Til innholdet

Ny kunnskap om tilsetningsstoff i fiskefôr

Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har gjennomført en omfattende vitenskapelig studie for å få mer kunnskap om trygge verdier for stoffet ethoxyquin tilsatt i fiskefôr.

r_kter_med_for_loppa

Ethoxyquin (EQ) er et fôrtilsetningsstoff som brukes som antioksidant i fôr. Alle tilsetningsstoffer må reautoriseres jevnlig i EU. I en risikovurdering fra 2016 uttalte det europeiske mattrygghetsorganet EFSA at det var mangel på kunnskap for å kunne konkludere sikkert med at EQ var trygt for husdyr, konsumenten og miljøet. Dette prosjektet har bidratt til å fremskaffe kunnskap som kan svare opp på noen av kunnskapshullene som ble avdekket i EFSAs risikovurdering av EQ.

 

Resultatene fra studien som nå er gjennomført vil bli en del av grunnlaget for om stoffet skal re-godkjennes eller ikke.

Hensikten med studien var å fremskaffe kunnskap om trygg bruk av stoffet som fôrtilsetning til fisk. I tillegg ønsket man å undersøke hvor mye av stoffet som ble overført fra fôr til fiskekjøttet. Det siste punktet man ønsket å undersøke var eventuell risiko for de som spiser den fisken som har blitt fôret med ethoxyquin.

 

Prosjektet ble finansiert av FHF (50%) i samarbeid med et consortium bestående av norske fôrprodusenter; Marine Harvest ASA, EWOS AS/Cargill Aqua Nutrition, Biomar AS, Skretting AS, Europharma og IFFO (Marine ingredients Organisation).

Videre prosess er at NIFES har skrevet vitenskapelige artikler som skal publiseres. Samtidig legges også alle detaljerte resultater frem. Resultatene vil bli vurdert av EFSA og det er deres beslutning som vil bli gjeldende for om det kan settes en grenseverdi av stoffet i fôr til fisk. 

 

Artikkel om prosjektet skrevet av NIFES finnes her: NIFES

Detaljerte beskrivelser av prosjektet finnes her: 901327

keyboard_arrow_up