Russernes sans for sild
Russerne spiser stadig mer norsk sild. Horisonten er likevel ikke helt skyfri, for en undersøkelse viser at russisk ungdom ikke er like positiv til sild som den eldre garde.
Sild var en av de norske ?eksportvinnerne? i fjor, med en eksportverdi på 3,4 milliarder kroner. Den største sildeandelen gikk til Russland. Men hvordan er egentlig russernes eget forhold til silden? Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), FHL, Norges forskningsråd og Fiskeriforskning har et forskningsprosjekt gående på temaet, og de første resultatene begynner nå å tikke inn. Linken er dessverre fjernetUngdommen endrer matvanerLinken er dessverre fjernet Ungdommens matvaner i Russland er i endring. Og endringene går ikke nødvendigvis i favør av norsk sild, for den yngste aldersgruppen spiser mindre sild enn foreldrene sine. Ifølge undersøkelsen er ungdommen åpnere for utenlandsk matkultur, så som sushi, enn de eldre. Maten må smake godt, og de unge synes også den bør være lettvint å tilberede og få tak i. De anser foreldregenerasjonens mat for å være tung og fet, og velger i større grad kafémat og annen lettere kost. Men kveldsmaten spises fortsatt vanligvis hjemme, noe som er positivt for norsk sildenæring. Sild spises nemlig først og fremst i forbindelse med middagen - som forrett. Linken er dessverre fjernetMat og helseLinken er dessverre fjernet Russiske myndigheter har ved flere anledninger advart mot forskjellig ikke-russisk mat og innført importforbud eller -restriksjoner. Hvorvidt dette har påvirket russernes syn på utenlandsk mat sier undersøkelsen ingenting om, men den viser i alle fall at russere er skeptisk til importert, emballert mat. De har større tiltro til den russiske maten, og antar at utenlandske produkter inneholder mange tilsetningsstoffer. Det kommer imidlertid også frem at det ikke er like sterkt helsefokus rundt mat i Russland som i mange andre land. Generelt har russerne lav kunnskap om sammenhengen mellom mat og helse, og den forventede levealderen i Russland er lav nettopp på grunn av dårlige drikke- og måltidsvaner. Linken er dessverre fjernetSild: "Rikmannskost"Linken er dessverre fjernet Undersøkelsen viser også at sild og laks er de to mest populære fiskesortene. De som er mest positiv til sild, er de som har høyest inntekt og bor i de største byene. Les mer om prosjektet Linken er dessverre fjernetherLinken er dessverre fjernet.