Til innholdet

Ny kunnskap om lukkede anlegg i sjø

I dette prosjektet som er gjennomført av Sintef Ocean er ulike konstruksjoner av lukkede anlegg i sjø testet og det har blitt sett på hvordan bølger og strøm påvirker de ulike merdene.

lukket_anlegg
Forskerne har delt inn lukkete merdsystem i tre ulike kategorier: Helt stive konstruksjoner som vanligvis er laget av betong eller stål, delvis fleksible lukkete merder som ofte er laget av glassfiber, og til slutt helt fleksible system som er laget av fiberarmerte duker. I forsøkene ble modellene testet i regulære bølger så vel om i irregulær sjø.                                                                                                                                                                         
Prosjektet er motivert av en økende interesse av næringen selv for å lukke merdene i sjø, kombinert med et behov for økt kunnskap om fysiske egenskaper til lukkede merder i sjø for å redusere risiko for havari. Den store fordelen med lukkete merdsystem er at lusa holder seg utenfor merden. Men samtidig er denne typen konstruksjoner følsomme for bølger. Det finnes i dag flere leverandører av ulike konsepter for flytende lukkede merdsystemer på markedet. Flere tilfeller har blitt rapportert i media hvor prototyper av lukkede merder har havarert i dårlig vær.                                                                                                                                                         
I dette prosjektet har man sett at en stiv modell får størst bølger inni sammenlignet med den fleksible merden. Den fleksible får likevel andre utfordringer som at modellen deformeres lettere i bølger og at man dermed på regne med større slitasje på denne typen konstruksjon. Dette er vist i filmen https://gemini.no/2018/01/setter-lukkete-merder-pa-knallhard-prove/ som viser testing av modellene under ulike forhold.                                                                  
«Kunnskapen fra prosjektet kan brukes når man skal dimensjonere lukkede anlegg. Det er et stykke frem før dette blir det store, kommersielle, nye valget. Men jeg tror at lukkede merdsystem blir en del av fremtidens anlegg», sier Kjell Maroni, fagsjef i Fiskeri og Habruksnæringens Forskningsfond som har bidratt finansielt inn i prosjektet.                                                                                                              
Sluttrapport og mer om prosjektet kan leses her
keyboard_arrow_up