Til innholdet

Sporing i saltfisk- og klippfiskindustrien

I det globale matvaremarkedet ser vi en trend at både forbruker, detaljistleddet og myndigheter ønsker mer kunnskap om opprinnelsen til produktet. I et nytt prosjekt skal Bacalao Forum i samarbeid med Fiskeriforskning i Tromsø identifisere de særskilte utfordringer og barrierer ved sporing som saltfisk- og klippfisknæringen står overfor.

Norsk fiskeri- og havbruksnæring er i ferd med å ta problemstillingen rundt sporing inn over seg, og flere bedrifter har påpekt viktigheten av å utvikle nye og effektive sporbarhetssystemer. Linken er dessverre fjernetSporing byr på flere utfordringerLinken er dessverre fjernet Saltfisk- og klippfisknæringen har en rekke utfordringer i forbindelse med sporbarhetssystemer som trolig er mer utfordrende enn i mange andre deler av næringen. For eksempel kan leveransene av råstoff en produksjonsdag komme fra mange fiskefartøyer.

Sporing av fisken kan også være vanskelig i forbindelse med sortering og produksjon. Fisken sorteres gjerne etter størrelse i salteprosessen, mens den i løpet av tørkeprosessen sorteres etter tørrhetsgrad og kvalitetsnivå.

 Forskerne skal kartlegge en bedrift som produserer saltfisk og en bedrift som produserer klippfisk, slik at man tilegner seg kunnskap om både utfordringer og barrierer i produksjonsprosessen. Videre registrere tapet av informasjon som skjer når fisken selges fra produsenten av saltfisk til klippfiskprodusenten.  

Dokumentasjon gjennom verdikjeder har vist seg som et nyttig verktøy for å opprettholde tillit hos både kunder, myndigheter og opinion. Sporing kan komme det ulovlige, urapporterte og uregistrerte fisket til livs, samtidig som det er et viktig utgangspunkt for å sikre at matvarer som kan innebære helsefare, raskt kan trekkes tilbake fra markedet. Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

keyboard_arrow_up