Til innholdet

Miljømerking av fangstbasert oppdrett

Debio har fått i oppdrag fra Filetforum og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond å utarbeide et utkast til en standard for miljømerking av fangstbasert oppdrett av torsk. Standarden vil være med å differensiere markedet for oppfôret torsk, samtidig som det imøtekommer konsumentenes økende etterspørsel etter miljømerkede matvarer.

Debio, som er sertifiseringsorganet for økologisk produksjon i Norge, vil i samarbeid med Filetforum, Fiskeriforskning og næringen utarbeide et merkekrav til fangstbasert oppdrett av torsk. Utkastet til standarden vil være basert på KRAV (Debio sin søsterorganisasjon i Sverige) sine regler til fiske samt regler for økologisk akvakultur. Da fangstbasert akvakultur har en fot i fangst og en fot i oppdrett er det nødvendig å sammenarbeide regelverket for at aktørene skal ha en mulighet for å miljøsertifisere produksjonen. Gitt regelverket for økologisk produksjon vil ikke fangstbasert akvakultur på kort- og mellomlang sikt kunne gå inn under økologisk produksjon. Det er også sannsynlig at denne formen for produksjon vil falle utenfor i uoverskuelig fremtid. Samtidig er det et økende fokus på miljø i markedet.

Et alternativ er å få torsk i fangstbasert akvakultur, miljøsertifisert. I dag finnes det et regelverk for sertifisering av ren villfangst og det finnes et regelverk for økologisk akvakultur. For å få utarbeidet et utkast til sertifiseringskrav må regelverkene bearbeides og sammenarbeides. Gjennom prosjektet skal det lages produksjonsregler for perioden fra fangst til slakt, og som vil omhandle vurderinger/kriterier i forhold til dyrevelferd og til fôring. Utviklingen av en standard er en stor prosess som medfører gjennomgang av KRAVs regler, tilføyelse av nødvendige krav til fangst og oppfôring og en åpen høringsrunde med etterfølgende evaluering av innspillene. Standarden vil være åpen for alle som vil bli sertifisert etter den.

Prosjektgruppa vil bestå av, to personer fra kontrollorganene Debio og Krav, en representant fra en miljøvernorganisasjon, en fagperson fra Fiskeriforskning og i tillegg en representant fra næringen/Filetforum. Prosjektet gjennomføres i regi av Filetforum med Kristian Prytz som prosjektleder. Forventet sluttdato for prosjektet er november 2007.

keyboard_arrow_up