Til innholdet

Ny kunnskap fra fortynningsstudie om hydrogenperoksyd

Nye resultater på fortynningseffekten av hydrogenperoksid i sjø under og etter avlusing i merd kan gi konkret nytte for næringen. Det er avgjørende for laksens velferd og oppdretteren sin økonomi at nivået av lakselus holdes på et svært lavt nivå, og FoU innsats på området er stort.

capture

Fortynningsstudien gjort av Aqua Kompetanse kan dokumentere konsentrasjonen rundt oppdrettsanlegg etter avlusning mer konkret enn tidligere studier. Det ble analysert totalt 610 prøver og vannstrømmen ble målt i alle prøveseriene. Det viser en klar hovedstrøm i sydlig retning og at målestasjonene ble plassert rett. Analysene av restkonsentrasjonene viser både horisontal og vertikal spredning og fortynning av hydrogenperoksid, dette tolkes som et resultat av vannstrøm. Resultatene viser videre at behandlingsløsningen fortynnes raskt utenfor behandlingsvolumet, både i avstand fra behandlingsvolumet og tid. De gjennomførte målingene bekrefter Havforskningsinstituttet sin vurdering at hydrogenperoksid normalt vil fortynnes veldig raskt etter at behandlingsløsningen slippes ut.

Dette er første gang slike målinger er gjennomført i fullskala og det er svært nyttig med fullt tilgjengelige data. Resultatene vil ha stor nytte videre for å kunne vurdere mulige utslipp av hydrogenperoksid, sier Kjell Maroni, fagsjef i FHF.

 
Detaljer om prosjektet og forsøkene som ble gjort se her:
Fortynningsstudie: Hydrogenperoksyd

keyboard_arrow_up