Retensjonen av energi, fett, protein, fosfor og de viktige umettede marine fettsyrene EPA og DHA, og total mengde n3- og n6-fettsyre i spiselig del av laks og i helkropp, skal nå beregnes for hele norsk lakseproduksjon i 2016. Et mål på hvor effektivt fôrressursene utnyttes får man ved å beregne hvor mye av næringsstoffene i fôret man finner igjen i laksen. Arbeidet vil gi en oversikt over fôringrediensene som ble brukt i 2016 samt beregning av fôrfaktor, «fish in fish out"-ratio (FIFO), "forage fish dependency ratio" (FFDR), "marine protein dependency ratio" (MPDR) og "marine oil dependency ratio" (MODR). Dokumentasjonen fra dette prosjektet vil være viktig for næringen sine valg og prioriteringer. Analysene vil kunne brukes både av industri, forvaltning og forskning, og også være viktig for å øke kunnskapen i den offentlige debatt. Nofima har prosjektledelsen.
Denne dokumentasjonen vil kunne gjøre næringen til et forbilde innen matproduksjon i dokumentasjon av effektivitet i ressursbruk, sier Berit A Hanssen fagsjef i FHF.
For å følge og lese mer om dette prosjektet se her:
Ressursutnyttelse i norsk lakseoppdrett i 2016