Oppdatert og brukervennlig håndbok for fangstbasert akvakultur av hvitfisk
En ny, digital håndbok for fangstbasert akvakultur på hvitfisk har blitt utviklet og tilgjengeliggjort for fiskerinæringen. Dette er et nyttig verktøy for å støtte opp om bærekraftig og effektiv levendelagring og levendefangst, med et særlig fokus på torsk.
Håndboken, som har fått navnet "Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd", er utformet for å være tilgjengelig og brukervennlig, med et digitalt format som kan åpnes både på nettbrett og smarttelefon. Dette gjør det enkelt å ha med seg verdifull fagkunnskap uansett hvor man må befinne seg – både til sjøs og på land.
En oppdatert ressurs for kvalitet og velferd
Den nye digitale utgaven er utviklet i samarbeid med Nofima, som både leder og koordinerer det redaksjonelle arbeidet. Hovedmålsetningen med prosjektet har vært å gi næringsaktører bedre verktøy for å ivareta fiskevelferd og kvalitet under lagringsperiodene, slik kan næringen enklere tilpasse seg markedets behov for jevnlig leveranse av fersk fisk, også utenom toppsesongene.
I håndboken finner du blant annet informasjon om:
- Regelverk og formelle krav til fartøy, fangst, restitusjon, mellomlagring av levende fisk og anlegg for fangstbasert akvakultur (FBA). Veiledere, dispensasjonsvilkår og informasjon finner du hos Fiskeridirektoratet.
- Ulike egnede redskaper til levendefangst med fokus på skånsomhet.
- Fiskevelferd under fangst, ombordtaking og i tankene om bord. Etter Lov om dyrevelferd skal vi behandle levende dyr godt, i levendefangst er dette også nøkkelen til å lykkes.
- Oppdatert kunnskap om lossing, levering og akklimatisering i merd. Herunder vektmåling og kunnskap om faktorer som betyr noe for dødelighet og fiskevelferd.
- Veiledning om sortering av levendelagring med kriterier for sortering, vekt og antall, føring og utforming av føringstanker.
- Nyeste kunnskap om slakting, bløgging og nedkjøling.
Les håndboken digitalt eller last ned PDF-versjon fra Nofimas nettsider.
Levendelagring og fangstbasert akvakultur
Levendefangst av torsk med snurrevad startet på slutten av 1980-tallet for å sikre leveranser av fersk fisk til markedet hele året. Ved å fange fisken når den er nær kysten og oppbevare den levende i merd, har næringen mulighet til å tilpasse leveringene til perioder med lavere tilgang på fersk fisk, typisk sommer og høst.
Levendelagring innebærer at fisken holdes i merd i opptil 12 uker – eller inntil 20 uker ved dispensasjon. Ved behov for lengre lagringsperioder må fisken overføres til fangstbasert akvakultur (FBA), som har strengere krav til fiskevelferd og drift. Disse metodene gir fiskerinæringen mulighet til helårlige arbeidsplasser, stabile leveranser og langsiktige markedsavtaler ved å sikre høy produktkvalitet.
Omfanget av levendefiske etter torsk er begrenset, med årlige variasjoner på 1000 til 8000 tonn, med hovedaktiviteten langs kysten av Troms og Finnmark fra mars til juni. De senere årene har også hyse blitt levert levende til kai i Båtsfjord.
Med den oppdaterte håndboken "Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd" tilgjengeliggjort på nett, har norske fiskeaktører et nytt verktøy som kan bidra til både kvalitetssikring og effektivitet innen levendelagring.