Til innholdet

Områdesamarbeid for forebyggende strategi mot lus

FHF lyser ut inntil 5 millioner kroner per prosjekt for å dokumentere og evaluere effekt av forebyggende tiltak som hovedstrategi innenfor en geografisk tilpasset plan for kontroll av lakselus.

Foto: Havforskningsinstituttet
Lakselus 2 HI
Tekst modul

– Utlysningen skal bidra til økt kunnskap om effekten av forebyggende tiltak og godt koordinerte områdestrategier for å redusere behovet for behandling av laks, forklarer fagsjef Eirik Ruud Sigstadstø hos FHF.

Les utlysningen

Den største dødelighetsfaktoren

Håndtering knyttet til lusebehandling utgjør den største dødelighetsfaktoren i oppdrettsnæringen og i forskningsprosjektene skal det fokuseres på forebyggende arbeid mot lus. Samtidig er det geografiske forskjeller i årsakssammenhenger. Rett tiltak må brukes på rett tid, tilpasset miljøforhold på den enkelte lokasjonen og i samspill med øvrige lokaliteter i området.

– Målsetting med forskningsprosjektene er å dokumentere og evaluere effekt av forebyggende tiltak som hovedstrategi innenfor en geografisk tilpasset plan for kontroll av lakselus, forteller Sigstadstø.

Sanker resultater fra hele kysten vår

Tildelte prosjekter vil inngå i et program for sammenstilling av resultater fra hele kysten. Data fra alle områdene vil dermed sammenstilles for å kunne evaluere enkelttiltak og effekt av ulike områdestrategier. FHF vil vurdere å utvide områdeprosjektene eller etablere nye områdeprosjekter i 2025.

–Vi ønsker å skape engasjement i ulike områder for å øke samarbeidet og kunnskapen om forebygging mot lus, forklarer Sigstadstø.

Sitat modul
Målsetting med forskningsprosjektene er å dokumentere og evaluere effekt av forebyggende tiltak som hovedstrategi innenfor en geografisk tilpasset plan for kontroll av lakselus
Tekst modul

Dokumentere effekt

Forskningsprosjektene skal dokumentere effekt av oppdretternes egen innsats for å forebygge lakselus med de miljøforhold som foreligger i området. Prosjektene skal sammenstille og evaluere effekten av det enkelte tiltak og strategien som helhet.

– Prosjektene som får tildelt midler skal bidra med data til overordnet sammenstilling og evaluering av tiltak fra alle områder som deltar i programmet, sier Sigstadstø.

Raskere til de gode løsningene

Tiltak mot lakselus og andre relevante data som gjøres og planlegges i kommersielle anlegg og i hele områder skal dokumenteres. Det vil være mange variabler og utfordrende, men igjennom å dokumentere erfaringer og data fra enkeltoppdrettere så må målet være at næringa som helhet kommer raskere frem til de gode løsningene.

– Finansiering fra FHF skal i hovedsak gå til koordinering og faglig oppfølging. Søknadsfristen er 13. desember, forteller Sigstadstø.

 

 

FHF sin Lusekonferanse

Samarbeid og forebygging er også fokus under lusekonferansen i Trondheim 11.- 12.februar: «Er det mulig med kontroll på lusa uten håndtering av fisken, og hva skal til?» Lakselus er den viktigste driveren for de fleste utfordringene i havbruksnæringen. Lusekonferansen er dermed årets viktigste faglige møteplass for næringen.

Mer om Lusekonferansen 2025

keyboard_arrow_up