Til innholdet

Ny kunnskap om HMS skal gi tryggere arbeidsplasser i havbruksnæringen

En fersk studie viser at HMS må få høyere prioritet i oppdrettsselskaper for å sikre tryggere arbeidsplasser i havbruksnæringen. Studien har resultert i en nettbasert veileder som gir råd om hvordan man kan forebygge uønskede hendelser.

Foto: Norges sjømatråd
Sjomat 1
Tekst modul

Havbruksnæringen er kjent for å være risikoutsatt når det gjelder arbeidsulykker. Ambisiøse vekstmål og nye produksjonsformer medfører strengere krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS), både for oppdrettsselskaper og deres leverandører.

Reagerer etter uhellet

Rapporten «HMS i det nye havbruket» viser gjennom dybdeintervjuer og kartlegging at det er gjort fremskritt i HMS-arbeidet i havbruksnæringen, men behovet for å prioritere dette høyere er tydelig.

– Flere i etablerte virksomheter beskriver HMS-arbeidet som reaktivt, det vil si at mye skjer etter at hendelser har oppstått for å unngå at de skjer igjen. For nye produksjonsformer virker HMS-arbeidet å være mer proaktivt, altså at man tenker på HMS fra starten av, sier prosjektleder Trine Thorvaldsen i SINTEF Ocean.

HMS må prioriteres høyere

Prosjektet avdekker at HMS bør få større oppmerksomhet på alle nivåer i selskapene. Det trengs ressurser til sikkerhetsstyring, opplæring, utstyr og samarbeid. Funnene er basert på samtaler og arbeidsmøter med ansatte fra både tradisjonelle oppdrettsanlegg, nedsenkbare og lukkede anlegg, samt hav- og landbaserte anlegg.

Hovedmålet med prosjektet er å etablere tiltak som sikrer helsefremmende og trygge arbeidsplasser, noe som igjen kan forebygge arbeidsrelatert fravær og frafall fra næringen.

Tekst modul

HMS i havbruk

– Arbeid i havbruksnæringen kan innebære tøffe og potensielt farlige arbeidsforhold. Vår ambisjon er å oppdatere kunnskapen om HMS og peke på hvilke tiltak som kan iverksettes for å forbygge belastningsplager og unngå ulykker. Denne gangen har vi samlet et sett ressurser i nettportalen hmsihavbruk.no, som selskap og ansatte kan bruke for å forebygge hendelser på arbeidsplassen. Den er allerede godt mottatt i næringa, sier Thorvaldsen.

Se verktøyet her: www.hmsihavbruk.no

Portalen inneholder blant annet resultater fra HMS-undersøkelsen i havbruk 2023, som ble besvart av 1283 ansatte, samt ulykkesanalyser. Dette gir selskapene kunnskap og ressurser for å forbedre sitt interne HMS-arbeid.

Sitat modul
Vår ambisjon er å oppdatere kunnskapen om HMS og peke på hvilke tiltak som kan iverksettes for å forbygge belastningsplager og unngå ulykker
Tekst modul

Krever tid og ressurser

Verktøyet inkluderer også forslag til hvordan selskaper kan systematisere og vurdere risiko, samt lære av hendelser som oppstår. Mange av tiltakene handler om å sette av nok ressurser til sikkerhetsarbeidet, både i form av økonomi og tid.

Teknologiutviklingen går raskt, og havbruksnæringen står overfor en fremtid som krever kontinuerlig utvikling og tilpasning av HMS-arbeidet.

Jevnlige undersøkelser og fabrikkene neste

– Med ny innsikt og konkrete tiltak vil næringen stå bedre rustet til å ivareta sine arbeidstakere. Prosjektet representerer et viktig bidrag for å møte behovene til en raskt voksende og teknologisk utviklende næring, der arbeidstakernes sikkerhet og helse må settes i høysetet. Like viktig blir det å ha jevnlige undersøkelser av HMS i næringa. Vi ser at det bidrar til å øke fokuset, legger Thorvaldsen til.

Prosjektet fremhever også et behov for jevnlige HMS-undersøkelser på tvers av selskaper – noe som er ønsket fra næringa selv.

– I dette prosjektet har vi sett på verdikjeden fram til fisken tas i land for prosessering. Vi har lite forskning på lakseslakteriene og fabrikkene. Dette er en del av verdikjeden med mange folk ansatt som vi bør kartlegge for å få mer kunnskap som kan legges til grunn for målrettede tiltak, sier Thorvaldsen.

Uthevet tekst modul

For mer informasjon

Trine Thorvaldsen
SINTEF Ocean AS
Seniorforsker

trine.thorvaldsen@sintef.no

924 22 971

 

FHF-ansvarlig
Eirik Ruud Sigstadstø
Fagsjef - Trondheim

eirik.sigstadsto@fhf.no

412 64 616

keyboard_arrow_up