dessverre fjernet Beskyttelsesordningen ble opprettet av EU i 1992, og har ført til 800 beskyttede produkter i det europeiske markedet. Tidligere har blant annet Scottish farmed salmon og irske Clare island salmon fått tilkjent samme beskyttelsesform som Tørrfisk fra Lofoten. Den norske beskyttelsesordningen ble etablert i 2002, med helt tilsvarende kriterier som i EU. Frem til nå har femten produkter passert det norske nåløyet. De norske merkevarene oppnår imidlertid ikke automatisk beskyttelse i EU-land, eller omvendt. - Men når man har fullført søkeprosessen i Norge, har man gjort mesteparten av jobben hvis man også vil søke også i EU, sier Hegdahl. Til nå har ingen norske merkevarer søkt om å bli godkjent i EU. Tørrfisk står imidlertid i en særstilling på grunn av den store eksportverdien, og Fiskeri- og kystdepartementet ønsker nå å starte en prosess for å søke EU-godkjenning for Tørrfisk fra Lofoten. Linken er dessverre fjernetSystematisk, langsiktig arbeidLinken er dessverre fjernet En beskyttelsessøknad i EU vil ta tid, men den norske næringen har vist at den har evnen til å stå løpet ut. - Gjennom Tørrfiskforum har næringsaktørene drevet systematisk arbeid i flere år, sier Flatøy. - De har jobbet på flere fronter for å forbedre kvaliteten gjennom hele verdikjeden. Denne innsatsen styrker verdien av merkevaren. - Dette er en god måte å konsolidere og samtidig jobbe videre med markedsutvikling, supplerer prosjektleder i FHF, Frank Jakobsen. - Jeg tror det er et tegn i tiden at kjøperne vil ha historien til produktet med på kjøpet. Det stiller ekstra krav til at produsentene dokumenterer så vel råstoff som håndverk, kunnskap og kvalitet. Det er dette vi nå sier vi kan gå god for. Produkter som skal selges som Tørrfisk fra Lofoten må heretter være fanget utenfor Lofoten og Vesterålen. Dessuten må mottak av fisk, henging, tørking, ettertørking, sortering og pakking skje i Lofoten, og i samsvar med en vedtatt produktforskrift. Produsenter som vil selge produktet sitt som Tørrfisk fra Lofoten, kan søke Mattilsynet om godkjenning. For bakgrunnsinformasjon, se  » Linken er dessverre fjernetdet opprinnelige beskyttelsesprosjektetLinken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernetmarkedsstipendiatprosjektLinken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernetførste nyhetssakLinken er dessverre fjernet om Tørrfisk fra Lofoten, 2004  » Linken er dessverre fjernetforrige FHF-nyhetLinken er dessverre fjernet om Tørrfisk fra Lofoten, 2007
keyboard_arrow_up