Til innholdet

Maneter som ny eksportvare

Det er en kjent sak at havet byr på ressurser som ennå ikke er fullt utnyttet som menneskeføde. Av 220 arter som finnes langs norskekysten utnytter vi bare 20 kommersielt. Denne uka ble det gjennomført en workshop i Trondheim for å kaste lys over mulig markedspotensial for maneter fra nordlige farvann.

Gjennom workshopen ville man vise mulighetene for maneter som et kommersielt eksportprodukt. Blant artene er maneten Periphylla periphylla som finnes i store mengder i flere norske terskelfjorder. Dette er en rødbrun manet med nokså kraftige armer, på størrelse med en vanlig brennmanet. Den trives best på store, mørke dyp ned mot 200 meter. ? Det er så langt sendt vareprøver av maneten til Kina for å avklare om den har de egenskapene som markedet etterspør. En eventuell manetindustri vil kunne være av betydelig økonomisk verdi i Norge, sier Frank Jakobsen, prosjektleder for LUR-programmet. Linken er dessverre fjernetUtnyttelse og kommersialiseringLinken er dessverre fjernet På arrangementet i Trondheim ble det fokusert på å presentere maneter, kongsnegl og sjøpølse som nye og spennende sjømatretter basert på oppskrifter og smaker hentet fra det asiatiske kjøkken. Statssekretær Vidar Ulriksen i Fiskeri- og kystdepartementet åpnet workshopen med et innlegg om departementets policy for utnyttelse av nye arter. Ulriksen mente at dette er ressurser som bør utnyttes og på sikt utvikles i kommersiell skala. Professor Kesheng Wang ved NTNU ga deretter informasjon om prosjektet ?Norwegian Jellyfish Industrialization?, som er et samarbeid mellom Wang og Su San Norway. I prosjektet undersøker man mulighetene for kommersialisering av maneter fra norske farvann. Videre tok John Morten Beyer-Arnesen fra Su San Norway for seg utfordringene ved industriell behandling av ikke-tradisjonell sjømat. Linken er dessverre fjernetManeter bra for helsenLinken er dessverre fjernet Maneter og sjøpølser har vært benyttet i tradisjonell kinesisk mat i snart 2000 år. I asiatiske land betraktes disse som sunne delikatesser. Det kunne Dr. Junixia Liu fortelle under sitt foredrag om helsemessige gevinster ved å spise slike produkter. Workshopen ble avsluttet med et innlegg om hvorfor og hvordan man skal satse på nye arter ved Alf Albrigtsen, regiondirektør i Fiskeridirektoratet Trøndelag og leder av LUR-programmet. Linken er dessverre fjernetLUR-programmetLinken er dessverre fjernet FHF avsetter hvert år midler til LUR-programmet som arbeider med å utvikle lite utnyttede arter. Programmet var med på å finansiere denne workshopen der næringsaktører og forvaltning fikk økt kunnskap om mulighetene for å utnytte maneter i Norge på en kommersiell måte.
keyboard_arrow_up