Til innholdet

Nye analysemetoder bidrar til å sikre trygg sjømat

Som verdens nest største fiskeeksportør må Norge kunne dokumentere at sjømaten er trygg og sunn. Takket være nye analysemetoder som er utviklet av NIFES på oppdrag av FHF, vil norsk sjømat fra nå av bli kontrollert for en rekke nye fremmedstoffer.

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, NIFES, har ansvar for blant annet å dokumentere og overvåke hva norsk sjømat inneholder av forskjellige stoffer. Da er det svært viktig at både utstyr og analysemetoder er så gode som mulig. ? Det er et stort behov for analysemetoder, sier forskningssjef Kåre Julshamn ved NIFES. ? Vi må hele tiden være helt i front med analysemetodikken. Med støtte fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) har instituttet kunnet utarbeide tre nye metoder for å kontrollere fisken for potensielt farlige fremmedstoffer som vi vet eksisterer i naturen. Linken er dessverre fjernetFlammehemmereLinken er dessverre fjernet Den første av de nye analysemetodene brukes for å avgjøre om fisken har tatt opp noen av de såkalte polibromerte flammehemmerne. Dette er organiske forbindelser som brukes i blant annet bygningsmaterialer, tekstiler og elektroniske produkter. De gjør produktene mindre brannfarlige, men kan samtidig være giftige i for store mengder. Flammehemmerne er fettløselige, og konsentrasjonen vil øke oppover i næringskjeden. Folkehelseinstituttet har funnet Linken er dessverre fjernetøkende mengderLinken er dessverre fjernet av dette stoffet i norsk morsmelk. Den nye NIFES-metoden er anvendbar på all sjømat og kan identifisere fire typer polibromerte flammehemmere kalt α-, β- og γ- HBCD og TBBP-A. Dette er blant de vanligste polibromerte forbindelsene, og de produseres årlig i et omfang på rundt 230 000 tonn. NIFES har også analysemetode til å bestemme polibromerte difenyletere (PBDE). Dette er den gruppen polibromerte flammehemmere som det finnes mest av i sjømat. Linken er dessverre fjernetToksafenLinken er dessverre fjernet Det er også utarbeidet en ny analysemetode for miljøgiften toksafen. Toksafen er et tungt nedbrytbart plantevernmiddel som ble tatt i bruk på 70-tallet, da den langt farligere giften DDT ble forbudt. Etter hvert har også toksafen blitt forbudt i de fleste vestlige land. Stoffet antas å være kreftfremkallende ved høye konsentrasjoner, men brukes likevel en del steder i verden. Herfra kan det transporteres over store avstander via vann og luft. Det finnes 200?600 forskjellige toksafenforbindelser. Fire av disse (nummerert 26, 32, 50 og 62) har NIFES allerede en stund overvåket. EUs organ for matvaretrygghet, EFSA ? European Food Safety Authority ? ønsker nå å sette grenseverdier for fire nye toksafenforbindelser (40, 41, 42a, 44). Den nye analysemetoden dekker alle disse åtte kjemiske formene av toksafen. Linken er dessverre fjernetPerfluorerte alkylstoffer (PFAS)Linken er dessverre fjernet Den siste gruppen fremmedstoffer som NIFES har konsentrert seg om i denne omgang, er såkalte perfluorerte alkylstoffer (PFAS). Dette er en hel gruppe stoffer med spesielle overflateegenskaper som gjør dem aktuelle i blant annet impregneringsmidler, brannslukkingsapparater og teflonbelegg. Stoffene er giftige om man utsettes for store nok mengder, og de kan blant annet være kreftfremkallende. Ett av alkylstoffene, PFOS, er allerede forbudt for enkelte industrielle formål. Ifølge SFT skal de fremtidige utslippene av PFAS Linken er dessverre fjernetreduseresLinken er dessverre fjernet. Det finnes imidlertid ingen grenseverdi for PFAS i sjømatprodukter. NIFES har utviklet og validert en analysemetode til bestemmelse av ti sentrale PFAS-forbindelser. Konsentrasjonen i fisk fanget i åpent hav er for lav til å kunne bestemmes med denne metoden, men stoffene er påvist i fiskelever og i organer av sel. ? NIFES ønsker å kunne forbedre denne metoden til å bestemme PFAS også i fiskefilet, sier Julshamn. Linken er dessverre fjernetAllerede i brukLinken er dessverre fjernet Metodene er ferdig utviklet og validert, og skal nå godkjennes av Norsk Akkreditering. Dette gir den høyeste form for kvalitetssikring en metode kan ha, og sikrer at europeiske standarder er tilfredsstilt. Men NIFES lar ikke analyseverktøyene ligge ubrukte i påvente av godkjenningen. ? Vi har faktisk allerede begynt å bruke de validerte analysemetodene, forteller Julshamn. ? For de artene vi har testet, ser nivåene så langt bra ut. Det høyeste nivået vi har funnet av PFAS, er i lever av grønlandssel. Dette er ikke uventet, siden selen er høyt oppe i den marine næringskjeden. Men vi spiser ikke leveren, og nivået i muskel er svært lavt. Lenger ned i næringskjeden vil nivået være enda lavere, og godt innenfor grensene for det trygge, sier Julshamn. Linken er dessverre fjernetKun målbart med nytt utstyrLinken er dessverre fjernet Heller ikke for toksafen og polibromerte flammehemmere har NIFES funnet skadelige nivåer. ? Da vi startet arbeidet med å utvikle analysemetoder for bromerte flammehemmere for fire år siden, viste det seg at konsentrasjonene av α-, β- og γ- HBCD og TBBP-A var så lave at det ikke var mulige å bestemme disse kvantitativt med GC/MS (gasskromatografi med massespektrometrisk detektor). Vi måtte skaffe mer følsomt og avansert utstyr før vi klarte å bestemme innholdet av disse stoffene i sjømat. Julshamn er imidlertid rask til å påpeke at de ikke har full oversikt ennå over hva norsk sjømat inneholder av disse stoffene. ? Vi har nettopp begynt, men over tid kommer vi til å få etablert god dokumentasjon. Det er viktig at Norge har god dokumentasjon også av disse stoffene i norsk sjømat. Linken er dessverre fjernetLes merLinken er dessverre fjernet For mer informasjon, se de enkelte prosjektene: » Linken er dessverre fjernetPolibromerte flammehemmereLinken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetToksafenLinken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetPerfluorerte alkylstoffer (PFAS)Linken er dessverre fjernet
keyboard_arrow_up