Til innholdet

Ny forskning åpner for utvikling av vaksine mot tenacibaculose hos atlantisk laks

Sårproblematikk er en betydelig utfordring i norsk lakseoppdrett, med alvorlige konsekvenser både for fiskevelferden og økonomien i næringen.

Bilde Til Sak Om Sår

Vevssnitt fra laks fire dager etter smitte med T. finnmarkense.

Tekst modul

En av de mest alvorlige bakterieinfeksjonene som forårsaker sår hos laks, er tenacibaculose, som skyldes bakterien T. finnmarkense. Sykdommen begynner med gule belegg rundt munnåpningen, som kan utvikle seg til store sår og høy dødelighet.

I det nylig avsluttede FHF-prosjektet (901655), som bygger videre på funnene fra prosjektet om begrensningen av tenacibakulose, er det utviklet rekombinante proteiner fra bakterien T. finnmarkense. Det ble bevist at disse kan brukes som antigener i en vaksine, som ga signifikant beskyttelse mot sykdommen tenacibaculose i et eksperimentelt smitteforsøk.  

Prosjektets hovedmål var å undersøke effekten av antigenproteiner og probiotika, samt kombinasjonen av disse, for å forebygge hudsår forårsaket av T. finnmarkense. Forsøk viste at stikkvaksinering, i motsetning til nasal- og badvaksinering, ga signifikant beskyttelse mot tenacibaculose. Dødeligheten ble redusert fra 21,3 % i kontrollgruppen til 2,5 % hos vaksinerte fisk.

FHF har en svært omfattende innsats mot sårproblematikken i norsk lakseoppdrett, med flere pågående prosjekter som undersøker beste praksis på vintersår,  identifisering av miljø- og produksjonsrelaterte risikofaktorer og hvordan man kan evaluere sårutfordringene.

Denne innsatsen vil være avgjørende for å redusere sårproblematikken, og FHF vil fortsette stor innsats så lenge det er et betydelig problem.

Les mer om prosjektet knyttet til vaksinering her.

 

 

keyboard_arrow_up