Til innholdet

Storsatsing fra FHF på CMS

CMS er en sykdom bidrar betydelig til dødelighet, og som også har store økonomiske konsekvenser for oppdretterne. FHF setter nå i gang en storsatsing i samspill med aktørene for å finne løsningen.

merete

CMS - kardiomyopatisyndrom, hjertesprekk, er en alvorlig hjertelidelse som rammer oppdrettslaks i sjø, og er dødelig. Den har stor økonomisk betydning fordi den oftest rammer stor og slaktemoden fisk.

 

Det er derfor av stor betydning for næringen å finne løsningen på sykdommen, hva den kommer av, hvordan man kan identifisere den, forhindre den og begrense spredning. Det har vært gjort betydelig innsats mot CMS i flere år, men det er ikke fremkommet nok kunnskap til at man har kunnet begrense sykdommen effektivt.

 

"Men vi har nå et kunnskapsgrunnlag som gjør at vi bør sette igang en storsatsing for å løse problemet", sier Merete Bjørgan Schrøder, fagsjef i FHF.

Det er nå godt grunnlag for å anta at viruset PMCV er årsak, og det ser ut til å være en klar samenheng mellom påvist virus og sykdom.

 

"Dette er et så lovende spor at det er her vi nå må rette innsatsen" sier Schrøder.


Prosjektet skal skal vare i to år, og involverer mange aktører, både på oppdrettersiden og fiske-helsesiden. Det er veterinærinstituttet som er prosjektleder.

 

"FHF satser over 10 millioner kroner, så dette er en storsatsning", avslutter Schrøder.


Du finner mer informasjon om satsingen her:
Epidemiologisk studie av kardiomyopatisyndrom (CMS): Spredning, risikofaktorer og sykdomsforløp i norsk lakseoppdrett 

 

 

 

 

 

keyboard_arrow_up